Lijekovi i terapije - 23. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Centar za fizioterapiju SB Arithera

Bezbolna terapija udarnim valom za teniski lakat, smrznuto rame, petni trn…

Udarni valovi su zvučni valovi s visokom energijom, koji mogu proizvesti izravnu mehaničku stimulaciju, a koja može pružiti precizne terapeutske učinke

terapija udarnim valom zvučni valovi teniski lakat smrznuto rame petni trn

Terapija udarnim valom je neinvazivna fizikalna tehnika kojom se rješavanju mnogi kronični i akutni procesi u organizmu, a izrazit učinak ima u rješavanju bola.

Klasična terapija udarnim valom zbog mehaničkih udara kojom su se razbijale nakupine kalcifikata bila je vrlo bolno i neugodno iskustvo za pacijente. Primjenom terapije udarnim valom Dual Power uređajem tretman je bezbolan jer radi na principu otapanja nakupina kroz aktiviranje lokalnih biokemijskih procesa.

Pravila samopomoći i načini ublažavanja bola kod uganuća i iščašenja

Terapijom udarnim valom riješit ćete se kalcifikata i bolova kod sljedećih dijagnoza:

Kalcifikati

Kalcifikati su kristali kalcija koji se nakupljaju u zglobnim čahurama, tetivama i ligamentima. Nastanak se može povezati s nekim sistemnim bolestima (šećerna bolest, poremećaji metabolizma kalcija), a točan uzrok nastanka se još uvijek sa sigurnošću ne može utvrditi. Kalcifikat se nakuplja tijekom određenog vremena, a bolovi počinju kada počne resorpcija, odnosno „otapanje“ kalcifikata.

Teniski lakat

„Teniski lakat“ ili lateralni epikondilitis nastaje na hvatištu mišića ekstenzora podlaktice s vanjske strane lakta kao posljedica prenaprezanja. Glavni simptom je bol u području lakta koja se povećava s aktivnošću ruke. Pravovremeno prepoznavanje i liječenje sindroma značajno skraćuje trajanje bolesti i pospješuje konačni rezultat.

terapija udarnim valom

Smrznuto rame

„Smrznuto rame“ ili adhezivni kapsulitis ramena karakteriziran je izrazitim bolovima u ramenu uz značajno ograničene kretnje. Tegobe nastaju zbog „ kvrčenja“ zglobne čahure ramenog zgloba. Nastaje idiopatski ili u okviru sistemskih bolesti (šećerna bolest, poremećaj rada štitnjače) te kao posljedica ozljeda ramena (prijelomi, rupture tetiva).

Skakačko koljeno

„Skakačko koljeno“ ili entezitis vrška patele je sindrom prenaprezanja. Karakterizira ga bol s prednje strane koljena. Javlja se uslijed nedovoljne fleksibilnosti muskulature natkoljenice i pogrešaka u procesu treninga.

Bowen terapija

Bowen terapija: tretman protiv bola i različitih vrsta smetnji

Bowen terapija je metoda liječenja koja u zadnje vrijeme budi interes, posebno zbog mogućnosti primjene kod niza indikacija. O...

SAZNAJTE VIŠE

Petni trn

Plantarni fascitis poznat kao petni trn je sindrom prenaprezanja za kojeg je karakteristična bol u području donjeg dijela pete. Nastaje na hvatištu plantarne fascije za petnu kost, uslijed prenaprezanja i degeneracije fascije. Karakterizira ga bol u peti pri prvim koracima nakon ustajanja. Uzrok sindroma su unutarnji (deformiteti stopala, pretilost i dr.) i vanjski (loša ili istrošena obuća, nepravilan trening i slično).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button