Žensko zdravlje - 5. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Masaža stopala može olakšati simptome menopauze

Novo znanstveno istraživanje kojim su obuhvaćene žene u menopauzi pokazalo je da masaža stopala može poboljšati kvalitetu sna te smanjiti anksioznost i umor

masaža stopala i menopauza

Dobru vijest za žene u menopauzi donose rezultati nedavnog istraživanja objavljeni u stručnom časopisu „Menopause“. Nalazi pokazuju blagotvorni utjecaj masaže stopala na određene tegobe kod žena. Sažetak istraživanja prenosimo sa zdravstvene web stranice Everydayhealth.com.

Turbulentno razdoblje menopauze

Kako se žene primiču menopauzi ili prolaze kroz nju, opadanje razine estrogena može prouzročiti cijeli niz tegoba: valunge, nesanicu, noćno znojenje, nekvalitetan san, seksualnu disfunkciju i vaginalnu suhoću.

8 stvari koje bi svaka žena trebala znati o menopauzi

Promjene raspoloženja javljaju se često u žena u menopauzi što ih stavlja u rizičan položaj kada su u pitanju anksioznost i depresija. Budući da žene u ovom razdoblju imaju problema i sa snom, mogu ih zadesiti noćno znojenje, moždana izmaglica ili umor. 

Znanstvenici o utjecaju masaže stopala

Istraživanje objavljeno u časopisu „Journal of Advanced Nursing“ iz 2020. godine otkrilo je vezu između provođenja masaže stopala i poboljšanja simptoma poremećaja sna. Do tog se istraživanja smatralo da masaža stopala pomaže kod olakšanja bola kod pacijenata s artritisom, no novo je istraživanje žena u menopauzi pokazalo i druge blagodati za zdravlje.

Istraživanje je obuhvatilo 70 žena u postmenopauzalnom periodu u jednom selu u sjevernoj Turskoj. Ispitanice su podijeljene u dvije grupe (kontrolnu i eksperimentalnu). Žene u eksperimentalnoj grupi bile su podvrgnute 20-minutnoj masaži stopala (10 minuta po svakom stopalu), jedanput dnevno tijekom tjedan dana. Kontrolna grupa nije podvrgnuta nikakvom tretmanu. Rezultat: žene u eksperimentalnoj grupi izvijestile su o poboljšanju simptoma umora i anksioznosti te su spavale sat vremena dulje od žena iz kontrolne skupine.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje preporučuju masažu stopala kao alternativnu metodu uz farmakološki tretman anksioznosti, umora i poremećaja sna koji se često javljaju u menopauzi. Uz to, preporučuju da medicinski djelatnici koji osiguravaju njegu ženama u postmenopauzi uključe masažu stopala u terapijski program nakon odgovarajućeg treninga.

Testni uzorak malen, ali rezultati su značajni

Christopher Winter, Pročelnik Charlottesville Neurology and Sleep Medicine u Virginiji, istaknuo je da je testni uzorak u ovom istraživanju bio relativno malen. “No ako to ostavimo po strani, pojavi li se grupa ljudi koja osjeća poboljšanje u duljini sna u odnosu na drugu grupu, meni je to prilično važan podatak. Budući da su rezultati dobiveni putem samoizjašnjavanja ispitanica, možda nije riječ o tome da su žene spavale dulje, već da su se istinski osjećale bolje, a to je stvarno značajno,” istaknuo je Dr. Winter koji nije sudjelovao u istraživanju.

Dr. Winter, koji je ujedno i autor knjige „The Sleep Solution: Why Your Sleep Is Broken and How to Fix It“, istaknuo je da je svaki tip masaže prije spavanja najvjerojatnije koristan. „Za žene u srednjoj dobi masaža stopala, ramena ili glave sigurno je vrlo opuštajuća.”

Kako možete izmasirati svoja stopala

Maserka koja je sudjelovala u istraživanju primjenjivala je razne tehnike masiranja – od masiranja palcem, nježnog trljanja i klizanja prstima do stiskanja tkiva. Dodatna istraživanja su potrebna da bi se utvrdila razlika između masiranja uz pomoć stručnjaka i samomasaže.

Prednost masaže se možda ogleda u činjenici da netko brine za vas, no bez obzira na to, ako želite sami isprobati sami sebe izmasirati ili podučiti partnera da to učini za vas, donosimo vam nekoliko kratkih uputa s web stranice Massagetherapy.com.

Oni preporučuju 5 metoda masiranja:

  • Kruženje gležnjevima: rotirajte stopalima kružnim pokretima u području gležnjeva.
  • Trljanje tabana: protrljajte čvrstim pokretima tabane na vašim stopalima od prstiju do pete.
  • Istezanje nožnih prstiju: istegnite jednom rukom nožne prste prema natrag te drugom rukom nježno pljesnite taban dlanom ili stisnutom šakom.
  • Slovo T: obuhvatite stopala dlanovima tako da su vam palci spojeni na sredini tabana. Pritisnite ih prema gore, a prstima ruku klizite prema prstima na stopalu.
  • Kruženje palčevima: izmasirajte tabane kružnim pokretima vaših palčeva.
prehrana može ublažiti simptome menopauze

Prehrana i pripravci za ublažavanje simptoma menopauze

Između 40. i 60. godine, svaka žena u nekom trenutku osjeti simptome koje bismo po manifestaciji svrstali u one...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno: masaža stopala je dobar tretman bez intervencije u hormonski sustav

„Poremećaji sna, umor i anksioznost česti su simptomi koji prate menopauzu. Malo istraživanje provedeno na turskim ženama pokazuje kako jednostavna intervencija poput masaže stopala može ublažiti zamorne simptome kod žena u postmenopauzi. Iako su potrebna dodatna istraživanja u svrhu potvrde rezultata na drugim populacijama žena u postmenopauzi, ne postoji razlog zašto ne bismo preporučili masažu stopala kao dobru terapijsku opciju koja ne uključuje intervenciju u hormonski sustav, a donosi olakšanje simptoma” zaključuje Stephanie Faubion, liječnica pri North American Menopause Society.

Izvor: https://www.everydayhealth.com/menopause/foot-massage-can-help-improve-sleep-other-menopausal-symptoms/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button