Koronavirus - 14. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kako rade ambulante obiteljske medicine u vrijeme pandemije

U posljednje vrijeme COVID-19 u središtu je naše pažnje, no ostale bolesti postoje i dalje te je vrlo važna uloga liječnika primarne zdravstvene zaštite

covid-19 ambulante lijecinici obiteljske medicine

S obzirom na aktualnu situaciju vezano uz pandemiju novog koronavirusa i preporuku mnogih bolnica da se odgode svi pregledi koji nisu hitni, većina kliničkih odjela stoji na raspolaganju liječnicima primarne zdravstvene zaštite. Za sve svoje pacijente s kroničnim stanjima neka zatraže konzultaciju specijalista putem A5 uputnice (konzultacija bez prisustva pacijenta).

Kontakt s pacijentima na sigurnoj udaljenosti

Potrebno je uložiti napore u informiranje svih korisnika zdravstvene zaštite. Potrebno je kontrolirati, smanjiti ili eliminirati osobni dolazak pacijenata s respiratornim simptomima unutar prostora doma zdravlja. Pacijenti trebaju pričekati svoj red ili u prostoru za izolaciju ili vani na otvorenom. Također treba smanjiti broj osobnih dolazaka kroničnih pacijenata bez akutnih zdravstvenih tegoba aktivnijim praćenjem putem telefona.

Što je zdravstveni sustav: Mali vodič kroz složen sustav zdravstvene zaštite

Trijaža počinje kod kuće

Iznimno je važno uspostaviti učinkoviti sustav trijaže koji počinje još u domu oboljele osobe. Kako bi se, koliko god je moguće, smanjila mogućnost prijenosa infekcije na ostale pacijente i zdravstvene djelatnike, nužno je sve pacijente upoznati da u slučaju postojanja simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, grlobolja, otežano disanje, kratki dah i slično), moraju obavezno najprije telefonski kontaktirati svojeg liječnika.

Praćenje stanja kod sumnje na zarazu

Potrebno je svakodnevno pratiti tjelesnu temperaturu i eventualnu pojavu respiratornih simptoma tijekom 14 dana nakon posljednjeg dana izloženosti oboljelom od COVID-19. Također moramo pažljivo primjenjivati zaštitne mjere radi prevencije prijenosa bolesti dodirom ili kapljičnim putem prilikom skrbi za sve oboljele s akutnim respiratornim bolestima i standardne mjere prevencije za sve pacijente. I zdravstveni djelatnici trebaju kontaktirati svoju zdravstvenu ustanovu ako razviju simptome koji upućuju na COVID-19.

Ako se simptomi razviju…

Ako se razviju simptomi bolesti dišnih puteva (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, grlobolja, slabost) potrebno se javiti telefonom svom izabranom liječniku. On će na temelju zdravstvenog stanja procijeniti potrebu za eventualnim testiranjem na koronavirus.

Pacijente u skrbi liječnika obiteljske medicine koji razviju respiratorne simptome treba uputiti da ne koriste javni prijevoz (ako imaju propusnice) niti taksi. Ako je potreban pregled pacijenta nakon prethodnog telefonskog dogovora, neka dođu sami ili u pratnji osoba s kojima su već do tada bili u kontaktu.

U ambulanti

Nakon što pacijent obavijesti liječnika da je stigao, zdravstveni djelatnik dolazi po njega. Daje mu kiruršku masku te ga uvodi u sobu sa izolacijom. Pritom ne ulazi u zajedničke prostore ako je to primjenjivo (čekaonica i dr.). Pacijenta se pregledava uz strogo pridržavanje preventivnih mjera.

Ako ipak postoji sumnja na infekciju SARS-CoV-2 iako osoba nema zadovoljen kriterij epidemiološke anamneze, a posebice ako je riječ o teškoj kliničkoj slici kod osobe starije životne dobi ili osobe s kroničnim bolestima, dogovara se upućivanje takve osobe na testiranje i liječenje.

kako rade bolnice koronavirus simptomi covid-19

Kako rade bolnice u vrijeme pandemije: Simptomi se ne smiju ignorirati, a bolesti se i dalje moraju liječiti!

U doba kada vlada koronavirus bolnice još uvijek moraju raditi i za sve ostale hitne i slučajeve koji bi...

SAZNAJTE VIŠE

Onkološki bolesnici

Zbog razmjerno veće ugroženosti populacije onkoloških bolesnika potrebno je poduzeti sve mjere u sprječavanju širenja zaraze COVID-19 među pacijentima s onkološkim bolestima te optimalnu organizaciju onkoloških institucija. Svi bolesnici u aktivnom onkološkom liječenju moraju nastaviti bez odgode svoju onkološku terapiju.

Pri pojavi simptoma koje bi se moglo povezati sa COVID-19 infekcijom bolesnici koji su u procesu aktivnog onkološkog liječenju i primaju imunosupresivnu terapiju trebaju se javiti ordinirajućem onkologu. Vjerujemo da uz dobru međusobnu suradnju možemo pomoći u sprječavanju širenja pandemije, a istovremeno osigurati našim bolesnicima odgovarajuću skrb.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button