Obiteljsko zdravlje - 26. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Siniša Stevanović, dr. med., Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice Zagreb

Zašto se ženama u menopauzi mijenja glas?

Tijekom menopauze događa se hormonski „potres“ koji se očituje brojnim promjenama i simptomima, a među ostalim, utječe i na glasnice

promjene glasa u menopauzi

Mutacija glasa nastaje djelovanjem spolnih hormona. Promjene glasa događaju se svakodnevno pod utjecajem hormona proizvedenih u mozgu (malog područja zvanog hipotalamus i hipofiza) i njihovim djelovanjem na ostale endokrine žlijezde u tijelu. Ljudska psiha i emocionalni stres mogu također uzrokovati hormonski okidač koji će uzrokovati promjene u proizvodnji glasa.

Crtica iz povijesti: kastracija i glas

Može se reći da je endokrinologija znanost koja je počela izučavanjem glasa. Aristotel je opisao efekt kastracije na glas. Riječ hormon dolazi od grčke riječi horman, hormanus – pokrenuti, probuditi. Kastracija sprječava mutiranje glasa.

Podigni svoj glas i sačuvaj svoje glasnice

Uspon kastrata započeo je već u 15. stoljeću, crkveni svijet slijedio je maksimu svetoga Pavla „mulliers in ecclesiae taceant“ ili „žene se ne smiju čuti u Crkvi“. Nakon što je Papa Clemens IX. godine 1668. najstrože zabranio ženama da nastupaju i pjevaju na pozornicama, dobio je i veliki zamah.

Naime, ulogu pjevanja su preuzeli kastrati. Kirurškim zahvatom dječacima je onemogućena proizvodnja spolnih hormona. Time se glas dječaka u pubertetu nije promijenio i ostao je dječački. Obično se radilo o siromašnim obiteljima koje su se nadale da će djeca i oni, zahvaljujući ovom zahvatu, pobjeći iz siromaštva.

Hormonalni potres

Što se s glasom događa u menopauzi? Promjene nisu tako žestoke i vidljive kao u kastrata, ali ih ipak ima.

Menopauzi prethode predmenopauzni simptomi:

 • napadi vrućine (valunzi),
 • nepravilni ciklusi,
 • razdražljivost,
 • napetost,
 • nesanica,
 • promjena težine,
 • suhoća grla,
 • promjene glasa koje nisu odmah niti kod svih prisutne.

Tijekom menopauze se događa hormonski potres, naglo prestaje proizvodnja estrogena i progesterona, a muški (androgeni) hormoni, koji se također proizvode u jajniku, mogu početi slobodno djelovati.

Androgeni imaju utjecaj na moždanu koru, na ženske spolne organe, na lojne žlijezde, mišiće, te na vokalne mišiće i vokalnu sluznicu.

Promjene glasa tijekom menopauze

Tijekom menopauze se stanjuje sluznica glasnica i smanjuje se količina žlijezda koje ovlažuju glasnice, što rezultira osjećajem suhoće tijekom govora, zamorom glasa, čestim čišćenjem grla i promuklošću. Pušenje pojačava te simptome izravnim djelovanjem na glasnice, ali i sistemski jer deaktivira estrogen te uzrokuje raniju menopauzu.

Promjene koje se događaju tijekom menopauze su progresivne i osobito vidljive u glasovnih profesionalaca, ali ne samo kod njih. Androgeni hormoni se u masnom tkivu pretvaraju u estrogen tako da u žena u menopauzi masne stanice, tzv. lipociti, postaju glavni izvor estrogena. Isto je i kod pretilih muškaraca. To je, čini se, i razlog zašto je u pretilih pjevača tenora razina testosterona niža, za razliku kod pjevača dubokog basa, a mršavog stasa, kod kojih je razina testosterona visoka. 

Pregled glasa

Mnoge žene dolaze na pregled zbog općenitih problema s menopauzom, ne samo zbog glasa. Neke bivaju upućene od svojih liječnika zbog straha od maligne bolesti u području glasnica, grkljana i ždrijela, a potaknute promjenom boje glasa. Najčešće je riječ o promjenama u visokim tonovima te kod tihog pjevanja.

Pregledom se može utvrditi:

 • gubitak intenziteta glasa, suženje registra,
 • stanjenje sluznice glasnica,
 • smanjenje vibracije (titranja) glasnica,
 • smanjenje žljezdanih elemenata sluznice koje proizvode sekret koji ovlažuje glasnice te, posljedično, i suhoća sluznice,
 • hipotrofija ili atrofija mišića glasnice.

Liječenje smetnji glasa u menopauzi

Liječenje smetnji glasa u menopauzi (eng. Menopausal Voice Syndrome) uključuje:

 • dobru hidraciju, pijenje većih količina vode,
 • inhalacije s fiziološkom otopinom,
 • nadoknadu vitamina A, B6,B5, D, E, C,
 • nadoknadu minerala,
 • antirefluksni tretman u pretilih žena,
 • korištenje pastila za grlo,
 • nadoknadu hormona koja mora biti individualizirana (nadoknadom hormona liječit će se i osteoporoza te prevenirati kardiovaskularne i metaboličke bolesti) i
 • govornu terapiju.
simptomi menopauze

Menopauza: Ljekovito bilje koje ublažava simptome

Nastaje kao rezultat prestanka rada jajnika, te zbog toga dolazi i do pada razine hormona estrogena i progesterona, a...

SAZNAJTE VIŠE

U pacijenata s atrofičnim glasnicama, nakon neuspjeha govorne terapije, opcija je kirurško liječenje.

Najmanje invazivna metoda je povećanje (augmentacija) atrofične glasnice injekcijom koja se može izvesti u lokalnoj ili općoj anesteziji (injiciranje hijalurona, vlastitog masnog tkiva i raznih drugih materijala.

Može se izvesti tzv. tireoplastika, otvaranjem malog prozorčića na hrskavici grkljana može se umetnuti materijal koji će pomaknuti glasnicu prema sredini i omogućiti bolji kontakt sa suprotnom glasnicom i bolju fonaciju (koristi se GoreTex, silikon, titanske pločice i sl.).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button