Koronavirus - 7. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pozovi za zdravlje: Zajednička akcija Hrvatskog crvenog križa i Hrvatske ljekarničke komore

Hrvatski Crveni križ i Hrvatska ljekarnička komora pokreću iProjekt „Pozovi za zdravlje - izdavanje lijekova i medicinskih proizvoda oboljelima od kroničnih bolesti u izolaciji/samoizolaciji i teško pokretnim osobama“

pozovi za zdravlje hrvatski crveni kriz hrvatska ljekarnicka komora izolacija

Vrijeme u kojem trenutno živimo i radimo predstavlja veliki izazov, kako na profesionalnoj tako i na ljudskoj razini. Hrvatski zdravstveni sustav, a pogotovo ljekarnici kao zdravstveni radnici, u danima iza nas pokazali su visoku razinu spremnosti, požrtvovnosti i moralnog integriteta u naporima da osiguraju dostupnost lijekova, medicinskih proizvoda i ljekarničkog savjeta svim građanima naše zemlje čime je poslana jasna poruka o nezaobilaznoj ulozi ljekarnika za funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Ostati doma je pravi izazov: Organizacija života tijekom karantene

Ljekarnik u vašem domu

Cilj projekta „Pozovi za zdravlje – izdavanje lijekova i medicinskih proizvoda oboljelima od kroničnih bolesti u izolaciji/samoizolaciji  i teško pokretnim osobama“ je osigurati kontinuitet opskrbe lijekovima i ljekarničkog savjeta svima pogođenima ovom epidemijom na stručan, siguran i zakonit način, kao i spriječiti kršenja propisanih mjera, ograničenja kretanja i pomoći oboljelima od kroničnih bolesti u izolaciji/samoizolaciji  i teško pokretnim osobama.

Projekt će se provoditi telefonski na način da će gore navedene osobe biti spojene s pozivnim centrom Hrvatske ljekarničke komore kako bi im se pružio odgovarajući ljekarnički savjet i organiziralo izdavanje lijekova u njihovom domu od strane ljekarnika-volontera.

Kome je pomoć namijenjena

Usmjereni smo na izdavanje lijekova pacijentima kojima je dodijeljena mjera izolacije ili samoizolacije, nemoćnim i nepokretnim osobama koje su u mreži socijalnih službi te transplantiranim, onkološkim i drugim imunokompromitiranim pacijentima kojima je važno da ne izlaze iz svojih domova u uvjetima epidemije.

https://www.facebook.com/HRTvijesti/videos/849186348880828/?t=9

U projektu će za Hrvatski Crveni križ volontirati magistri farmacije s odobrenjem za samostalni rad (licencom) u trajanju od 4 ili 8 sati dnevno (ovisno o dostupnosti). Hrvatska ljekarnička komora je u kratkom vremenu zaprimila prijave 120 ljekarnika-volontera koji će na području cijele Republike Hrvatske pružati uslugu izdavanja lijeka u domu naših pacijenata.

Projekt je zamišljen na način da se izdavanje lijeka provodi uz najvišu razinu sigurnosti za pacijente. Posredstvom aplikacije bit će osigurana sljedivost lijeka od inicijalnog poziva pacijenta do zadnjeg koraka, a to je izdavanje u domu pacijenta i savjetovanje o terapiji.

Telefoni na koje se možete javiti

Pacijenti će uslugu ljekarnika moći zatražiti putem besplatnog telefona Hrvatskog Crvenog križa 0800 11 88 ili na izravni broj pozivnog centra Komore 072 700 222.
Za vrijeme epidemije COVID-19 virusom u Republici Hrvatskoj pacijenti su nakupljali veće količine bezreceptnih lijekova zbog straha od nestašice lijekova. Iako je riječ o bezreceptnim lijekovima koje pacijenti mogu sami kupiti bez liječničkog recepta, oni su i dalje lijekovi koji imaju svoje djelovanje, potencijalne nuspojave i važno ih je uzimati odgovorno i provjeriti interakcije lijekova sa kroničnom terapijom koju pacijenti uzimaju.

Telefonske linije za psiholosku pomoc koronavirus

Telefonske linije za psihološku pomoć osobama u samoizolaciji ili karanteni

Telefonske linije za psihološku pomoć građanima u samoizolaciji sada su dostupne kako bi se umanjio štetan utjecaj straha kojeg...

SAZNAJTE VIŠE

Posredstvom pozivnog centra pacijenti će moći zatražiti i savjet o novim terapijama koje su im propisane te provjeriti kompatibilnost nove terapije s lijekovima koje koriste od ranije.

Članak preuzet sa stranice Hrvatskog crvenog križa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button