Obiteljsko zdravlje - 5. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar, ADIVA Plus sadržaj

Saveznici iz prirode u borbi protiv karcinoma

Na tržištu se nude razni preparati i dodaci prehrani koji se oglašavaju kao prirodna pomoć u liječenju zloćudnih bolesti, a neke se u oglasima proglašava i „čudotvornima“. Pri njihovoj kupovini opreza nikad dosta

prirodni pripravci protiv raka

U svakodnevnoj praksi u ljekarnama susrećemo osobe koje se bore sa svojim bolestima te se trude i pokušavaju na sve načine ozdraviti ili svoja oboljenja držati pod kontrolom. Često se u toj dobroj namjeri pretjera s raznim dodacima prehrani, biljnim lijekovima ili alternativnim liječenjima koji su često u interakcijama s terapijama koju koriste. Prvi i osnovni savjet stoga je da se držite preporuka koje je dao liječnik te da se sva dodatna terapija koja se koristi u samoliječenju mora prijaviti liječniku ili ljekarniku.

Iz povijesti fitoterapije: medicina svete Hildegarde

Često se u liječenju zaboravljaju nefarmakološke mjere koje mogu uvelike pripomoći u prevenciji raznih bolesti ili držanju bolesti pod kontrolom poput, primjerice, manjeg unosa soli i redovite tjelovježbe kod kardiovaskularnih bolesti, pravilne prehrane u slučaju dijabetesa i povišenog kolesterola itd.

Tjelesna težina, prehrana i dodaci prehrani

Kod onkoloških je bolesnika tjelesna masa vrlo važan parametar u praćenju bolesti  koji neupitno utječe na ishod liječenja. Stoga je važno savjetovati pacijente o očuvanju tjelesne mase te pravilnoj prehrani. Statistički podaci koji ukazuju na porast onkoloških bolesnika jasno govore kako je sve više bolesnika oboljelih od karcinoma.

Primjena dodataka prehrani i hrane za posebne medicinske potrebe iznimno je raširena među onkološkim pacijentima. Različiti vitaminski i biljni pripravci poput beta glukana, antioksidanasa, omega-3 masnih kiselina arabinoksilana, kurkumina, vitamina D, alkilglicerola, aloe vere, aronije, koštica marelica, ekstrakta imele, aronije, graviole, nonija, konoplje, sode bikarbone i brojnih drugih na raspolaganju su u slobodnoj prodaji. Osim u ljekarnama, ovi proizvodi su dostupni i u trgovinama te internetskoj prodaji tako da budite na oprezu pri kupovini.

Što kaže znanost?

Uglavnom su rijetke kvalitetne znanstvene studije koje bi potvrdile njihovu učinkovitost i neškodljivost. Ipak, postoje biološki aktivni spojevi i modeli prehrane čija se suportivna primjena sve češće ispituje u znanstvenim studijama. To su, prije sve svega, ketogena dijeta kod glioblastoma te kontrolirana primjena vitamina D, kurkumina, betaglukana, eikozapentaenske masne kiseline, određenog ljekovitog bilja te vitaminskih pripravaka.

  • Studija objavljena u JAMA (Journal of the American Medical Association) provedena na muškarcima srednje dobi koji su redovito uzimali multivitaminske pripravke, dokazala je da ti muškarci imaju 8% manji rizik za razvoj karcinoma.
  • Također, osmotjedna klinička studija pokazala je da konzumacija kurkume može pomoći kod oboljelih od karcinoma (Clinical Cancer Research).
  • Velik broj kliničkih studija pokazao je opravdanost primjene beta glukana u liječenju onkoloških bolesnika.

Iako studije opravdavaju primjenu ovih preparata, potrebno je uzimati ih s oprezom i uz savjet ljekarnika ili liječnika.

Budite na oprezu

Važno je i znati da svi proizvodi na tržištu nisu isti, ne sadrže istu količinu aktivnih tvari te je pri odabiru potrebno posavjetovati se s ljekarnikom ili ljekarnikom. Ovo područje plodno je tlo za različite obmane i promoviranje „čudotvornih pripravaka“ koji se mogu kupiti svugdje, ali samo ne u ljekarnama. Pogotovo ovi „čudotvorni pripravci“ imaju izuzetno jak marketing, moguće ih je pronaći na puno društvenih mreža i  lako su dostupni. Tu vas molimo za poseban oprez!

kurkuma kurkumin ljekovita moc

Što znanstvenici kažu o zdravstvenim blagodatima kurkume?

Iako je kurkuma, ta čudesna biljka iz Azije tek odnedavno pobudila interes znanstvenika, njezina ljekovita moć zapanjuje

SAZNAJTE VIŠE

Dodaci prehrani mogu pomoći u stanjima oporavka, a za korištenje u akutnim stanjima ili tijekom kemoterapije potrebno je mišljenje onkologa te se ne preporučuje uzimanje dodatnih suplemenata na svoju ruku. Nadalje, postoje opisi slučajeva kod kojih je pokazana interakcija dodataka prehrani i kemoterapije. Dodaci prehrani s imunomodulatornim djelovanjem trebali se koristiti s oprezom i uz savjetovanje s liječnikom.

Iako se prirodne tvari i biljne vrste često smatraju sigurnim, potreban je oprez kod uzimanja i obavezan je nadzor liječnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button