Zdrava prehrana - 9. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Ukusni su, čuvaju naše zdravlje i liječe: rotkvice i mladi luk

Kao što se uz kraj školske godine vežu prve marelice, tako Uskrs ne možemo zamisliti bez rotkvica i luka. Izvrsno prijaju uz jaja, pečeno i suho meso te sir. Osvježavaju nas te svojom pikantnošću mame na još.

rotkvice i mladi luk

Štovali su ga stari Egipćani i Grci – prvi su ga davali graditeljima piramida, a drugi sportašima prije olimpijskih natjecanja. Riječ je o luku. Upravo njemu i rotkvicama posvećujemo današnju temu.

Rotkvica: bogatstvo nutrijenata umotano u crveno

Rotkvica je svakako jedan od simbola proljeća. Svojom jarkom crvenom bojom podsjeća na vedrinu, buđenje, radost i optimizam.

Istini za volju, rotkvice mogu biti i drugih boja; od bijele, preko zelene i tamno ljubičaste do crne. Svoju izraženu boju zahvaljuju obilju antocijanina, dok izotiocijanati, među kojima je najznačajniji rafasatin, obrazuju specifičan, blago žareći okus. Posebno je on na cijeni u Japanu, Tajvanu i na Filipinima. Značajno mjesto među fitokemikalijama svakako imaju i terpeni. 

Superhranjivo divlje povrće: uživajte u samoniklim proljetnim delicijama

Najčešće se konzumira korijen rotkvice, i to kao salata; začinjen ili nezačinjen, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem. Osim toga, može se kuhati, kiseliti te sušiti. Danas se sve više iskorištavaju listovi i klice rotkvice. Obično se jedu sirovi, kao dodatak salatama.   

Sve u svemu, rotkvice su izvor kalcija, magnezija, bakra, mangana, kalija, vitamina C, B6 i folata.

  • Kalcij, poznato nam je, doprinosi izgradnji i čvrstoći kostiju.
  • Magnezij sudjeluje u izgradnji koštane mase te doprinosi zdravlju mišića, a kalij podržava zdravlje srca.
  • Bakar ima mnoge korisne uloge u organizmu kao što je sudjelovanje u stvaranju vezivnog tkiva, dobivanju energije iz konzumirane hrane i drugo.
  • Mangan je pak uključen u metabolizam aminokiselina, kolesterola i ugljikohidrata.   

Ljekovitost rotkvice

Zanimljivo je spomenuti da je ekstrakt rotkvice koristan kao pomoć u liječenju zdravstvenih tegoba poput visokog krvnog tlaka i bolesti srca.

Uz to, ovo povrće doprinosi detoksikaciji. Od značajne je koristi i šećernim bolesnicima jer usporava apsorpciju glukoze u krv, smanjuje oksidativni stres te doprinosi osjetljivosti stanica na inzulin.

Osim toga, s obzirom na značajnu prisutnost glukozinolata, antocijanina, vitamina C i polifenola, rotkvica pokazuje antioksidativno, antikancerogeno i antimikrobno djelovanje te će se, bez sumnje, u budućnosti češće koristiti kao sastojak mnogih farmaceutskih proizvoda.

Rotkvica kao salata

Mnogi do ljeta žele smanjiti nagomilani višak kilograma. Jedna od ključnih karika mršavljenja jest smanjiti unos masti.

Od pomoći je svakako rotkvica. Niske je energetske vrijednosti te se, zahvaljujući jedinstvenom okusu može, kao salata, konzumirati bez dodatka ulja. 

Domaća riblja pašteta

Ako vam od Velikog petka ostane viška pečene ili kuhane ribe, nemojte ju bacati. Očistite ju, dodajte malo majoneze, limunovog soka te sitno izribanu rotkvicu i pripremite riblju paštetu. Ovaj namaz kombinirajte uz integralni kruh, a za doručak, kao napitak, odaberite čaj. 

Mladi luk: „doktor“ na tanjuru

„Janjetina, kapulica – to su gušta dva“, glasio je početak jedne radio reklame prije mnogo, mnogo godina. I uistinu, bez mladog luka teško je zamisliti pečenu janjetinu. Osim pečenoj janjetini, dobrodošao je kao društvo svim vrstama mesa jer, poznato je, snižava kolesterol u krvi.

Mladi luk je izvor vitamina C, niacina i kalija. Znamo da vitamin C doprinosi imunitetu koji je obično oslabljen na prijelazu godišnjih doba. Niacin sudjeluje u dobivanju energije iz konzumirane hrane, dok je kalij mineralna tvar izuzetno važna za zdravlje srca.

Zeleni listovi mladog luka osobito su bogati folatom – vitaminom B skupine koji doprinosi zdravlju srca, stvaranju novih stanica i eritrocita pa je zato važan čimbenik u liječenju anemije. Važno je imati na umu osjetljivost folata na djelovanje visokih temperatura tijekom kuhanja, zbog čega je od posebne koristi konzumiranje svježih listova mladog luka.

Moć fitokemikalija u mladom luku

Od fitokemikalija, mladi je luk izvor flavonoida, fruktooligosaharida, tvari sa sumporom te saponina.

Flavonoidi su moćni antioksidansi uključeni u aktivnost imunosnog sustava, ekspresiju gena, cirkulaciju krvi u mozgu, rad jetre, stvaranje kolagena i drugog. Osim toga, na sebe vežu štetne metale i sprječavaju nepoželjnu oksidaciju masti, što ih čini korisnim karikama u sprječavanju pojave različitih vrsta raka.   

Značajna je i činjenica da mladi luk sadrži kvercetin koji inače pomaže zacjeljivanju čira na želucu te sprječava dijeljenje stanica raka dojki i debelog crijeva.

Nadalje, fruktooligosaharidi su neprobavljiva prehrambena vlakna koja prolaze proces fermentacije u crijevima. Podupiru razmnožavanje poželjnih bakterija te sprječavaju razvoj onih patogenih, čime doprinose zdravlju debelog crijeva. Uz to, sprječavaju zatvor stolice, štite zdravlje jetre, snižavaju krvni tlak i povišeni kolesterol. Također pokazuju antikancerogeno djelovanje.

Tvari sa sumporom se aktiviraju rezanjem luka, a doprinose liječenju šećerne bolesti, sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka te ublažavaju upalne procese i astmatične napade.      

I saponini, tvari gorkog okusa, snižavaju kolesterol u krvi, djeluju protuupalno i antimikrobno. Također oštećuju membrane stanica raka, inače bogate kolesterolom, čime sprječavaju njegovo širenje.   

Svjetski dan darivatelja krvi-eritrociti

Kako „ojačati“ krv prehranom i zdravim navikama

14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Upoznajte se s crvenim krvnim stanicama i korisnim savjetima kako „ojačati“...

SAZNAJTE VIŠE

U zelenim listovima mladog luka su još karotenoidi i klorofil. Prvi su dokazani antioksidansi koji doprinose zdravlju očiju, dojki i kože, dok klorofil pokazuje protuupalno djelovanje te zaštitno djeluje protiv raka dojke, debelog crijeva, želuca i pluća.   

Luk i sir

Nemojte nakon Uskrsa jednostavno zaboraviti na mladi luk. Izvrstan je dodatak svježim salatama te omletu sa sirom, šunkom ili šparogama

Jeste li ikad probali mladi luk i svježi sir? Ako niste, svakako kušajte ovu kombinaciju. Luk sitno izrežite i pomiješajte sa svježim sirom. Izvrsno, za doručak, ide uz jogurt te crni ili heljdin kruh. 

I za kraj, vjerujemo da vas je priča o rotkvicama i mladom luku potaknula na češću konzumaciju ovih zanimljivih i vrijednih namirnica. Neka vam bude uslast.

Autorica teksta dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja pomaže Vam unaprijediti Vašu prehranu, a time i zdravlje. Pratiti ju možete na stranici www.prehranasportasa.com     

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button