Koronavirus - 3. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kako rade bolnice u vrijeme pandemije: Simptomi se ne smiju ignorirati, a bolesti se i dalje moraju liječiti!

Unatoč pandemiji koronavirusa bolnice još uvijek moraju raditi i za sve ostale hitne i slučajeve koji bi mogli rezultirati trajnim posljedicama

kako rade bolnice koronavirus simptomi covid-19

Mnoge od nas zanima kako rade bolnice u uvjetima epidemije koronavirusa. Ekipa Dnevnika Nove TV istražila je kako ovih dana ući u bolnicu te ovom prilikom objavljujemo dio članka kojeg u cijelosti (kao i video prilog) možete pročitati i pogledati na navedenom linku.

“Svaki pacijent koji dođe ovamo mora stati dva metra od mene. Uzimamo mu knjižicu ili uputnicu, kaže kamo ide, mjerimo mu temperaturu. Sve prenosimo liječniku i on daje dozvolu”, objašnjava Željka Stiplošek, medicinska sestra predtrijaže u KB-u Sveti Duh.

Je li strah opravdan: Činjenice koje moramo znati o koronavirusu

Svi hitni i prioritetni pacijenti, bit će zbrinuti, kažu na Svetom Duhu, kao i oni koji se nalaze na listama čekanja za pojedine preglede i zahvate.

Udruge pacijenata oduvijek su nezadovoljne i listama čekanja.

“Posljedice će osjetiti svi građani koji ionako dugo čekaju na svoje preglede i terapije. Sada su primorani otići u privatne zdravstvene ustanove i to im stvara dodatni financijski trošak, time otvaramo pitanje opstojnosti javnog zdravstvenog sustava”, smatra Josip Perić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Zloćudne bolesti ne mare za koronavirus

Iako traje epidemija koronavirusa, i dalje bismo morali svaki mjesec dijagnosticirati 2000 novooboljelih od raka, upozorava splitski onkolog.

“Zdravi ljudi ne smiju zanemariti i ne primijetiti kvrgu na dojci, krvarenje u mokraći ili debelom crijevu ili reći da će to napraviti nakon vremena Covid-19”, poručuje Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Split.

No hoće li ih imati tko primiti i hoće li biti posljedica nakon ovog razdoblja?

“Mi u ovom trenutku ne donosimo odluke na svoju ruku. Postoje već smjernice onkoloških društava, i europskih i američkih, prema kojima se nastojimo ponašati. Smatramo da je u ovom trenutku bolje usporiti neke preventivne programe, nacionalne programe probira, nego ljude izvrgnuti dodatnim opasnostima”, kaže doktor Ivan Milas, predstojnik Klinike za tumore.

Kada se ne ostaje doma?

Da zdravstvo izvan korone ne miruje, pokazuje i slučaj implantacije jetre obavljen jučer u KB-u Merkur.

“Ova transplantacija je zadnji vlak za nju, da se ovo preživi sve skupa. Ne znam je li mogla preživjeti još, dva, tri, četiri tjedna, mjesec dana plafon”, kaže primarijus Branislav Kocman, voditelj Centra za transplantaciju KB-a Merkur.

Na pitanje znači li to da će se drugim kandidatima za transplantaciju stanje sad drastično pogoršati, budući da nisu u mogućnosti dobiti organ, primarijus odgovara: “Gledajte, ovakva je situacija. Mi ćemo transplantirati, pitanje je broja organa.”

Telefonske linije za psiholosku pomoc koronavirus

Telefonske linije za psihološku pomoć osobama u samoizolaciji ili karanteni

Telefonske linije za psihološku pomoć građanima u samoizolaciji sada su dostupne kako bi se umanjio štetan utjecaj straha kojeg...

SAZNAJTE VIŠE

U KBC-u Zagreb pozivaju sve dosadašnje ili buduće pacijente koji primijete zabrinjavajuće simptome ili promjene, da se prvo jave svom liječniku.

Ako osjećate da je nešto s vašim tijelom ozbiljno neuobičajeno, nemojte ostati doma.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button