Ljekovito bilje - 23. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar, ADIVA Plus sadržaj

Ljekovita svojstva šafrana: aktivne tvari, upotreba i nuspojave

Poznat kao najskuplji začin na svijetu, šafran osvaja i svojim izuzetnim ljekovitim svojstvima. Njegovo je djelovanje „širokog spektra“, pa se može koristiti za razna stanja i tegobe

safran zacin ljekovitost

Šafran (Crocus sativus L., Iridaceae), biljka koja je poznata još iz antičkih vremena, jedan je od najskupljih začina na svijetu. Skup je zbog toga što se dobiva iz tučka cvijeta šafrana pri čemu je za jedan gram tog začina potrebno obraditi 150 cvjetova i zbog visokog udjela manualnog rada koji je potreban kod uzgoja, berbe i obrade.

Što znanstvenici kažu o zdravstvenim blagodatima kurkume?

Što znamo o šafranu

Zovemo ga „kraljem začina“ ili se često naziva „crvenim zlatom”. Cvjetovi rastu samo nekoliko centimetara iznad zemlje i beru se ručno, a svaki cvijet ima tri stigme od kojih svaka teži 2 mg. Cvijet šafrana ima vrlo kratki životni vijek, stoga se treba ubrati istog dana cvatnje, najbolje u ranim jutarnjim satima kada je vjenčić još uvijek zatvoren. Na taj se način sprječava gubitak boje i kvalitete sirovine. Kvaliteta šafrana i njegova komercijalna vrijednost temelje se na procjeni snage bojanja, gorkog okusa i arome.

Ova višegodišnja biljka poznata je po svojim ljubičastim cvjetovima, kultivira se u velikim količinama. Visoka vrijednost šafrana razlog je njegovom čestom krivotvorenju i prevarama, a najčešće prakse krivotvorenja obuhvaćaju pogrešno označavanje ili krivotvorenje porijekla. Najčešće se patvori dodatkom drugih dijelova cvijeta šafrana, primjerice vrata tučka, prašnika i vjenčića ili se dodaje stari šafran te naknadno obojeni prašnici. Na svjetskom je tržištu kvaliteta šafrana certificirana prema normi Međunarodne organizacije za normizaciju (ISO).

Ljekovita svojstva šafrana

Osim što je skupocjeni začin, šafran ima izrazita ljekovita svojstva. Sadrži više od 150 kemijskih spojeva, uglavnom terpena, terpenskih alkohola i njihovih estera. Od nehlapljivih spojeva sadrži ugljikohidrate, polipeptide, proteine, lipide, vodu, minerale, vitamine, ulja, gume, pektine… Najvažnije aktivne tvari šafrana su krocetin (pigment odgovoran za boju praha šafrana), krocin (pigment odgovoran za boju praha šafrana), pikrokrocin (odgovoran za gorki okus šafrana) i safranal (odgovoran za većinu ljekovitih svojstava šafrana).

Navedimo i neka ljekovita svojstva ove posebne biljke:

  • pomaže ublažavanju simptoma depresije,
  • poboljšava pamćenje i koncentraciju,
  • povećava libido,
  • smanjuje simptome PMS-a,
  • ima potencijal u ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba uključujući karcinom, kardiovaskularne bolesti, depresiju i Alzheimerovu bolest.

Karotenoidi koji se nalaze u šafranu posjeduju antikancerogena, imunomodulacijska svojstva. Zanimljivo istraživanje pokazalo je kako šafran usporava slabljenje vida kod starijih ljudi.

safran ljekovita svojstva

Riječ znanstvenika

Akhondzadeh i sur. (2004) usporedili su učinak šafrana i imipramina (antidepresiv) u liječenju blage do umjerene depresije. U ovoj randomiziranoj, dvostuko slijepoj, pilot kliničkoj studiji sudjelovalo je 30 pacijenata u dobi od 18 do 55 godina koji su imali početnu vrijednost na Hamiltonovoj ljestvici za procjenu depresije (Hamilton Depression Rating Scale, HAM-D) najmanje 18 u razdoblju od šest tjedana. Sudionici su nasumično podijeljeni tako da primaju jednom dnevno kapsulu koja sadrži 30 mg šafrana ili kapsulu sa 100 mg imipramina. Značajno poboljšanje depresije tijekom šest tjedana terapije zabilježeno je u obje skupine.

Šafran je u dozi 30 mg pokazao djelovanje slično imipraminu u liječenju blage do umjerene depresije.

U drugim kliničkim studijama uspoređivan je učinak šafrana s fluoksetinom, placebom i u oba slučaja se pokazao mogući potencijal šafrana u tretmanu depresije. Kliničkim studijama ustanovljena je učinkovita i sigurna dnevna doza ekstrakta šafrana koja iznosi 30 mg. Ujedno je potvrđena dobra podnošljivost i sigurnosni profil šafrana.

Tajna veza gospine trave i depresije

Gospina trava – biljni antidepresiv

Uporaba gospine trave datira još iz vremena starih Grka. Hipokrat je u svojim spisima zabilježio opravdanu medicinsku uporabu gospine...

SAZNAJTE VIŠE

Nuspojave

Nuspojave su blage glavobolje, mučnina, znojenje, lupanje srca, alergijske reakcije… Uzimanje šafrana može uzrokovati prenizak krvni tlak kod osoba s niskim krvnim tlakom. Kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina nema dokazane sigurne ili učinkovite doze šafrana. Zbog nedostatka dostupnih znanstvenih dokaza šafran se ne preporučuje trudnicama ili dojiljama.

Ako koristite šafran u ljekovite svrhe, kupujte provjerene i standardizirane proizvode u dogovoru s ljekarnikom. Važno se je pridržavati točnih uputa i točnog doziranja da bi se izbjegle moguće nuspojave.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button