Obiteljsko zdravlje - 9. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Mia Breški, dr. med.

Birate li more ili planine? Otkrijte što bolje godi vašem zdravlju

Već stoljećima čovječanstvo koristi blagodati utjecaja klime na naše zdravlje. No dok će nekima bolje prijati more, drugima je zdravije obući gojzerice i planinariti

more ili planine klimatoterapija more planine plivanje

Već je od davnina poznato da odlazak u planine ili na more može povoljno utjecati na zdravlje. Klimatoterapija, odnosno liječenje koje se temelji na boravku u klimatskim uvjetima drukčijim u odnosu na one u kojima osoba obično boravi, nekada je bila osnova liječenja bolesti kao što je astma. No, ovakve metode čak su i danas korisna te prihvaćena „nadopuna“ klasičnoj terapiji brojnih bolesti i tegoba.

Vaš ljetni fitness plan: Kako vježbati na plažama, jezerima, rijekama, planinama

Hoće li zdravlju neke osobe više koristiti boravak u planinskim krajevima ili uz more, ovisi ponajviše o „zdravstvenom kartonu“ te osobe, odnosno bolestima od kojih pati, ali i o godišnjem dobu boravka.

Protiv alergija i kožnih bolesti

Boravak na moru s ciljem poboljšanja zdravlja, dakako, nije novost. Morska klima i more „lijekovi“ su i o kojima je pisao i Hipokrat, a popularnost ovakvog oblika liječenja u ponovnom je porastu još od 19. stoljeća. Talasoterapija je zajedničko ime za sve oblike terapije u kojima se koriste blagodati mora.

Poznato je da primorska klima sa svojim čimbenicima kao što su topliji zrak zimi i specifični sastav „morskog zraka“ povoljno djeluju na dišni sustav. Drukčija vegetacija u odnosnu na kontinentalne predjele je osobito važna i povoljna osobama s alergijom na pelud određenih biljaka.

Kupanje u morskoj vodi i izlaganje sunčevim zrakama u doba dana kada je to najprikladnije pomaže pri brojnim kožnim oboljenjima, uključujući atopijski dermatitis i psorijazu. Oboljelima od kožnih bolesti preporučuje se savjetovanje s dermatologom ili ljekarnikom o proizvodu (losionu, kremi) sa zaštitnim faktorom koji bi najbolje odgovarao koži sa specifičnim oboljenjem. S obzirom na to da se za prevenciju fotostarenja kože i kožnih malignih oboljenja (poput melanoma) preporučuje korištenje proizvoda sa zaštitnim faktorom, i zdravim osobama se savjetuje odabir što kvalitetnijeg proizvoda (te, primjerice, bez parabena) koji odgovara tipu kože, pri čemu je vrlo dragocjen savjet ljekarnika. Također se, naravno, preporučuju i ostale mjere opreza pri izlaganju suncu.

Blagodati plivanja i sunčanja

Plivanje se smatra jednim od najzdravijih sportova te djeluje povoljno na cjelokupno zdravlje – uz sustav organa za kretanje (i smanjenje tegoba povezanih s kostima, mišićima i zglobovima) osobito je važno i za, primjerice krvožilni sustav – poznato je da tjelesna aktivnost smanjuje kardiovaskularni rizik. Odlično je i pri rehabilitaciji nakon sportskih i drugih ozljeda te operacija lokomotornog sustava.

Izlaganje suncu pospješuje proizvodnju vitamina D u organizmu, vitamina o kojemu se donedavno govorilo uglavnom u kontekstu zdravih kostiju – prevencije rahitisa i osteoporoze, no danas se zna da on sudjeluje i u brojnim drugim procesima u organizmu. Vitamin D važan je, primjerice, za pravilno funkcioniranje imunosnog sustava. Istraživanja su pokazala da odgovarajuće razine vitamina D u krvi pospješuju obranu od brojnih mikroorganizama (primjerice uzročnika tuberkuloze), smanjuju rizik od pojave tumorskih i autoimunosnih bolesti (na primjer, smatra se da bi smanjene razine vitamina D mogle biti jedan od čimbenika rizika za razvoj multiple skleroze).

No, isto tako, brojna istraživanja ukazuju na to da je rizik od virusnih infekcija dišnog sustava viši u osoba s manjkom vitamina D, te se smatra da isto vrijedi i za infekciju virusom SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19. Prema dosadašnjim istraživanjima, bolesnici s nižim razinama vitamina D češće su razvijali teži oblik COVID-19, te je bolest trajala dulje.

Bilo da se radi o plivanju, intenzivnijoj šetnji ili drugoj rekreativnoj aktivnosti, koje same po sebi pravilnim i redovitim izvođenjem blagotvorno djeluju na zdravlje, kroničnim bolesnicima se osobito savjetuje oprez – potrebno je „slušati“ signale koje nam šalje organizam te pri znakovima opterećenja i pojačanog napora smanjiti intenzitet aktivnosti te se pridržavati uputa liječnika.

Druga je mogućnost za navedenu skupinu bolesnika odlazak na more tijekom proljetnih ili ranijih jesenskih mjeseci, kada je nerijetko moguće gotovo cjelodnevno iskoristiti blagodati morske klime šetnjama i odmorom na svježem zraku. No, i ljetovanje u planinskim krajevima mogla bi biti vrlo ugodna i primjerena alternativa.

Planinski zrak za dišni sustav

Naravno, umjereno izlaganje suncu (a time i već spomenuta sinteza vitamina D) i boravak na svježem zraku s manjom razinom aerozagađenja i brojnih inhalacijskih alergena odlike su boravka i u planinskim predjelima. Stoga osobe koje pate od bolesti koja zahvaća dišni sustav nerijetko osjećaju poboljšanje određenih tegoba boravkom u planinskim krajevima.

No, koncentracija peludi varira s obzirom na nadmorsku visinu, podneblje i godišnje doba, te se osobama s alergijskom astmom ili alergijskim rinitisom pritom savjetuje prije odlaska provjeriti peludni kalendar za mjesto u kojemu žele boraviti.

Za tjelesnu kondiciju i duševni mir

Planinarenje i šetnje šumama su većini osoba vrlo ugodan oblik fizičke aktivnosti, te se svakako preporučuju. Umjerena tjelesna aktivnost poboljšava cjelokupnu kondiciju organizma, a blagotvorno djeluje i na regulaciju krvnoga tlaka, metabolizam šećera i masnoća u krvi, čime se smanjuje rizik za pojavu brojnih bolesti poput srčanog ili moždanog udara, ili pogoršanje već postojećih kroničnih bolesti.

Uživanje u tišini i mirisima šuma te svježi planinski zrak djeluju blagotvorno na organizam, a smanjenjem razine stresa, uz subjektivno bolji osjećaj, smanjuje se i „stresni“ neuroendokrini odgovor organizma. Odmak od svakodnevice u tišinu i spokoj prirode mogu djelovati opuštajuće na osobe koje boluju od anksioznosti i depresije te su moguća nadopuna redovitim oblicima terapije. Zbog navedenog opuštajućeg učinka, šetnje i boravak u zelenilu planinskih predjela moguć su izbor i za osobe koje se suočavaju sa stresnim poslovnim ili privatnim situacijama – što je iznimno često u današnjem užurbanom svijetu koji nameće brojna očekivanja i izazove. Iako je more u našim krajevima još uvijek popularnija destinacija za odmor, ne smiju se zanemariti blagodati rekreacije i odmora u okruženju bez buke, na svježem zraku s mirisom šumskog bilja.

Poslušajte savjet liječnika

Boravak na moru ili u planinama može biti odlična nadopuna liječenju ili prevenciji brojnih bolesti, no, uz bolest od koje osoba pati, često je jedan od presudnih čimbenika prilikom odabira i osobni afinitet, jer, uz smanjenje simptoma, kvaliteti života doprinosi i osobno zadovoljstvo bolesnika. No, bilo da se osoba odluči za boravak na moru ili u planinama, ako boluje od nekih, osobito kroničnih bolesti, potrebno je pridržavati se uputa liječnika i adekvatno uzimati kroničnu terapiju.

odmor godisnji odmor opustanje zdravlje

Ne preskačite godišnji odmor: Svi razlozi zašto je nužan za vaše zdravlje

U stresnim i turbulentnim vremenima u kojima živimo godišnji odmor i opuštanje su nam potrebniji više nego ikad. Odmorite...

SAZNAJTE VIŠE

Ako postoje bilo kakve dileme vezane uz odlazak na more ili u planine, uputno je posavjetovati se sa svojim liječnikom. Boravak u drugom okruženju, rekreacija i opuštajući uvjeti mogu biti odličan poticaj za promjenu životnih navika koje nepovoljno utječu na zdravlje, poput pušenja ili nedovoljnog kretanja, te time upotpuniti doprinos zdravlju koji daje klimatoterapija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button