Treća dob - 29. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

8 pravila prehrane za osobe u zlatnim godinama

S porastom životne dobi naše nutritivne potrebe i nutritivan status se mijenjaju, a povećava se i rizik od raznih kroničnih bolesti. Stoga je u „zlatnim godinama“ potrebno prilagoditi prehranu

prehrana starijih osoba nutricionizam zlatne godine

U Hrvatskoj već godinama bilježimo značajan porast osoba starije životne dobi koji je posljedica poboljšanja životnog standarda i zdravstvene zaštite cjelokupnog stanovništva. Osim apsolutnog porasta, bilježi se i nerazmjerno veći porast udjela osoba starije životne dobi u ukupnoj populaciji zbog smanjenja nataliteta, kao i emigracije radno aktivnog stanovništva u druge zemlje članice Europske unije.

Aktivni u šezdesetoj: Utječe li tjelovježba povoljno na zdravlje srca

Dijabetes – česta bolest starije populacije

Briga o starijim i nemoćnim osobama sve je zahtjevnija društvena aktivnost u pogledu ljudskih i materijalnih resursa. S druge strane, starenje uzrokuje brojne fizičke i psihološke promjene koje mogu utjecati na nutritivne potrebe i nutritivni status. Kronične bolesti te uzimanje lijekova mogu dovesti i do malnutricije ili lošeg statusa uhranjenosti.

Analizom hospitalizacija gerijatrijskih bolesnika uočen je i porast prevalencije dijabetesa tip 2 kojeg posebice bilježe zemlje u razvoju. Uzroci ove pojave su upravo povećanje populacije starije životne dobi, nepravilan način prehrane, debljina, tjelesna neaktivnost i sedentarni način življenja. Iako je dijabetes tip 2 bolest čija se pojava doista može spriječiti, nažalost, postaje sve izraženiji problem među osobama starije životne dobi.

Zlatna pravila za zlatne godine

Pravilna prehrana osoba starije životne dobi uz stalnu tjelesnu, psihičku i radnu aktivnost, najznačajnija je mjera primarne prevencije nastanka šećerne bolesti u starijih. Zbog toga su i izrađene Smjernice pravilne prehrane za starije, koje uključuju osam prehrambenih pravila za starije osobe.

Navedena prehrambena pravila objavio je u članku kojeg potpisuje Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba – Centar za zdravstvenu gerontologiju i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Osam prehrambenih pravila za starije osobe uključuju:

1. Primjeren unos hrane do 1500 kcal dnevno uz stalnu tjelesnu aktivnost.

2. Svakodnevno jesti što raznovrsniju hranu, voće i povrće, nemasne mliječne proizvode (jogurt), što više plave ribe, uz jedan decilitar crnog vina. Unositi čim manje kalorijskih namirnica, najkasnije tri sata prije spavanja i po mogućnosti uvijek u isto vrijeme.

3. Dnevno uzimati osam čaša vode od dva decilitra ili negazirane i nezaslađene tekućine (što se umanjuje konzumacijom tekuće hrane kao što su bistre juhe i variva).

4. Sezonsko voće, povrće, klice i integralne žitarice konzumirati u povećanoj količini.

5. Crveno meso djelomično zamijeniti s bijelim mesom peradi (bez kožice) i osobito plavom ribom.

6. Primjeren unos nemasnog mlijeka, svježeg sira, jogurta, kefira, tofua i orašastih plodova.

treca dob zdrava prehrana vitamini i minerali

Hrana za zdravo starenje

Zdrava prehrana je uvijek važna, no u različitim se životnim fazama mijenjaju i naše potrebe. Treća dob je posebno...

SAZNAJTE VIŠE

7. Maksimalno ograničiti unos 5B u hrani: sol, bijeli šećer, bijelo brašno, bijelu rižu, bijelu mast (zamjenski koristiti ulje buče, masline ili suncokreta).

8. Povećati unos brokule, cvjetače, prokulice, cikle, crvenog i bijelog luka, sojinih proizvoda te bučinih koštica u cilju sprječavanja bolesnog starenja.

Primjena takozvane korisne pravilne mediteranske prehrane za starije osigurava zdravo aktivno starenje, što su potvrdila, kako hrvatska tako i europska gerontološka istraživanja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button