Dodaci prehrani - 13. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Zdravlje iz prirode: Acerola je drugi najbogatiji izvor vitamina C na svijetu

Biljka poznata i kao tropska, odnosno Barbados višnja sadrži koncentraciju vitamina C čak 20 do 30 puta veću od one u naranči. Acerola, latinskog naziva Malphighia glabra L., voće je s najvećim sadržajem prirodnog vitamina C – veću koncentraciju ima samo biljka camu-camu

acerola

Acerola je biljka koja raste kao grm ili manje drvo visine od pet do deset metara. Mladi listovi obloženi su bijelim, svilenkastim dlačicama, a cvjetovi su ružičaste ili bijele boje.

Plod acerole je veličine ploda višnje, a podsjeća na nju i oblikom. Svijetlocrvene je boje, a ponekad može biti i narančaste. Promjer zrele acerole je manji od dva centimetra, hrskava je, ugodnog gorko-slatkog okusa te je iznimno osvježavajuća. Karakteristična je biljka Južne i Središnje Amerike, Teksasa i Floride, uspijeva u zapadnoj Indiji, na Barbadosu, Jamajci i Surinamu. Tradicionalno se koristila u narodnoj medicini kao sredstvo za jačanje imuniteta.

U tradicionalnoj medicini ova se biljka stoljećima upotrebljavala u liječenju anemije, prehlade i gripe, kao tretman za bolji rad srca, kod narušene funkcije jetre, reume, dizenterije, tuberkuloze, za poboljšanje zacjeljivanja rana, kod visoke razine kolesterola, proljeva, urinarnih infekcija i kašlja

Snažan antioksidans

Bere se u napola zrelom stanju kada sadržaj vitamina C postiže svoj maksimum. Iz acerole se dobiva do 95% vitamina u obliku tekućine koja se zatim pretvara u prašak i priprema kao koncentrat za daljnju obradu. Acerola se često koristi u tabletama vitamina C kao dodatak aromi te je sastavnica mnogih multivitaminskih formula.

Plod acerole, uz vitamin C, sadrži i mnoge druge sastojke korisne za organizam, točnije, čak 150 različitih tvari: vitamine A, B1, B2, B3 (niacin), kalcij, željezo, bioflavonoide, magnezij, fosfor, cink, kalij  i pantotensku kiselinu. Sadrži šećere dekstrozu, fruktozu i saharozu. Neke analize pokazuju da acerola u svom sastavu ima proteine, biljna vlakna, masti i masne kiseline. Zastupljenost visokog sadržaja flavonoida, antocijana i organskih kiselina omogućava da se još bolje iskoristi vitamin C, kao i da se pojačaju njegova nutritivna svojstva.

Ne čudi što acerola predstavlja snažan antioksidans. Svojim oksidacijskim svojstvima neutralizira  slobodne radikale koji se stvaraju u našem organizmu, a koji su štetni jer uništavaju gotovo sva tkiva (stanice) te narušavaju njihovu funkciju. Tako vitamin C štiti organizam od stanja koje se zove oksidativni stres (stanje kod kojeg u organizmu ima više slobodnih radikala nego antioksidansa), a znamo da je upravo oksidativni stres pokretač mnogih bolesti. Acerola je čest sastojak i u kremama protiv starenja upravo zbog visoke koncentracije vitamina C koji djeluje anitoksidativno.

>>Grožđu se, osim antioksidativnih i protuupalnih svojstava, pripisuju i povoljno djelovanje na krvni tlak te smanjenje razine ukupnog i lošeg kolesterola<<

Za djecu i odrasle

U tradicionalnoj medicini ova se biljka stoljećima upotrebljavala u liječenju anemije, prehlade i gripe, kao tretman za bolji rad srca, kod narušene funkcije jetre, reume, dizenterije, tuberkuloze, za poboljšanje zacjeljivanja rana, kod visoke razine kolesterola, proljeva, urinarnih infekcija i kašlja. Zbog bogatstva vitamina C može se koristiti za jačanje imunosnog sustava te u borbi protiv starenja. Američki Indijanci su acerolu koristili kao tonik za revitalizaciju i jačanje snaga organizma prije nego što bi išli u borbu. U Brazilu je pak jako popularan sok od acerole, kao što je kod nas onaj od naranče.

Dakle, acerola je sigurna za primjenu te se može preporučiti i djeci i odraslima. Ako se pretjera s količinom, može doći do proljeva te želučanih grčeva. Potreban je oprez kod osoba koje boluju od gihta jer vitamin C može povisiti mokraćnu kiselinu, a trebaju paziti i osobe s bubrežnim kamencima. Važno je naglasiti da vitamin C ulazi u interakciju s varfarinom te je potreban oprez kod uzimanja jer se može smanjiti djelovanje lijeka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button