Muško zdravlje - 10. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Testisi na udaru: organ najviše izložen ozljedama

Vjerojatno nema muškarca koji nije doživio manju ili veću ozljedu testisa. Snažna bol pri udarcu je uvijek prisutna, no ona nije i jedini simptom kod ozbiljnih oštećenja testisa

ozljede testisa

Testis je muška spolna žlijezda, odnosno reproduktivni organ, odgovoran za proizvodnju spermija i androgena (spolnih hormona), prvenstveno testosterona. Nalazi se u produžetku trbuha koji se naziva skrotum.

Zašto je testis smješten van trbuha i tako više izložen ozljedama i drugim vanjskim utjecajima? Testisi koji se nalaze izvan tijela osiguravaju temperaturu dva do tri stupnja nižu od tjelesne, a koja je potrebna za proizvodnju sperme. Stoga je vrlo bitno u ranom djetinjstvu provjeravati jesu li se testisi spustili u skrotum te, ako do toga ne dođe, potrebna je liječnička intervencija. Ali u ovom članku ćemo pisati o ozljedama testisa.

Zašto se muškarci boje liječnika? Stavite zdravlje ispred straha

Ozljede su česte, ali rijetko ozbiljne

Vjerojatno nema muškarca (bez obzira na dob) koji nije doživio manju ili veću ozljedu testisa. Ta je bol izrazita, što često možemo vidjeti prilikom prijenosa sportskih događaja kada su se sportaši previjali na terenu zbog udarca zadobivenog u predjelu testisa.

Budući da testisi vise u vrećici izvan tijela (skrotum), testisi nisu zaštićeni kostima i mišićima kao većina drugih organa. Također, položaj testisa čini ih glavnim metama za slučajni udarac na igralištu ili ozljedu tijekom naporne vježbe i aktivnosti.

Dobra vijest je da, budući da su testisi labavo pričvršćeni za tijelo i napravljeni su od spužvastog materijala, mogu apsorbirati većinu udara bez trajnog oštećenja. Iako su osjetljivi, mogu se oporaviti vrlo brzo, a manje ozljede rijetko imaju dugotrajne posljedice. Također, seksualna funkcija ili proizvodnja sperme najvjerojatnije neće biti poremećeni nakon ozljede testisa.

Ozljeda skrotuma može biti posljedica penetrirajuće ozljede, opeklina, avulzija i ugriza.

Vrste traume testisa

Postoji nekoliko vrsta traume testisa:

 • kontuzija: dolazi do stvaranja hematoma u području testisa, na koži skrotuma se može pojaviti modrica.
 • torzija testisa: znači da se sjemenska vrpca unutar testisa uvija. Sjemenska vrpca sadrži krvne žile i ako izostane kirurška intervencija, dolazi do trajnog oštećenja zahvaćenog testisa. Torzija testisa je vrlo česta u periodu puberteta te je potrebno o njoj razmišljati kod naglo nastale boli u predjelu skrotuma, bez obzira na to osjeća li osoba da je doživjela traumu ili ne.
 • ruptura: uzrokuje pucanje ovojnice testisa. Bez čvrstog omotača nema zaštite i sadržaj testisa se može izliti.

Simptomi ozljede testisa

Simptomi ozljede testisa, osim boli, su:

 • modrice na koži skrotuma,
 • otok skrotuma,
 • bol i nelagoda u donjem dijelu trbuha,
 • mučnina i/ili povraćanje,
 • groznica nakon ozljede,
 • krv u mokraći (hematurija),
 • bol tijekom mokrenja (dizurija).

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Kako se dijagnosticira ozljeda? Situacija je u ovom slučaju relativno jednostavna. Potrebni su dobri podaci od pacijenta te uglavnom pregled urologa i ultrazvuk testisa. Vrlo rijetko je potrebno napraviti i magnetsku rezonancu i to uglavnom ako ultrazvuk ne daje dovoljno podataka o ozljedi testisa.

Trauma testisa se liječi ovisno o vrsti ozljede. Nekirurške mjere uključuju:

krv u spermi hematospermija prostatitis rak prostate

Mogući uzroci pojave krvi u sjemenoj tekućini

Hematospermija često izazove zabrinutost, no najčešće je riječ o bezazlenoj pojavi koja će se povući. No, treba potražiti savjet...

SAZNAJTE VIŠE
 • antibiotici za sprječavanje ili liječenje infekcije,
 • nošenje remena za podupiranje testisa.

Na temelju kliničke slike i nalaza ultrazvuka, urolog se može odlučiti na operaciju koja je obavezna u slučaju torzije testisa te rupture ovojnice testisa.

Unatoč svim naporima, urolog će u ekstremnim situacijama morati odstraniti testis. Ovo ne mora biti dramatična situacija, jer drugi testis, ako je zdrav, zadržat će funkciju proizvodnje spermija i spolnih hormona. To znači da reproduktivna sposobnost ozlijeđene osobe neće biti umanjena.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button