Koronavirus - 21. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Otvoreni su bazeni i kupališta: Kupanje i sunčanje na sigurnoj udaljenosti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je niz preporuka za bazene i kupališta, uključujući za kupanje u moru. Ove sezone gužve na plažama neće se tolerirati

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporuke za bazene i kupalista kupanje u moru COVID-19

Po izlasku iz karantene mnogi su se, koji su imali priliku, uputili prema moru, barem za vikend. Stres kojem smo intenzivno svi bili izloženi te neizvjesnost dana koji su pred nama, učinili su svoje, a toplo je vrijeme već prizvalo prve kupače na plaže.
Fotografije sa splitskih i drugih kupališta punile su medijski prostor ovih dana, a bazeni i kupališta od 18. svibnja također su otvorili svoja vrata.

Što je to imunitet krda te može li nas zaštititi od novog koronavirusa?

Međutim, mjere opreza vezane uz COVID-19 su i dalje neophodne, a s ciljem zaštite posjetitelja i djelatnika, potrebno ih se strogo pridržavati. Tako ovog ljeta nećemo svjedočiti gužvama, niti natiskanim kupačima na popularnim plažama.

Dakle, opće preporuke svugdje su iste. Na ulazima i u prostorima gdje se boravi moraju biti istaknute informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o ponašanju. Potrebno je održavati fizičku udaljenost od 1,5 metra, a za prostore slatkovodnih i morskih kupališta maksimalan broj osoba određuje se po načelu 15 osoba na 100 m2.

Fizička udaljenost među kupačima

Fizičku udaljenost potrebno je održavati i tijekom kupanja. Broj osoba koje istovremeno mogu boraviti u bazenu ovisi o veličini bazena te je prihvatljiv onaj broj osoba pri kojemu je moguće održavanje fizičke distance. Ako su okolnosti takve da je u bazenu pojačano kretanje i aktivnost, treba razmotriti dodatno smanjenje broja osoba.

Dezinfekcija ruku

Na svim ulaznim prostorima te u radnim prostorima zaposlenika nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 % ili drugog sredstva s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača i prikladnog za korištenje na koži). Dozatore je potrebno postaviti i na plažama na razumnim mjestima i prikladnoj udaljenosti.

Ulazak na bazen

Prije ulaza na čisti dio bazenskog kupališta (bazen s površinom oko bazena) korisnici se obvezno moraju tuširati i proći kroz predbazen (dezbarijera) za pranje nogu. Voda u predbazenima (dezbarijerama) mora biti hiperklorirana ili obvezno sadržavati dezinfekcijsko sredstvo.

Udaljenost ležaljki i sjedećih mjesta

Treba odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička distanca te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno. Obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego je drugi gost koristi. Ako prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti.

Odlaganje otpada

U svim zatvorenim prostorima kupališta, kao i na razumnim razmacima na otvorenim prostorima preporučuje se postavljanje kanti za otpatke s odgovarajućim poklopcima.

Uvjeti održavanje higijene sanitarnih čvorova

Potrebno je pojačati čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora svaka dva sata (a po potrebi i češće). Treba pojačati broj zaposlenika za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru. Istodobno, treba ograničiti korištenje sanitarnog čvora sukladno veličini i propisanim sanitarnim uvjetima.

Gdje pronaći detaljne mjere i preporuke?

Preporučene mjere prevencije za bazenska kupališta i vodene parkove, kao i za ostala kupališta na obalama mora, rijeka i jezera, uglavnom su ista, barem kada je o kupačima riječ. Razlikuju se ovisno o održavanju unutarnjih prostora i uređaja, pripadajućih objekata, a odnose se i na dodatne aktivnosti, kao i na rad djelatnika i suradnika.

toplo vrijeme COVID-19 koronavirus

Može li toplo vrijeme obuzdati pandemiju COVID-19?

Dolaskom proljeća mnogi su se nadali da će toplo vrijeme pomoći u obuzdavanju pandemije COVID-19, no ta se pretpostavka...

SAZNAJTE VIŠE

Svakako se savjetuje svima da se pridržavaju općenitih mjera prilagodbe života vezano uz pandemiju bolesti COVID-19 kako bi nam ljeto proteklo zdravo i mirno.

Ostale izvore potražite na sljedećim linkovima:

Preporuke za rad bazenskih kupališta i vodenih parkova https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Aquaparkovi_i_bazeni_14_05.pdf

Preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plaze_i_slatkovodna_kupalista_14_05.pdf

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button