ADIVA Plus sadržaj - 24. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Mirela Marić, mag. nutricionizma, Poliklinika Aviva

Detoksikacijska dijeta: pripremite listu namirnica

U novu godinu mnogi su zakoračili odlučni da porade na zdravlju te se nerijetko planiraju detoksikacijske dijete. Pritom važna uloga pripada planiranju i izboru namirnica

detoksikacijska dijeta detoks namirnice

O detoksikacijskim dijetama već je bilo riječi na našim stranicama. Stoga svakako preporučujemo da se informirate o osnovnim pravilima koja treba poznavati prije nego što se odlučite na ovaj korak

Ponovimo ukratko, detoksikacijska dijeta podrazumijeva kratkotrajnu dijetu s organskom hranom bogatom antioksidansima, vitaminima i mineralima, vlaknima te s povećanim unosom tekućine. Razni detoksikacijski programi su dobri „čistači“ kada želimo malo olakšati organizam nakon prevelikog unošenja hrane i pića, najčešće za vrijeme blagdana, fešti i slično. Takve dijete nisu trajna rješenja, nego samo mala pomoć oko odluke u kojem smjeru idemo. 

Ovom prilikom navest ćemo listu namirnica koje se preporučuju u provođenju detoksikacije.

Voće

Sve vrste voća bogate su vitaminima i mineralima, antioksidansima i korisnim vlaknima. Preporučuje se konzumirati limun, naranče, jabuke, kivi, grejp, kruške ili ananas te bobičasto voće.

Integralne žitarice i mahunarke

Integralne žitarice i mahunarke su odličan izvor antioksidanata, vitamina, minerala, proteina i dijetalnih vlakana. Uključite u vašu prehranu divlju ili smeđu rižu, kruh od integralnog brašna, kus-kus, bulgur, heljdu, integralnu tjesteninu, različite vrste graha, leću i slanutak.

Sjemenke i orašasti plodovi

Ova kategorija namirnica uključuje  konzumiranje oraha i badema te sjemenki suncokreta, konoplje, kao i lanene sjemenke.

Povrće

Zeleno povrće (brokula, kelj, špinat) posebice je bogato vitaminima i mineralima, poboljšava imunitet, čisti organizam od toksina i, uz sve to, sadrži jako malo kalorija! Jedite ga čim više možete –  u sirovom obliku, dinstano ili kuhano na pari, u salatama ili domaćim zelenim sokovima. Preporučuju se još i špinat, kupus, cikla, brokula, radič, kelj, poriluk, zelena salata, blitva, matovilac, bijeli luk i artičoka.

Riba – dva do tri puta tjedno

Konzumirajte ribu bogatijom omega-3 masnim kiselinama poput lososa, sardina i pastrve te tune, odnosno, povećajte konzumaciju plave ribe.

Crveno meso i perad – povremeno

Jedite nemasno meso i perad te obratite pažnju na koji način ga pripremate. Crveno meso na visokim temperaturama stvara toksine koji imaju negativan učinak na zdravlje. Dimljeno meso i dimljena riba su još jedan izvor toksina u našem organizmu.

Ostali proteini

Umjesto puno proteina iz mesa, preporučuje se konzumirati proteine iz mlijeka, kuhanih jaja, slanutka, graha, leće, graška te proteine iz soje.

Omega-3 ulja

Dok provodite detoksikaciju organizma prvenstveno upotrebljavajte maslinovo ulje, ulje konoplje ili laneno ulje.

Povećan unos tekućine (do 3 l dnevno)

Pripazite na dovoljan unos tekućine, pogotovo vode, a nije loše posegnuti ni za biljnim čajevima koji čiste organizam. Osim zelenog čaja koji ubrzava rad jetre (što pridonosi čišćenju organizma) te ima snažna antioksidativna svojstva,  pomoći će i čaj od koprive koji potiče izmjenu tvari. Zeleni čaj, osim  što je jakog antioksidativnog djelovanja, jedan je od najzdravijih napitaka koje možete unijeti u  organizam, zahvaljujući katehinima koje sadrži.

Voda čini 55 do 60 posto ukupne mase odraslih osoba i nešto više kod djece. Zbog toga i njenih brojnih funkcija u organizmu voda je glavna komponenta našeg tijela. Voda prenosi nutrijente i kisik u naše stanice i štiti vitalne organe. Regulira tjelesnu temperaturu, metabolizam, izgled naše kože i ključna je za detoks našeg organizma. Preporučuje se konzumirati vodu s limunom i to odmah ujutro.

Unos probiotika

Zdrava mikroflora je ključna u održavanju zdravlja. Dobre bakterije jačaju imunitet, štite organizam od infekcija i pomažu probavi. Pobrinite se da redovito unosite probiotike – pijte probiotičke jogurte, jedite više fermentirane hrane, kao što su kiseli kupus, domaća zimnica i kefir. Dugotrajna konzumacija antibiotika i hrane koja uništava crijevnu floru uništava ne samo loše, nego i dobre bakterije u našim crijevima. Zato  je unos probiotika nakon dubinskog čišćenja organizma vrlo važan jer će oni ubrzati uspavanu probavu, ali i ojačati obrambenu sposobnost organizma.

Zaključak

Naš organizam je opterećen probavljanjem teške i nezdrave hrane. Osim toga, gomila toksina svakodnevno ulazi u naše tijelo putem vode, hrane, sredstava za čišćenje, kozmetike… K tomu dodajte još i stres te prebrzi ritam života.

Nakon blagdanskog obilja: kakva je detoksikacija zdrava?

Govorimo li o količini ili kvaliteti namirnica, mnogi griješe tijekom godine. Detoksikacijske dijete se preporučuju, ali uz važna pravila

SAZNAJTE VIŠE

Ne postoji univerzalna zdrava detoksikacijska dijeta jer smo svi individue i vrlo smo specifični te se svakome zbog toga mora izraditi individualan jelovnik prilagođen dobi, spolu, bolestima ili dijagnozama, sportskim aktivnostima i drugome. Svi se u vlastitom tijelu žele osjećati bolje, izgledati ljepše i biti zdraviji.

Način ili stil života kojeg čine individualna prehrana, tjelesna aktivnost te bavljenje svojim tijelom neovisno o dobi, treba biti odluka za cijeli život.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button