Zanimljivosti i savjeti - 14. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Treniranje kose: Zašto ne biste trebali slijediti ovaj TikTok trend?

Ako ste i vi zapratili novi TikTok trend treniranja kose, stručnjaci vam savjetuju da promislite dvaput: izbjegavanje pranja kose, koje je u srži ovog trenda, može dovesti do gubitka kose te infekcije vlasišta

treniranje kose trening tiktok trend gubitak kose

Koliko često peremo kosu stvar je osobne preferencije. Međutim, sve popularniji trend na TikToku pod hashtagom #hairtraining tvrdi da ćete dugim razdobljima bez pranja kose poboljšati stanje vaše kose i vlasišta. No nema nikakvih dokaza da praksa poznata pod nazivom „treniranje kose“ ili „trening kose“ može poboljšati zdravlje, kvalitetu ili izgled kose.

Brojni influenceri dijele u svojim objavama na TikToku videozapise svog iskustva s treningom kose, nerijetko uz tvrdnje da kosu nisu prali tjednima. Tijekom procesa treniranja kose, napominju oni, potrebno je postupno povećavati vrijeme između dva pranja kose, sve dok ne dosegnete razmak od 30 dana.

Iako neki od influencera tvrde da je ova praksa poboljšala izgled, sjaj i stanje njihove kose, stručnjaci zdravstvene web stranice Healthline.com upozoravaju da trening kose može dovesti do prorjeđivanja kose, njenog gubitka i problema s vlasištem. Donosimo vam najvažnije naglaske iz njihova upozorenja.

Kako trening kose može uzrokovati gubitak kose?

„Ideja koja stoji iza trenda je da zapravo ‘istrenirate’ kosu i vlasište tako da vam treba samo povremeno pranje. Za neke to znači tjedan dana, a za druge mjesec“, objašnjava Sam Carpenter, globalni edukator u tvrtki za njegu kose EIDEAL.

Ovaj stav proizlazi iz vjerovanja da kemikalije poput sulfata (koji se nalaze u brojnim proizvodima za njegu kose) isušuju vlasi, a to uzrokuje prekomjernu proizvodnju prirodnih ulja. No treniranjem kose i vlasišta, vjeruju pobornici hair traininga, kosa će se vratiti u prirodno, zdravo stanje.

Međutim, ako ne perete redovito kosu, upozorava Carpenter, nakupljanje ulja, prljavštine i onečišćenja iz okoliša mogu potaknuti perutanje, svrbež, iritaciju, pa čak i upalu. A to sve u konačnici može dovesti do gubitka kose. Ovo upozorenje potvrđeno je i znanstvenim istraživanjima. Jedno takvo istraživanje iz 2021. godine pokazuje da niska frekvencija pranja kose povećava rizik od gubitka kose.

Treniranje kose i zdravlje vlasišta

No nije samo kosa ta koja može biti pogođena, već i vlasište.

„Po meni je najveći problem s neredovitim pranjem kose taj što možete biti u opasnosti od razvoja seboroičnog dermatitisa, čestog stanja koje prvenstveno pogađa vlasište, a karakteriziraju ga crvenilo, svrbež i upaljena koža“, objašnjava dr. Fariha Anwar, estetska liječnica u Euromed Clinic Dubai.

I kao da to nije dovoljno – neredovito pranje kose omogućava gljivicama da se razviju na vlasištu. Iako rijetko pranje kose nije izravan uzročnik seboroičnog dermatitisa, Anwar ističe da se, ako ne perete redovito kosu, višak sebuma može nakupiti na vlasištu te stvoriti okruženje u kojem je vjerojatnija pojava ovog stanja.

Seboroični dermatitis, valja dodati, uzrokuje svrbež vlasišta, a često češanje također može u nekim slučajevima dovesti do gubitka kose.

Koliko često trebamo zaista prati kosu?

Vjerojatno vas neće iznenaditi preporuka da učestalost pranja kose zapravo ovisi o vama i vašem tipu kose. Neke će osobe, primjerice, primijetiti da im se kosa brže prlja i postaje masnija.

Carpenter napominje da kod određivanja učestalosti pranja kose trebate misliti na zdravlje vlasišta i ono što njegom želite postići. Primjerice, želite li rjeđe prati kosu ili jednostavno održavati ravnotežu zdravlja vašeg vlasišta.

„Ako imate tanku kosu, možda će ona zahtijevati svakodnevno pranje kako bi izgledala bujnije. Isto tako, ako koristite puno proizvoda za oblikovanje kose, trebat ćete je češće prati kako biste smanjili njihovo nakupljanje“, ističe Carpenter.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, ako imate vrlo masnu kosu, možda ćete je morati prati svaki dan, međutim, to će možda biti neprihvatljivo za mnoge ljude. U svakom slučaju, ako niste sigurni, promatrajte stanje vaše kose i vlasišta kako biste uočili znakove nakupljanja prljavštine ili masnoće te sukladno tome odredite kada je vrijeme za pranje.

Koju vrstu proizvoda trebamo koristiti za pranje kose?

Vrsta proizvoda koju koristite za pranje kose nije samo stvar osobnog odabira, već ovisi i o vašem tipu kose.

„Sve se svodi na brigu o zdravlju vašeg vlasišta, njegu primjerenu vašem tipu kose i njenom stanju“, ističe Carpenter. Nakon što ste identificirali koji je tip vaše kose, pronađite proizvode za njegu s odgovarajućim aktivnim sastojcima kako biste ispravno njegovali kosu.

Suha, oštećena kosa dobro će reagirati na sastojke poput keratina i kokosovog ulja. Za kovrčavu kosu potražite proizvode koji sadrže glicerin i ulja sjemenki. A ako vam je kosa masnija, držite se prirodnih sastojaka poput ulja čajevca.

„Uz redovito pranje, četkajte kosu kako bi vam se prirodna ulja ravnomjerno rasporedila duž cijelih vlasi kose“, savjetuje Carpenter.

detoksikacija, detoks kose, kosa, vlasište, njega kose

Detoks kose i tjemena: Obnovite problematično vlasište, tanku i slabu kosu

Izgled kose ima više veze s vlasištem nego što se to mislilo. Obnovite problematično vlasište, tanku i slabu kosu...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Koliko često trebamo prati kosu stvar je pojedinca. No jedno je sigurno – trendovi kao što je treniranje kose neće dati pozitivne rezultate kod većine ljudi. Osim što može oštetiti zdravlje kose, ova praksa može uzrokovati da vam kosa izgleda neuredno i miriše neugodno.

Želite li zaista poboljšati zdravlje vaše kose, razmislite o tome da možda manje koristite alate za oblikovanje kose koji griju ili isušuju kosu (npr. figaro) te agresivno djeluju na njen kemijski sastav.

„Suzdržavanje od aparata koji kod njege kose emitiraju toplinu i zaobilaženje proizvoda koji sadrže sulfate, pomoći će smanjiti oštećenja vaše kose”, zaključuje Carpenter.

Korišten izvor: https://www.healthline.com/health-news/not-washing-your-hair-for-days-can-lead-to-hair-loss-scalp-infection#Takeaway

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button