Kosti i zglobovi - 29. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Kad svaki korak postane izazov: Bolna „Haglundova“ peta

Bolna i deformirana peta predstavlja zdravstveni ali i estetski problem. Pored svakodnevnih obaveza, ubrzanog tempa života, hod s takvom petom može biti prava muka

haglundova-peta-bolna-peta-deformirana-peta

Haglundov deformitet predstavlja jedan od oblika bolne pete, nastao uslijed konflikta mekotkivnih struktura i koštanog dijela pete koja sama može biti različitog oblika. Između petne kosti i Ahilove tetive, postoji sluzna vrećica ili burza, koja uslijed konstantnog pritiska obuće na petu postaje upaljena i bolna.

Hallux valgus ili čukalj: Od prevencije do operativnih metoda

Bolna peta – koji su joj uzroci?

Nerijetko se kao uzrok spominje specifična obuća, pumpsice, zbog čega se u engleskom govornom području ovaj deformitet često naziva „pump bump”. Osobito se promjene opažaju u mlađih ženskih osoba koje općenito nose obuću sa visokim petama, neovisno o stilu. Konkretno, problem je u povećanom pritisku koji se stvara pri hodu. Ali i svaka cipela s čvrstim stražnjim dijelom, kao što su klizaljke, može uzrokovati ovu iritaciju.

Do određene se mjere odgovornost za „Haglundovu petu“ pripisuje i genetici, odnosno nasljednim strukturama stopala zbog čega može postojati sklonost razvoju ovog stanja, a one uključuju:

  • visoko zakrivljeno stopalo (visoki luk)
  • usku ahilovu tetivu
  • sklonost hodanju s vanjske strane pete.

Haglundova deformacija može se pojaviti na jednoj ili obje pete. Ubrzo peta postaje bolna i otečena, a hod otežan. Obuća postaje nelagodna, i stvara poteškoće prilikom svakog koraka. S vremenom se oteklina povećava te stvara zabrinutost kod pacijenata.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Postoji niz mjera kojima se nastoji ublažiti upala burze i o kojima će vas savjetovati naši stručnjaci. Pritom treba biti svjestan da nekirurške metode mogu smanjiti bol i upalu, ali ne mogu utjecati na anatomske strukture stopala.

Nakon ortopedskog pregleda sa ultrazvukom pete, preporučuje se u početku neoperativno liječenje sa nošenjem ortopedskih uložaka i fizikalnom terapijom. Ponekad je indicirano i davanje takozvanih blokada, odnosno injekcija anestetika i kortikosteroida, s ciljem smanjenja upale i boli.

Kod konzervativnog liječenja, preporučujemo pulsnu magnetnu terapiju sa primjenom autologne kondicionirane plazme. Već nakon nekoliko tretmana, vidljivo je osjetno poboljšanje u velikoj većini slučajeva.

Za rezistentne slučajeve ovog stanja, rezervirano je operativno liječenje.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Kako biste izbjegli da do deformacije pete uopće dođe, najbolje je usvojiti mjere prevencije:

  • pazite na izbor obuće. Ma koliko neki modni stilovi bili lijepi, takve cipele u kojima već sami osjećate bol i pritisak nosite, ako to doista želite, u vrlo rijetkim prilikama.
Zdravlje stopala_palac, Ahilova tetiva, plantarna fascija

Što sve uzrokuje bol u stopalima?

Za normalan hod ključna je uloga većeg broja struktura, ali spomenimo tri koje su, po učestalosti tegoba, najčešće zastupljene...

SAZNAJTE VIŠE
  • imate li spušteno stopalo, primjećujete li da vam je luk stopala visok te općenito ako je vaše stopalo drugačijeg oblika, potražite stručni savjet o izboru odgovarajuće obuće. Zakažite pregled kod ortopeda kako biste bili sigurni te kako bi vas uputio što biste eventualno trebali učiniti.
  • izvodite vježbe istezanja
  • izbjegavajte trčanje na tvrdim površinama i po uzbrdicama

Više o temi i još stručnih savjeta potražite na web stranici Poliklinike Ribnjak

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button