Muško zdravlje - 13. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Muškarci i urinarna inkontinencija: Promjenom životnog stila protiv muške inkontinencije

Urinarna inkontinencija doživljava se kao društveni tabu, no nije pametno ignorirati simptome, već se muškarcima savjetuje da na vrijeme započnu liječenje inkontinencije

Muskarci i urinarna inkontinencija

Inkontinencija je svako nevoljno ispuštanje urina i/ili stolice. Tijekom života doživi je svaka četvrta žena i svaki osmi muškarac. Urinarna inkontinencija doživljava se kao društveni tabu te liječnik treba potaknuti razgovor s bolesnikom o tom problemu, objasniti uzrok problema te pronaći najučinkovitiji način prevencije i liječenja.

Urinarna inkontinencija utječe na kvalitetu života

Urinarna inkontinencija postaje sve veći zdravstveni problem – kako za bolesnike, tako i za zdravstvene djelatnike, učestalost raste sa životnom dobi, a udio stanovnika starijih od 65 godina je u porastu. Dovodi do socijalnih i higijenskih poteškoća, pogoršava kvalitetu života i, nažalost, još je uvijek neugodna tema za razgovor.

Čimbenici rizika u muškaraca jesu životna dob, sindrom donjega urinarnog trakta, dobroćudne i zloćudne bolesti prostate i njihovo liječenje, urinarne infekcije te neurološki poremećaji. Prema težini simptoma te komorbiditetima, liječnik će u dogovoru s bolesnikom odlučiti o vrsti liječenja koje može biti konzervativno, farmakološko te kirurško.

Kada je moguće, treba započeti s minimalno invazivnim metodama liječenja kao što su higijensko-dijetetske mjere, promjena životnih navika, bihevioralna terapija, vježbe jačanja mišića dna zdjelice i sl. Ako takvi postupci ne rezultiraju zadovoljavajućim ublažavanjem tegoba bolesnika, preporučuje se uvesti i farmakoterapiju. Naposljetku, kao posljednja linija preporučuje se kirurško liječenje.

Muška inkontinencija i zaštita: 1 od 4 muškarca iznad 40. ima problem s istjecanjem urina

Liječenje inkontinencije

U liječenju inkontinencije urina važno je liječiti bolesti udružene s nastankom inkontinencije urina poput srčanih bolesti, dijabetesa, uroinfekcija, konstipacije i neuroloških bolesti. Promjena životnih navika poput redukcije unosa kofeina, unosa tekućine, tjelesne težine, prestanak pušenja i redovita tjelesna aktivnost mogu smanjiti rizik nastanka inkontinencije urina.

Urgentna inkontinencija i liječenje

Urgentna inkontinencija se javlja kao posljedica prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura i obično je udružena s učestalim i noćnim mokrenjem. Najčešće je vezana uz različita upalna zbivanja mokraćnog mjehura, disfunkciju mjehura zbog uvećane prostate, mokraćnih kamenaca, tumora mokraćnog mjehura, fiziološko starenje, neurološke bolesti poput Parkinsonove bolesti i multiple skleroze.

Mjehur se počinje ponašati autonomno, reagirajući kontrakcijom na puno manji volumen pohranjenog urina nego inače, što rezultira učestalim mokrenjem male količine urina danju i noću.

Cilj liječenja urgentne inkontinencije urina je djelovati na uzrok, povećati kapacitet mokraćnog mjehura, smanjiti autonomnu aktivnost i nevoljne kontrakcije mokraćnog mjehura. Izbjegavanje stimulanasa poput kofeina, teina i pušenja su glavna potpora liječenju urgentne inkontinencije urina. Medikamentozno liječenje najčešće započinje lijekovima za liječenje opstrukcije vrata mokraćnog mjehura uzrokovane uvećanom prostatom.

Pristup liječenju je individualan i ovisi o zdravstvenom stanju bolesnika. Najčešće je potrebna kombinacija različitih postupaka. Zbog složenosti problema, inkontinencijom se bavi više liječničkih specijalnosti, jer je samo zajedničkim iskustvima i suradnjom moguće pomoći osobi koja pati od urinarne inkontinencije.

Problemi s prostatom uobičajeni su kod muškaraca zrele dobi

Problemi s prostatom moraju se pravovremeno otkriti i liječiti

Bolest prostate je jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojim se suočavaju muškarci te spada u najčešća oboljenja muškaraca...

SAZNAJTE VIŠE

Ne ignorirajte simptome!

Inkontinencija je zdravstvenosocijalni problem koji će u budućnosti zauzimati sve značajnije mjesto, budući da je sve izraženiji trend starenja populacije, a informiranost i svjesnost o problemu u društvu još uvijek je nedostatna.

Mnogobrojni su uzroci i neželjene posljedice inkontinencije, koji utječu na ukupno zdravlje i kvalitetu života. Građani nemaju dovoljno informacija o odgovarajućoj pomoći, prevenciji, liječenju, zbrinjavanju, a o problemu nerado govore.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button