Koža, kosa i nokti - 9. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Botoks za kosu: sve o tretmanu koji je postao hit u svijetu ljepote

Kada pomislimo na pomlađivanje ili brisanje bora, na pamet nam padne botoks. No jeste li znali da postoje i tretmani za našu kosu koje zovemo „botoksom za kosu“

botoks za kosu njega kose

Tijekom procesa starenja kosa gubi punoću i elastičnost. Za njeno pomlađivanje, baš kao i za našu kožu, postoje brojna sredstva i tretmani. A u posljednje vrijeme sve više se govori o  tzv. „botoksu za kosu“ koji pomaže kod njenog popunjavanja, zaglađivanja ili sprječavanja njenog kovrčanja. Odgovore na česta pitanja o ovom hit tretmanu u svijetu ljepote donosi poznati zdravstveni web portal healthline.com.

10 ključnih savjeta za sprječavanje pucanja kose i noktiju

Sadrži li botoks za kosu doista botoks?

Odgovor je ne. Botoks za kosu ne sadrži botulinum toksin koji je glavni sastojak botoksa. Naziv „botoks za kosu“ uzet je samo da bi sugerirao djelovanje preparata, no ne i njegov sastav. I dok botoks kojeg koristimo za kožu djeluje tako što opušta mišiće i zateže kožu, „botoks za kosu“ ispunjava vlakna kose kako bi joj dao punoću i učinio je glađom.

Kako djeluje botoks za kosu?

Riječ je o dubinskom tretmanu za kondicioniranje kose kod kojeg se vlakna kose oblažu/ispunjavaju filerom. Zahvaljujući njegovoj primjeni, ispunjavaju se pukotine ili tanka mjesta na vlasima kose kako bi kosa izgledala punija i sjajnija. Sastojci se razlikuju od proizvoda do proizvoda.

Tko može koristiti botoks za kosu?

Možete i vi ako imate:

  • kosu s ispucalim vrhovima,
  • tanku kosu kojoj nedostaje volumen i sjaj,
  • oštećenu kosu,
  • kovrčavu kosu,
  • kosu koju želite izravnati.

U načelu, botoks za kosu smatra se sigurnim za sve tipove kose.

Što se događa tijekom tretmana?

Botoks za kosu ne zahtijeva primjenu injekcija kao klasični botoks za kožu. Riječ je o regeneratoru koji se aplicira izravno na vlasi kose. Tretman možete obaviti u salonu ljepote ili ga možete sami naručiti te ga aplicirati kod kuće. 

Tretman započinje šamponiranjem kose kako bi se otvorio površinski dio vlasi, a sama dlaka kose  pripremila za kondicioniranje. Botoks za kosu aplicira se zatim na vlasi utrljavanjem od korijena do vrha kose. Slijedi faza „ležanja“ pa botoks treba ostaviti na vlažnoj kosi nekih 20-90 minuta, ovisno o tipu proizvoda ili sastavu botoksa.

Neki frizeri će vam isprati kosu prije posušivanja ili ravnanja kose uz pomoć glačala. Drugi će ostaviti proizvod na vašoj kosi i tijekom procesa sušenja ili ravnanja kako bi preparat mogao bolje prodrijeti u dlaku kose. Rezultati su vidljivi odmah nakon sušenja.

Koliko je učinkovit botoks za kosu?

Njega kose botoksom u salonima ljepote sve je popularniji trendu u svijetu i u nas. A postoje i brojni preparati za kućnu uporabu za koje proizvođači tvrde da su „prava stvar“. Baš zbog toga nemoguće je pouzdano utvrditi koliko su dobri pojedini tretmani te jesu li sastojci u njima visoke kvalitete.

Za najbolje rezultate posjetite svoj salon ljepote ili frizera u čiju kvalitetu usluge vjerujete. Pitajte svojeg frizera ili stilista što bi vam preporučio kod izbora tretmana. Upravo oni mogu nabaviti kvalitetne proizvode od provjerenih proizvođača kako biste bili sigurni da je u pitanju kvalitetan proizvod.

Učinak botoksa na kosu trebao bi biti vidljiv dva do četiri mjeseca, iako ovaj period može varirati od osobe do osobe. Stilisti preporučuju da koristite šampone za pranje koji imaju nizak udio sulfata kako bi se što dulje zadržao pun i sjajan izgled kose.

Je li botoks siguran za kosu?

Proizvodi koje zovemo botoksom za kosu smatraju se sigurnim. No kao i kod svakog preparata za kosu, postoji mogućnost za iritaciju kože ili alergijsku reakciju. Kako biste smanjili rizik od negativnih nuspojava, izbjegavajte dodir preparata s vašom kožom.

Botoks za kosu ili keratin – što je bolje?

Tretmani keratinom koriste kemikalije koje često sadrže formaldehid. Ovaj sastojak fiksira i ravna dlaku te je čini glađom. Omogućava dugotrajan učinak, ali je na zlu glasu budući da je kancerogen.

maske za kosu njega kose

Šest maski koje uistinu djeluju, a zadovoljit će svaku potrebu vaše kose

U ovim stresnim vremenima odvojite malo vremena za svoju kosu... donosimo vam recepte za šest djelotvornih „uradi sam“ maski...

SAZNAJTE VIŠE

S druge strane, botoks za kosu je tretman za kondicioniranje kose i ne zahtijeva kemijsku reakciju da bi djelovao. Ne sadrži formaldehid pa nema opasnosti koje kriju jake i štetne kemikalije.

U svakom slučaju, želite li imati bujniju i ljepšu kosu, tretman botoksom može vam pomoći da zablistate.

Izvor: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/botox-for-hair#takeaway

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button