ADIVA Plus sadržaj - 26. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Slatki okus blagdana na vašem stolu

U iščekivanju smo najraskošnijeg doba godine kada se prepuštamo užicima, a jedan od njih je uživanje u omiljenim božićnim slasticama uz koje će se okupiti cijela obitelj

Blagdanski recepti

Slatki mirisi i okusi blagdana već se osjete u zraku! Odlučite li počastiti svoje najmilije slasnim delicijama neka se ovi blagdanski recepti nađu na vašem prazničnom stolu.

Božićni kruh

Sastojci

  • 150 g lješnjaka
  • 120 g suhih smokava
  • 120 g suhih šljiva
  • 150 g grožđica (svijetlih)
  • 70 g suhih brusnica
  • 2 žlice ruma ili voćnog likera
  • 3 jaja
  • 1 Vanilin šećer Dolcela
  • 120 g šećera
  • 1 Limun šećer Dolcela
  • 1 žličica Praška za pecivo Dolcela
  • 50 g Gussnela Dolcela
  • 120 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
  • ¼ žličice Vegeta Maestro cimeta mljevenog

Priprema

  • Lješnjake grubo nasjeckajte. Smokve i suhe šljive narežite na kockice. Grožđice i brusnice namočite u rum.
  • Jaja, šećer, vanilin šećer i limun šećer pjenasto izmiješajte.
  • Zatim dodajte cimet i brašno pomiješano s Gussnelom i praškom za pecivo, kao i pripremljeno suho voće te polako sve izmiješajte.
  • Duguljasti kalup (30×11 cm) obložite papirom za pečenje i napunite pripremljenom smjesom. Odmah stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 60 minuta.
  • Ohlađen kruh ukrasite po želji, narežite na ploške pa poslužite.

Savjet plus:

Božićni kruh će odlično upotpuniti limunska glazura

Buche de Noel (Božićni panj)

Sastojci

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 80 g šećera
  • 1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
  • 1 žličica naribane korice naranče
  • 60 g tamne čokolade (75% kakaa)
  • 50 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
  • ½ žličice Praška za pecivo Dolcela
  • 30 g Gussnela Dolcela

Za kremu:

  • 2 Šlag kreme čokolada Dolcela
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 50 ml narančina soka

Za ukrašavanje:

  • 100 g marcipana
  • 50 g šećera u prahu

Priprema

Za biskvit:

  • Žumanjke odvojite od bjelanjaka pa od bjelanjaka i 40 g šećera istucite čvrsti snijeg.
  • Žumanjke pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom, vanilin šećerom, naribanom koricom naranče i otopljenom čokoladom.
  • Naizmjence umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, Gussnel i snijeg od bjelanjaka.
  • Lim za pečenje (30×40 cm) obložite papirom za pečenje i rasporedite biskvitnu smjesu.
  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 10 – 12 minuta.
  • Pečeni biskvit izvadite iz lima i zarolajte. Ostavite da stoji 2 – 3 minute, malo ga odmotajte i ohladite.
  • Ohlađeni biskvit premažite dijelom pripremljene kreme i zarolajte u roladu, a preostalom kremom premažite roladu.
  • Po površini rolade vilicom povucite linije kako biste dobili izgled kore grane. Roladu podijelite na dva dijela, jedan veći i jedan manji koji će predstavljati granu.

Slatko bez šećera: Recept za browniese koji će vas oduševiti

U novije vrijeme sve veći broj istraživanja usmjeren je na utjecaj velike konzumacije šećera na zdravlje ljudi, pa mnogi...

SAZNAJTE VIŠE

Za kremu:

  • Šlag kreme zajedno s mlijekom miješajte električnom miješalicom oko 3 minute.
  • Dodajte omekšani maslac, narančin sok i nastavite miješati još 2 – 3 minute.

Za ukrašavanje:

  • Marcipan pomiješajte sa šećerom u prahu, a zatim oblikujte male gljive ili druge prigodne oblike.

Ohlađenu roladu ukrasite gljivama od marcipana i poslužite.

Savjet plus:

Pripremljenu roladu ostavite hladiti sat-dva prije nego što je prerežete i oblikujete panj

 

Izvori recepata:

https://www.coolinarika.com/recept/bozicni-kruh/

https://www.coolinarika.com/recept/buche-de-noel-bozicni-panj/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button