ADIVA Plus sadržaj - 14. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski Crveni križ

Darujte krv, očuvajte život!

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi, Središnji ured Hrvatskog Crvenog križa danas organizira akciju darivanja krvi u svom Edukacijskom centru

svjetski dan darivatelja krvi darivanje krvi hrvatski crveni kriz

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima. Obilježavanje ovoga dana također je prilika za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa te uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi.

Što uključuje kompletna krvna slika i zašto je važna?

Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu. Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Nestašice krvi posebno su prisutne u zemljama u razvoju. Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje koji redovito daju krv.

Važnost darivatelja u očuvanju zdravlja i života

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je “Darujte krv, očuvajte život”. Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

Poseban fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi. Mladi čine veliki dio populacije u mnogim zemljama i uglavnom su puni idealizma, entuzijazma i kreativnosti.

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi, Središnji ured Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu organizira akciju darivanja krvi koja će biti održana u ponedjeljak, 14. lipnja, od 12 do 14 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa (Ulica Crvenog križa 14).

Darivanje krvi spašava živote

SPASITE ŽIVOT! Pogledajte video i saznajte kako

Kada ste posljednji put učinili nešto nesebično? U žurbi svakodnevice često zaboravljamo činjenicu da se mnogi nalaze u situacijama...

SAZNAJTE VIŠE

Darivanje krvi u pandemiji

Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button