Žensko zdravlje - 14. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Tri faze menopauze: ako je prirodno, ne mora biti i lako

Menopauza je prirodni dio starenja, a nekim će ženama već od samog početka smanjiti kvalitetu života neugodnim simptomima. Upoznajte njezine faze te se nemojte ustručavati tražiti savjet liječnika ako simptomi „podivljaju“

sve faze menopauze

Menopauza je prirodni dio starenja koji označava kraj reproduktivnog razdoblja žene, no mnoge ne znaju što mogu očekivati dok im se ne dogodi. Jeste li znale, na primjer, da simptome možete osjetiti i do desetljeće prije nego što menopauza zapravo počne?

Faze menopauze

Proces menopauze ovisi o hormonima. Vaše tijelo počinje proizvoditi manje estrogena i jajnicima počinje ponestajati jajnih stanica. Ali to se ne događa odjednom, objasnila je dr. Pelin Batur, specijalistica za menopauzu na blogu Cleveland klinike.

Postoje tri faze menopauze:

 • Perimenopauza – ovo prijelazno razdoblje, koje označava ranu fazu menopauze, može trajati godinama, ponekad čak i cijelo desetljeće. Možete početi osjećati simptome slične menopauzi poput neredovitih mjesečnica, valunga i još mnogih drugih.
 • Menopauza – Ušli ste u menopauzu ako mjesečnicu niste imale punu jednu godinu (u nedostatku bilo kojeg drugog zdravstvenog stanja ili lijekova koji bi utjecali na vaše cikluse). Vaši jajnici su prestali proizvoditi većinu svog estrogena i više ne otpuštaju jajašca.
 • Postmenopauza – Nakon menopauze, ulazite u fazu postmenopauze. Vaši simptomi će se najvjerojatnije smanjiti i na kraju nestati. Međutim, u ovoj ste fazi pod povećanim rizikom od stanja poput osteoporoze i bolesti srca.

Razgovarali smo sa stručnjakinjom o estrogenu – hormonu koji „čini ženu“

Perimenopauza

O perimenopauzi možete razmišljati kao o pisti s koje ćete poletjeti u menopauzu. Perimenopauza može započeti čak desetljeće prije menopauze, iako je prosječno vrijeme njezina trajanja četiri godine.

U tom razdoblju vaše tijelo malo po malo usporava svoj prirodni proces ovulacije. Najčešći znak perimenopauze su neredovite mjesečnice i menstrualni ciklusi. „Kako vam se razina estrogena počne smanjivati, vaše mjesečnice i menstrualni ciklusi mogu postati pomalo ‘klimavi’, ponekad bliži jedan drugome, a ponekad preskačući cikluse“, objašnjava dr. Batur. Također možete imati neke od tipičnih simptoma menopauze.

Nemaju sve žene vidljive simptome tijekom perimenopauze, ali oni mogu uključivati:

 • neredovite mjesečnice ili izostanak mjesečnica,
 • jače ili slabije krvarenje nego inače tijekom menstruacije,
 • valove vrućine (valunge),
 • suhoću rodnice,
 • učestalo mokrenje,
 • problemi sa spavanjem, poput nesanice,
 • promjene raspoloženja, uključujući razdražljivost ili depresiju.

Postoje dva stadija perimenopauze — rana i kasna faza perimenopauze — iako prijelaz među njima nije uvijek jasan te se međusobno ne razlikuju.

Rana faza perimenopauze

Ova prva faza perimenopauze je sam početak u kojem vaše tijelo tek počinje doživljavati hormonalne promjene. Tijekom tog vremena, vaše mjesečnice i menstrualni ciklusi su i dalje isti kao i uvijek, ali možete početi primjećivati ​​druge simptome:

 • Valunzi: „Normalno je imati tijekom nekoliko dana valunge, posebno neposredno prije ili tijekom mjesečnice kada razina estrogena padne“, objašnjava dr. Batur.
 • Debljanje: Većina ljudi dobiva ponešto na težini sa svakim desetljećem. To je uobičajeno u prijelazu u ranu menopauzu.
 • Promjene u spavanju: mogle biste početi osjećati nesanicu (posebno ako noću imate valove vrućine, poznate kao „noćno znojenje“).

Ovo je prirodna faza života, pa ako su vaši simptomi blagi, možda će vas moći zadovoljiti promjene načina života poput spavanja i pojačanja kardio vježbi, kaže dr. Batur. Ali ako vam simptomi stvarno smetaju, razgovarajte sa svojim liječnikom, čak i ako još uvijek imate redovite menstrualne cikluse.

Kasna faza perimenopauze

Prijelaz u kasnu perimenopauzu jest kada se već približavate menopauzi. Ovo vrijeme obično obilježavaju neredovite mjesečnice i menstrualni ciklusi.

„Tijekom perimenopauze nemate redovitu ovulaciju“, objašnjava dr. Batur. „Možda još uvijek imate nešto estrogena, ali nemate odgovarajuću razinu progesterona, pa možete preskočiti menstrualni ciklus i zatim imati jako krvarenje tijekom sljedeće menstruacije jer je sluznica vaše maternice zadebljala pod utjecajem estrogena.“

Kada počnete preskakati mjesečnice tijekom duljeg vremena, iznesite to svom liječniku, osobito ako ste u ranim 40-ima ili ste mlađi, što može biti znak preuranjene menopauze ili primarne insuficijencije jajnika.

Na kraju, kako se približavate menopauzi, menstruacije se mjesecima ne pojavljuju.

Menopauza

Kada menstruacija izostane punih 12 mjeseci, ušli ste u menopauzu. To se obično događa oko 52. godine, kaže dr. Batur. U menopauzi nema više ovulacija te žena gubi sposobnost rađanja.

Simptomi menopauze obično traju sedam do deset godina, iako vaš vremenski okvir može varirati, a simptomi mogu varirati od blagih do teških. Imate li i vi neugodne simptome kojih se jednostavno ne možete riješiti, nemojte osjećati kao da se morate boriti u tišini, javite se svom liječniku.

“Reći samo ‘nasmiješi se i izdrži’ te ‘hrani se zdravije i smršavi’, nije dovoljno za žene koje stvarno pate u ovom razdoblju svog života“, priznaje dr. Batur. Vaš će liječnik također htjeti provjeriti nisu li vaši simptomi povezani s drugim zdravstvenim stanjima.

Postmenopauza

U postmenopauzi vaši simptomi menopauze počinju usporavati i možda čak potpuno nestaju (iako nije neuobičajeno da i dalje imate nasumične valove vrućine).

Ali sada je veći rizik od drugih zdravstvenih tegoba jer je smanjenje razine estrogena čimbenik rizika u stanjima kao što su:

 • Kardiovaskularne bolesti – estrogen je zaštitni faktor protiv srčanog udara, bolesti srca i moždanog udara, tako da njegovo smanjenje ujedno znači povećanje rizika od ovih stanja.
 • Osteoporoza – mnogi hormoni, a posebno estrogen, vrlo su važni za razvoj kostiju i održavanje njihove gustoće, tako da nakon gubitka estrogena dolazi do brzog pada gustoće kostiju.
 • Vaginalna atrofija – nedostatak estrogena stanjuje sluznicu vagine, što može uzrokovati bol tijekom spolnih odnosa i česte infekcije mokraćnog sustava.
 • Problemi s mentalnim zdravljem – hormonalne promjene mogu igrati ulogu u tjeskobi i depresiji.

Što ste stariji, to će vaš liječnik voditi više računa o utjecaju menopauze na vaše zdravlje. No vi mu se svakako morate javiti ako se ne osjećate dobro.

Kada posjetiti liječnika zbog simptoma menopauze?

Faze menopauze ne bi trebale biti „jadne“. Ako su vaši simptomi posebno uznemirujući te utječu na kvalitetu vašeg života, vrijeme je da zatražite pomoć.

menopauza

Menopauza ne mora biti kraj! Pripremite se za najbolje razdoblje u životu

Bez iznimke i kao dio potpuno prirodnog procesa, žene oko 50. godine života ulaze u menopauzu, razdoblje u životu...

SAZNAJTE VIŠE

Liječnik vas može savjetovati i ponuditi više opcija (samo jednu ili više njih):

 • Holistički pristupi koji uključuju dobre „staromodne“ životne trikove za održavanje zdravlja, za spavanje i upravljanje stresom. Ali klonite se dodataka za ublažavanje menopauze, osim ako ih liječnik izričito ne preporuči, savjetuje dr. Batur.
 • Razne vrste hormonske terapije koje podižu razinu hormona kako bi pokušale ublažiti simptome. „To zahtijeva kompliciranu, individualiziranu raspravu s vašim liječnikom“, dodaje ona.
 • Postoji i niz nehormonskih opcija, uključujući lijekove za depresiju koji se nazivaju selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI). Mogu pomoći u ublažavanju nekih simptoma menopauze, uključujući valunge i promjene raspoloženja.

Samo zapamtite: nema brzog rješenja za simptome menopauze. „Ovo je vrlo individualna stvar i može biti vrlo komplicirano, osobito ovisno o vašoj povijesti bolesti”, kaže dr. Batur.

Korišten izvor: Cleveland klinika

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button