Obiteljsko zdravlje - 11. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Celulitis nije isto što i celulit: što trebamo znati o bakterijskoj upali kože

Za razliku od neopasnog celulita, celulitis je daleko ozbiljnije stanje koje svakako traži odlazak liječniku. Osim „narančine kore“, kod bakterijske su infekcije prisutni i znakovi upale

celulitis bakterijska upala koze

Danas ćemo pisati o celulitisu, akutnoj bakterijskoj upali kože i potkožnog tkiva. Prije nego što počnemo objašnjavati detaljnije o celulitisu, moramo odmah naglasiti da su celulit i celulitis dva različita pojma.

Celulit je relativno bezazleno, ali estetski vrlo uznemirujuće stanje nakupljanja potkožnog masnog tkiva. Koža izgleda kao narančina kora i, kao što smo rekli, osim što predstavlja estetsku smetnju, nema nikakvih drugih posljedica na zdravlje osobe.

Bolna i upaljena koža oko noktiju

Uzročnici celulitisa

Celulitis je pak akutna bakterijska upala kože koja se može pojaviti na bilo kojem njezinom dijelu. Najčešći uzročnici celulitisa su beta hemolitički streptokok i zlatni stafilokok. Daleko blažu kliničku sliku daje infekcija zlatnim stafilokokom. Uzrok tomu je što streptokok izlučuje tvari koje dovode do razgradnje staničnih dijelova koji sudjeluju u sprječavanju širenja upale. Zbog toga je upala daleko veća, dolazi do pripadajućih limfnih čvorova koji postaju uvećani. Ako bakterije dođu u krv, dolazi do povišenja tjelesne temperature, zimice i tresavice. Kod osoba koje imaju izrazito smanjen imunitet, tjelesna temperatura ne mora biti povišena.

Pored ova dva najčešća uzročnika, kod starijih osoba i kroničnih bolesnika uzročnik može biti i Pseudomonas aeruginosa, a kod djece Haemophilus influenzae. Nakon dublje ogrebotine mačke ili ugriza skoro uvijek će se morati uzeti antibiotik jer Pasteurella multocida izaziva vrlo često celulitis. Rjeđi je celulitis kod ozljede od strane pasa. U ova dva slučaja daleko je važnije provjeriti jesu li mačka ili pas cijepljeni protiv bjesnoće (rabijesa). Ako nisu ili niste sigurni (a mačke hodaju i van kuće), morate se obavezno javiti epidemiologu. 

Klinička slika

Osnovni poremećaj koji se javlja uključuje crvenilo zahvaćene kože, otok (edem) i bol. Celulitis se može javiti na bilo kojem dijelu kože, ali posebno je opasan ako se javi na području glave iznad gornje usne zbog mogućnosti tromboze kavernoznog sinusa (smješteni su na bazi lubanje i odvode vensku krv iz glave).

Na svu sreću, celulitis se najčešće javlja na nogama. Dolazi do otoka i crvenila zahvaćenog područja te koža izgleda kao kora naranče (opet ponavljamo – kod celulita ne dolazi do promjene boje kože nego samo do izgleda kore naranče).

Od mjesta nastanka može voditi crvena linija prema preponi. Ta crvena linija ukazuje na upalu limfnih žila, a one se slijevaju u odgovarajuće limfne čvorove, tako da i ti limfni čvorovi postaju uvećani i bolni.

Na mjestu infekcije mogu se pojaviti i mjehurići (bule). Kao komplikacija mogu nastati apscesi kože koji se uglavnom moraju zbrinjavati u kirurškoj ambulanti (ako su manji može ga pokušati riješiti i liječnik obiteljske medicine).

Postavljanje dijagnoze

Laboratorijska i mikrobiološka dijagnostika se rijetko rade pri prvom pregledu. Nekada je dovoljno uvesti odgovarajući antibiotik i pratiti tijek infekcije. Kod osoba sa smanjenim imunitetom ili dijabetesom dobro bi bilo prije antibiotske terapije napraviti bakteriološku obradu te izvaditi krv.

Rizične skupine

Osobe koje i nakon manjih ozljeda kože mogu dobiti celulitis su osobe s povećanom tjelesnom težinom, slabijom cirkulacijom u rukama i nogama, osobe sa smanjenim imunitetom, osobe s otvorenom ozljedom, atletskim stopalom te osobe koje su ranije imale celulitis.

Kada se hitno javiti liječniku?

Celulitis je stanje koje zahtijeva pregled liječnika primarno obiteljske medicine, a samo u slučaju komplikacija i infektologa i/ili kirurga.

Odmah se javite liječniku ako dolazi do pogoršanja kliničke slike što podrazumijeva:

 • daljnji porast tjelesne temperature (ili pothlađenost kod imunokompromitiranih),
 • pogoršanje općeg stanja,
 • zimicu, tresavicu,
 • poremećaj svijesti,
 • ubrzan puls i disanje,
 • točkasti crveni osip,
 • koža prekrivena hladnim i ljepljivim znojem.

U tom slučaju će vjerojatno biti potrebno i bolničko liječenje.

Prevencija celulitisa

Prevencija celulitusa uključuje:

 • redovito pranje vodom i sapunom
 • redovito mazanje kože zaštitnim kremama (i muškarci),
 • uredno čišćenje i prekrivanje rane te
 • praćenje moguće pojave znakova infekcije kože.

Osobe s dijabetesom moraju redovito (svakodnevno pregledavati stopalo – koristiti ogledalo), pažljivo rezati nokte na stopalu (bolje kod pedikera), nositi odgovarajuću obuću. Ako radite u vrtu nosite zaštitne rukavice.

pruritus, ubod komaraca, svrbež, fotodermatoza

Kad vas svrbi, nemojte se češati nego potražite stručni savjet

Uzroci pruritusa mogu biti bezazleni poput uboda komaraca, no može biti riječ i o ozbiljnim zdravstvenim tegobama i bolestima...

SAZNAJTE VIŠE

Važna napomena!

Sve savjete na koje naiđete na Facebooku i „googlanjem“ poput obloga od kupusovog lišća, bjelanjka i sličnog, izbjegavajte u velikom luku. Takvi savjeti posve sigurno ne pomažu, mogu dovesti do velikih komplikacija, a na kraju ćete se ipak morati javiti liječniku. Tada sram kojeg ćete osjećati može prevladati strah od pregleda liječnika. Navest ću za primjer članicu moje obitelji koja je, izbjegavajući odlazak liječniku, na upaljenu kožu stavila tijesto te je onda, s tako skorenim tijestom, išla na kirurgiju na odstranjivanje apscesa, ali i zapečenog tijesta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button