Obiteljsko zdravlje - 2. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Stručnjaci savjetuju: Izbjegnite najčešće zdravstvene rizike ljeta

Ljetovanje treba biti vrijeme odmora i opuštanja, no da bismo u njemu u potpunosti uživali, potrebno je biti na oprezu

godisnji odmor zdravstveni rizici urinarne infekcije gljivicne infekcije infekcije smetnje prevencija

Predivna morska obala, rijeke i jezera i ugodna topla klima čine naše područje pogodnim za uživanje u aktivnostima i sportovima na vodi. Plivanje je zabavno i odličan je način da ostanete u formi, a ujedno je aktivnost kojom se možete baviti tijekom cijelog života. Osim što je ugodan način hlađenja za vrućeg ljetnog dana, plivanje je opuštajući i lagan oblik vježbanja.

Izbjegnite ljetne probavne smetnje

Međutim, plaže imaju i svoju drugu stranu koje treba biti svjestan.

Urinarne infekcije

Ljeti su posebno česte urinarne infekcije, odnosno blaže upale mokraćnog mjehura (cistitis). Najčešće je razlog predugi boravak u vodi, hladna voda ili pothlađivanje u mokrom kupaćem kostimu, što pridonosi padu općeg imuniteta organizma i imuniteta stanica mokraćnog sustava.

Također u higijenski neispravnoj vodi bazena, česta je zaraza bakterijom Escherichia coli, koja može izazvati i crijevne infekcije te vrlo ozbiljne, tvrdokorne urinarne infekcije. Ako se ne hidriramo dovoljno, sluznica uretre se ne ispire dovoljno. Nedovoljnim mokrenjem kroz uretru, sve bakterije, virusi i gljivice koji su dio normalne flore, ostaju u genitalnom i probavnom traktu te tako dolazi do upale. No, nije nedovoljna hidratacija jedini krivac za upalu mokraćnog mjehura. Cistitisu “pogoduju” i opći pad imunološkog sustava, umor, stres pa i trudnoća.

Gljivične infekcije

Gljivice vole vlažno i toplo okruženje te ljetni mjeseci pogoduju njihovu bržem razmnožavanju. Najčešće gljivične bolesti kože možemo pojednostavljeno podijeliti u dvije skupine. U prvu spadaju one bolesti koje uzrokuju gljivice koje se i inače nalaze na zdravoj koži i to u njenom najpovršnijem sloju, tzv. saprofiti, dok su u drugoj skupini tzv. dermatofiti koje dovode do razaranja rožnatog sloja kože, nokta i kose.

Iako su najčešće lokalizacije gljivičnih infekcija, točnije kandidijaze, vagina i usna šupljina, one se mogu manifestirati i na koži, noktima, bronhima i plućima. Simptomi vaginalne kandidijaze su svrbež, peckanje, bolni spolni odnosi, prisutnost bjelkasto-žućkastog iscjetka, crvenilo i otečenost.

Crijevne zarazne bolesti

Visoke ljetne temperature pogoduju razmnožavanju uzročnika u hrani, stoga se crijevne zarazne bolesti osobito bakterijske, ali i neke virusne (norovirus), češće javljaju ljeti.

Namirnice poput mesa (perad i mljeveno meso) i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda, zatim sva jela pripremljena od jaja koja nisu dovoljno termički obrađena, poput kremastih kolača, sladoleda i majoneze osobito su prikladni za razmnožavanje bakterija. Nadalje, izvor crijevnih zaraznih bolesti ljeti mogu biti i hrana koja nije dovoljno termički obrađena, koja nije konzumirana unutar nekoliko sati od pripreme (od 2-4 sata), koja je čuvana na sobnoj temperaturi te namirnice ili već gotova pripremljena jela naknadno kontaminirane prljavim rukama.

U liječenju proljeva i povraćanja najvažnije je spriječiti dehidraciju, odnosno gubitak tekućine i minerala iz organizma uslijed učestalih vodenastih stolica, povraćanja i povišene temperature.

Važne mjere prevencije

Ugodno ljetovanje bez crijevnih infekcija je moguće uz pridržavanje osnovnih mjera za sprečavanje crijevnih infekcija:

  • redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i sapunom,
  • termička obrada hrane,
  • temeljito pranje voća i povrća,
  • izbjegavanje držanja hrane na sobnoj temperaturi i podgrijavanje hrane,
  • izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka i higijenski sumnjive površinske vode.
kupanje, bazen, plivanje, oprezno na ljetovanju

Opreza nikad dosta: Osigurajte sebi i svojim najdražima bezbrižno ljeto

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu s udjelom od 7 %...

SAZNAJTE VIŠE

Plivanje je idealan oblik rekreacije i održavanja vašeg tijela u formi i nosi minimalne mogućnosti ozljede. Izbjegavajte dugo boravljenje u hladnijoj vodi (moru). Uzimate li lijekove, činite to redovito i u dogovoru sa svojim liječnikom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button