Koronavirus - 29. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Dijabetes u vrijeme koronavirusa: Savjeti za pacijente oboljele od šećerne bolesti

Iako prema dosadašnjim saznanjima pacijenti s dijabetesom nemaju povećan rizik od infekcije, u slučaju zaraze veća je vjerojatnost da će se razviti teži oblik COVID-19

pacijenti dijabetes koronavirus rizik COVID-19

COVID-19 je bolest uzrokovana novootkrivenim koronavirusom koji se zbog svoje visoke zaraznosti lako prenosi među ljudima.

Prema saznanjima koja do sada liječnici imaju, osobe s dijabetesom nisu pod većim rizikom da se zaraze novim koronavirusom. Međutim, obole li od COVID-19, veća je vjerojatnost da će klinička slika kod takvih bolesnika biti teža. Starije osobe i osobe s kroničnim bolestima (poput bolesti srca i dijabetesa) podložnije su težim oblicima bolesti.

Svjetski dan šećerne bolesti: O dijabetesu ne treba šutjeti

Najnoviji podaci ukazuju da među oboljelima od COVID-19 koji se liječe u jedinicama intenzivne skrbi, čak 32% ima dijabetes, a kod hospitaliziranih koji nisu u jedinicama intenzivne skrbi, njih 24% ima dijabetes. Rizik komplikacija COVID-19 gotovo je jednak u osoba sa šećernom bolesti tipa 1 i tipa 2. Procjenjuje se da oboljeli od dijabetesa imaju gotovo pet puta veći rizik od smrti od COVID-19.

Zašto su dijabetičari pod većim rizikom?

Jedan od razloga veće ugroženosti oboljelih od dijabetesa tip 2 je taj da rezistencija na inzulin potiče kroničnu upalu niskog stupnja, ostavljajući imunološki sustav oslabljen zbog ovog stalnog stanja pripravnosti.

Također, ne treba zaboraviti da su kod oboljelih od COVID-19 s dijabetesom, često prisutni i dodatni čimbenici rizika poput srčane bolesti.

Treba istaknuti da iskustvo liječnika vezano uz bakterijske infekcije kod pacijenata s dijabetesom pokazuje da kontrola šećera u krvi, prije i za vrijeme infekcije, može biti korisna u borbi protiv infekcije.

Dakle, dobra kontrola šećera u krvi kod osoba s dijabetesom itekako je poželjan cilj kako bi se prevenirale određene infekcije te osigurao normalan obrambeni mehanizam kao odgovor na infekciju.

Ozbiljno shvatite mjere prevencije

Osobe sa šećernom bolesti trebaju poduzeti stroge mjere opreza kako bi izbjegle infekciju koronavirusom. Potrebno je temeljito i redovito prati ruke sapunom i vodom barem 20 sekundi. Treba izbjegavati dodirivanje površina dostupnih široj javnosti, rukovanje te dodirivanje lica rukama.

Ostanite u kući i maksimalno smanjite bliski kontakt s drugim ljudima. Potrebno je redovitije nadzirati razinu glukoze u krvi i tome prilagođavati terapiju, treba piti dovoljno tekućine i strože se pridržavati primjerene prehrane.

Pripremite se za neizlazak iz doma. Zamolite obitelj, susjede i prijatelje za pomoć u nabavi namirnica i potrepština. Na radnom mjestu obrazložite svoje zdravstveno stanje i zatražite mogućnost rada od kuće.

Dodatne preporuke za dijabetičare

  • Zabilježite brojeve telefona svoga obiteljskog liječnika, nadležnog epidemiologa i hitne medicinske službe.
  • Zapišite imena i doze lijekova koje uzimate.
  • Pripremite zalihe lijekova dovoljne za barem dva tjedna. Osigurajte si dovoljne količine igala, lanceta, trakica i druge potrošne opreme za zbrinjavanje šećerne bolesti.
  • Pripremite jednostavne šećere (npr. tablete glukoze, bombone, voćni sok), posebno ako ste na terapiji inzulinom, za pomoć u slučaju niske razine šećera u krvi. Za slučaj teške hipoglikemije, imajte spremnu i injekciju glukagona.
šećerna bolest ili dijabetes: koja je preporučena hrana za dijabetičare

Skrojite jelovnik: preporučene i zabranjene namirnice za dijabetičare

Šećerna bolest ili dijabetes važan je svjetski problem, a kada se u fokusu nađe hrana za dijabetičare, postoje smjernice...

SAZNAJTE VIŠE
  • Nemojte samoinicijativno prestati uzimati lijekove za povišeni krvni tlak. Naglo izostavljanje tih lijekova može dovesti do nestabilnosti krvnog tlaka i pogoršanja zatajenja srca.
  • Ako imate zakazanu kontrolnu posjetu liječniku, prvo ga kontaktirajte. Provjerite druge mogućnosti (odgoda kontrolnog pregleda ako nije neophodno, kontrola e-mailom ili telefonska kontrola) jer posjetom bolnici možete povećati rizik da budete izloženi virusu.

I na kraju, razvijete li simptome kao što su povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i osjećaj nedostatka zraka, čim prije nazovite svog obiteljskog liječnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button