Nekategorizirano - 10. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Sandra Krstev Barać, mag.nutr., LittleDot, ADIVA Plus sadržaj

S djecom na put: Kako osigurati zdravu prehranu djeci tijekom putovanja

Uz malo planiranja i mudrosti, prehrana mališana na putovanju neće biti izbor stresa, niti ćete morati brinuti o zdravstvenim opasnostima

prehrana djece na putovanju djeca dijete putovanje prehrana zdravlje namirnice hrana

Dugo očekivani ljetni odmor je pred nama i jedva čekamo sa svojim mališanima otputovati u obiteljsku avanturu. No, putovanja sama po sebi mogu postati ozbiljan nutritivni izazov, a nerijetko djeca na novoj i nepoznatoj destinaciji reagiraju „štrajkom glađu“.

Izlaganje suncu nije igra: Zaštitite djecu od štetnih sunčevih zraka

No, uz malo planiranja i mudrosti prehrana na putovanju ne mora biti izvor stresa, niti predstavljati zdravstvenu opasnost za vaše dijete. Slijede savjeti kako jesti zdravo, bez obzira gdje se vaša obitelj uputila.

Hranjivi i zdravi obroci na putu

Kojim god prijevoznim sredstvom putovali, očekujte da će mališani biti gladni i budite spremni! Pripremite unaprijed lagane i hranjive obroke koje se preporučuje spremiti u vakuumirane plastične vrećice ili u posudice za hranu kako hrana ne bi bila izložena zraku i tako dulje ostala svježom.

Postoji li mogućnost, idealno bi bilo ponijeti prenosivi hladnjak, a ako vaš mališan ne jede samostalno, okrijepite se zajedno na odmorištu.

Slijedi nekoliko prijedloga nutritivno vrijednih zalogaja idealnih za putovanja:

 • voćna salata od sezonskog voća očišćenog i narezanog na kockice
 • domaće granola pločice
 • mrkva nasjeckana na štapiće
 • integralni krekeri
 • (tekući) jogurt
 • suho voće
 • orašasti plodovi su odličan izbor za veću djecu.

I nemojte zaboraviti spakirati vodu, prirodni voćni sok te salvete i vlažne maramice.

Prehrana djece na odredištu

Putujete li na Jadransko more, prehrana ne bi trebala odudarati previše od one standardne. Djeca su ionako robovi navika, pa će poznata jela lakše prihvatiti.

Ipak, mediteransko podneblje je idealno za obogaćivanje prehrane djeteta svježom ribom i svježim voćem. Trudite se da se dijete na odmoru hrani raznoliko, naravno uz pokoju slatku poslasticu.

Situacija može biti znatno zahtjevnija putujete li izvan zemlje ili na neko egzotično putovanje, osobito imate li posla s malim izbirljivcima. S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom novog koronavirusa, malo je vjerojatno da ćete se odlučiti na ovakvu avanturu, a možda nećete imati niti mogućnosti. No, sačuvajte ove savjete za ona bolja vremena koja dolaze ili ih prilagodite destinaciji – svakako se, uz par trikova, može postići da djeca jedu kvalitetno i isprobaju nove stvari:

 • Svaki put kada isprobavate novo jelo i okuse, objasnite djetetu kako je to specifično jelo za to podneblje i uvedite pravilo da moraju probati jedan zalogaj. Ne dopada li im se jelo, dalje ih ne silite jesti, no svidi li im se, bit će otvoreniji za daljnje isprobavanje.
 • Ocijenite li da je sigurno, odvedite ih na lokalnu tržnicu kako bi se upoznali s bogatstvom različitih namirnica
 • Na odabir djetetu ponudite široki izbor namirnica, uključujući voće, povrće, ali i namirnice bogate proteinima
 • Izbjegavajte djetetu davati previše napitaka bogatih kalorijama poput gaziranih bezalkoholnih pića, jer će ih ono samo „napuniti“ i tada neće htjeti jesti
 • Budite im primjer sami isprobavajući nova jela.
 • Većina restorana ima dječji menu koji je dobar izbor ako sve opcije propadnu, no pokušajte barem djetetu prije jela servirati povrtnu juhu

Što izbjegavati na putovanjima?

Činjenica je da na putovanjima uz uobičajene opasnosti može vrebati još jedna – trovanje hranom. Djeca (i trudnice) su osobito osjetljiva na patogene mikroorganizme koji mogu biti uzrokom putničkih proljeva, ali i puno opasnijih bolesti i pokvariti nam putovanje.

Kako bi sveli opasnost na minimum držite se jednostavnih pravila:

 • Na egzotičnim, ali i bližim destinacijama djetetu (i sebi) nudite isključivo flaširanu vodu. Voda, naime, može biti kontaminirana patogenim mikroorganizmima poput E. Coli, parazitskih praživotinja i kemijskih onečišćivača što može uzrokovati blage gastrointestinalne probleme, ali i ozbiljnije bolesti. Imajte na umu da se zamrzavanjem vode bakterije ne ubijaju, pa i led predstavlja opasnost. Stoga led izbacite iz čaše ukoliko ga dobijete u kafiću ili restoranu.
 • Budući da su ljetne temperature idealne za brzo razmnožavanje bakterija u hrani, određene namirnice predstavljaju osobito plodno tlo za širenje crijevnih infekcija. Čuvajte se, stoga, nepasteriziranog mlijeka i proizvoda od njega, sladoleda iz neprovjerenih slastičarni, kremastih kolača i, općenito, jela s nedovoljno termički obrađenim jajima
 • Djetetu nemojte davati jela koja sadrže sirovu ribu ili sirovo meso
 • Na egzotičnim destinacijama birajte voće koje ima koru te ga sami čistite
 • Svježe povrće iz neprovjerenog izvora ili oprano kontaminiranom vodom je bolje izbjegavati (ili ga dobro operite čistom vodom za piće).
 • Hrana uličnih prodavača (street food), može djelovati primamljivo, ali u manje razvijenim sredinama ih je bolje izbjegavati.

Najmlađi na putu

Putuje li s vama beba, posebno obratite pažnju na higijenske mjere jer djeca do 12 mjeseci imaju nezreo imunološki sustav, pa su izuzetno osjetljiva na mikroorganizme. Dojenje je i na putu najbolja opcija.

Bočice dojenčadi obavezno sterilizirajte te vodite brigu o čistoći posudica za hranjenje. Prije svakog hranjena i nakon svakog previjanja dobro operite ruke. Ako je vaš mališan na dohrani, preporuka je ponijeti sa sobom dovoljno provjerenih kupovnih kašica jer nema garancije da ćete na destinaciji pronaći kašice na koje je dijete naviklo i dobro ih podnosi.

poremecaji hranjenja razvoj djeteta beba odbija hranu

Moje dijete neće jesti: Zašto dolazi do poremećaja hranjenja u ranom djetinjstvu

Poremećaji hranjenja najčešći su u adolescentskoj dobi no oni se mogu javiti i puno ranije. Možda i vaša beba...

SAZNAJTE VIŠE

Prva pomoć u nevolji

U današnje moderno doba nikad nije bilo lakše doći do stručnog savjeta vezanog uz zdravlje djeteta, našli se vi i na drugom kraju svijeta.

Potrebno je samo na svojem pametnom telefonu instalirati LittleDot mobilnu aplikaciju i sve nedoumice vezane uz prehranu na putovanju postaviti nutricionistu koji će u najkraćem mogućem roku dati odgovor. Na taj način možete biti sigurni i da na putovanjima pružate najbolje za zdravlje svojeg djeteta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button