Obiteljsko zdravlje - 28. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Mortonova metatarzalgija – uzroci, simptomi i liječenje

Jaka bol u stopalu, odnosno sindrom poznat kao Mortonova metatarzalgija, često je posljedica nošenja cipela s visokom petom, no ove bolove mogu iskusiti i sportaši

Mortonova metatarzalgija

Mortonova metatarzalgija (Mortonova bolest, Mortonov neurom) vrlo je neugodan sindrom, karakteriziran iznenadnom, probadajućom boli u prednjem dijelu stopala, što dovodi do problema pri hodanju. Bol se obično javlja za vrijeme aktivnosti, a uzrok je neurološki. Mortonov neurom se 10 puta češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Nogirajte bolove u petama! Saznajte uzrok i olakšajte si svaki korak

Uzroci

Nastanak Mortonove metatarzalgije najčešće se dovodi u vezu s nošenjem obuće i to u prvom redu zbog nošenja cipela s visokom petom, kao i zbog nošenja cipela koje su preuske u prednjem dijelu.

Metatarzalgija se može javiti i akutno kod netreniranih osoba u slučajevima kada jednokratno značajnije opterećuju stopalo.

Bitan predisponirajući čimbenik nastanku Mortonove metatarzalgije jesu i kretnje koje dovode do prekomjernog ispružanja nožnih prstiju, tzv. hiperekstenzije prstiju (primjeri sprint i trčanje uzbrdo te neka zanimanja u kojima je potrebno duže čučanje), što dovodi do suženja metatarzalnih tunela, a to pak posljedično smanjuje prostor živcu i povećava pritisak na njega. Interdigitalni živci stopala prolaze ispod i između metatarzalnih kostiju i distalno inerviraju prste. Zbog suženja dolazi do pojave oticanja samog živca, a samim tim živac postaje deblji i skloniji daljem oštećenju, da bi se konačno stvorilo kronično zadebljanje – neurom.

Postavljanje dijagnoze

Karakteristična anamneza i klinička slika dovoljne su da se postavi dijagnoza koja se može potvrditi ultrazvukom i magnetskom rezonancom. Između glavica metatarzalnih kostiju se nađe bolna točka koja se katkad može i osjetiti kao okruglasto zadebljanje.

Liječenje

Liječenje je u većini slučajeva konzervativno i uključuje mirovanje, nošenje udobne obuće s metatarzalnim jastučićem, uzimanje nesteroidnih antireumatika, lokalnu infiltraciju kortikosteroida i primjenu različitih modaliteta fizikalne terapije. Ako izostane učinak konzervativnog liječenja preporučuje se kirurško odstranjivanje ili dekompresija živca.

Fizikalna terapija može biti od velike pomoći pri uklanjanju simptoma. Postoje dvije osnovne opcije. Ultrazvuk koristi mikrovibracije, a laser fotostimulaciju i toplinsku snagu da bi se smanjila bol. U kombinaciji s proprioceptivnim vježbama bol se može potpuno ukloniti kod većine bolesnika. Druga mogućnost je terapija udarnim valom koja smanjuje osjetljivost receptora za bol kroz hiperstimulativnu analgeziju, također u kombinaciji s vježbama. Uz odgovarajuću obuću i fizikalnu terapiju Mortonova metatarzalgija se može liječiti i ne treba utjecati na svakodnevne ili sportske aktivnosti.

U slučaju dobroga odgovora na neoperacijsko liječenje – promjenu obuće, ortopedske uloške te eventualnu infiltraciju kortikosteroida s lokalnim anestetikom – puni povrat radne i sportske aktivnosti očekuje se za dva do tri tjedna. Nakon kirurškoga odstranjenja neuroma oporavak je znatno duži, pa tako, primjerice, sportaš započinje s trčanjem šest do osam tjedana nakon zahvata, dok se puni povrat sportskim aktivnostima očekuje za tri mjeseca.

Zdravlje stopala_palac, Ahilova tetiva, plantarna fascija

Što sve uzrokuje bol u stopalima?

Za normalan hod ključna je uloga većeg broja struktura, ali spomenimo tri koje su, po učestalosti tegoba, najčešće zastupljene...

SAZNAJTE VIŠE

Samopomoć

Mortonova metatarzalgija je često neprepoznati čimbenik uzroka boli u stopalu. Od pomoći može biti promjena obuće, tj. osoba sa simptomima Mortonove metatarzalgije mora nositi širu obuću i to bez povišenja peta.

Također mora izbjegavati aktivnosti koje dovode do pojave boli, a preporučuje se i masaža bolnog područja ledom više puta dnevno tijekom desetak minuta. Ako se bolovi i dalje ponavljaju savjetuje se potražiti liječničku pomoć.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button