ADIVA Plus sadržaj - 14. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Udruga darivatelja krvi, ADIVA Plus sadržaj

Kako „ojačati“ krv prehranom i zdravim navikama

Svake godine se 14. lipnja obilježava Svjetski dan darivatelja krvi. Tim povodom upoznajemo vas s crvenim krvnim stanicama koje život znače te korisnim savjetima kako „ojačati“ našu krv

Svjetski dan darivatelja krvi-eritrociti

Eritrociti su crvene krvne stanice koje nastaju u koštanoj srži, prenose kisik koji održava na životu sve tjelesne stanice, a oblik im je sličan disku. Eritrociti žive u normalnim uvjetima oko 100 do 120 dana, a zatim se najprije rastavljaju da bi se u jetri i slezeni raspali na svoje sastojke. Za razliku od drugih stanica, crvene krvne stanice nemaju jezgru. Zbog toga mogu prenositi više kisika i lakše su, pa stoga i srce lakše može pumpati milijune crvenih krvnih stanica. No budući da nemaju jezgru, ne mogu se obnavljati. Zato nakon otprilike 120 dana počnu gubiti elastičnost i krenu propadati.

10 najčešćih mitova o darivanju krvi

Što je hemoglobin?

Najvažniji sastojak je hemoglobin koji čini 90% svih čvrstih tvari eritrocita. Hemoglobin je crveni pigment eritrocita. U litri krvi muškarca ima 160 grama, a u litri krvi žene oko 140 grama hemoglobina. Sastoji se od bjelančevine globina i boje hema koja sadrži željezo.

Hemoglobin također podliježe procesu raspadanja te prelazi u boju bilirubin koja se izluči u žuč, a oslobođeno željezo se može iskoristiti za sintezu novih molekula hemoglobina ili se pohranjuje u skladištima željeza u tijelu. S obzirom na to da eritrociti žive približno oko sto dana, a koštana srž stalno proizvodi nove, potrebna je adekvatna hrana.

Hranjivi sastojci za izgradnju krvi

Najvažniji hranjivi sastojci za izgradnju krvi su:

  • Željezo – naše tijelo koristi mineral željezo za proizvodnju hemoglobina koji nam pomaže u prenošenju i pohrani kisika tijelu.
  • Vitamin B9 – folna kiselina poznata kao vitamin B9 pomaže nam u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Pomaže i pri stvaranju trombocita potrebnih za zgrušavanje krvi. Kako folna kiselina pomaže pri izgradnji i razgradnji mnogih bjelančevina, potiče stvaranje bijelih krvnih stanica, a one su prijeko potrebne za jačanje imunološkog sustava. Vrlo često osobe koje imaju nisku razinu folne kiseline, imaju i anemiju. Konzumacijom hrane bogate folnom kiselinom možemo povećati broj crvenih krvnih stanica. Dobar izvor vitamina B9 su mahunarke, špinat, šparoge, bob, grah, prokulica, orasi, jetra te pivski kvasac.
  • Vitamin B12poznat i kao kobalamin, B12 je važan vitamin u proizvodnji crvenih krvnih stanica u koštanoj srži. Crvena krvna zrnca koja nastaju u koštanoj srži, ako nastaju uz primjetan manjak vitamina B12, nepravilnog su oblika i forme, velika su i nezrela te ne mogu obaviti svoju najosnovniju funkciju, a to je prijenos kisika u naše organe i tkiva. Manjak vitamina B12 dovodi do izbacivanja folne kiseline iz stanica u krv. Stanice tada imaju manjak folne kiseline, dok istovremeno krv ima dovoljno. Tipična bolest uzrokovana manjkom vitamina B12 je perniciozna anemija, gdje su crvena krvna zrnca veća nego normalno, a ima ih u manjem broju. Nedostatak vitamina B12  češći je kod vegetarijanaca i starijih osoba koje se nepravilno hrane. Vitamin B12 se nalazi u hrani životinjskog porijekla. Dobri izvori su riba, školjke, mliječni proizvodi, jetra, bubrezi, jaja, teletina, svinjetina.

Što još može ojačati našu krv?

Uz gore navedena „tri mušketira“, od velike važnosti su i bjelančevine koje su, uz vodu, najvažnija tvar u tijelu. Najvažniji su čimbenik u rastu i razvoju svih tjelesnih tkiva te su sastavni dijelovi svake stanice, kao i C vitamin, koji pomaže apsorpciju željeza.

Slijede još neki savjeti koji su u službi jačanja naše krvi:

  • Nastojte ne konzumirati alkohol, gazirane sokove, duhan te crni čaj i kavu jer kofein, tanini i nikotin ometaju resorpciju željeza iz hrane u krv.
  • Svakodnevno šetajte najmanje pola sata na svježem zraku.
  • Ako ste noćni tip, dobro je znati da se željezo dvostruko brže troši noću nego danju.
svjetski dan darivatelja krvi darivanje krvi hrvatski crveni kriz

Darujte krv, očuvajte život!

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi, Središnji ured Hrvatskog Crvenog križa organizira akciju darivanja krvi u svom Edukacijskom centru

SAZNAJTE VIŠE
  • Počastite se masažom – uslijed masaže dolazi do poboljšanja cirkulacije, poboljšava se opskrba kisikom i hranjivim sastojcima te se pospješuje eliminacija štetnih tvari iz metabolizma i ugljičnog dioksida iz krvi.
  • I kopriva i maslačak neopravdano se smatraju neumoljivim korovom, a istina je da se u njima krije prava riznica zdravlja. Oboje su dobar izvor željeza, vitamina i proteina. Već smo spomenuli da je željezo važan dio hemoglobina, a da su vitamini i proteini neophodni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga uživajte u čajevima, prije svega, u koprivi i čaju od maslačka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button