Obiteljsko zdravlje - 17. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Bolno i otežano mokrenje: što je dizurija i na što može upućivati

Dizurija je vrlo čest simptom kod žena i najčešće upućuje na upalu mokraćnih putova. No mogućih uzroka je više, a poseban oprez potreban je kod muškaraca i dječaka

dizurija bolno i otezano mokrenje

Osjećaj pečenja i nelagode pri mokrenju (dizurija) je vrlo čest simptom kod žena, a rjeđe kod djece i muškaraca. Taj osjećaj je uglavnom izazvan bakterijskom upalom mokraćnih putova (uglavnom uretre i mokraćnog mjehura) dok je vrlo rijetko povezan i s upalom gornjih mokraćnih putova. Naglašavamo da je dizurija simptom i da svaka dizurija ne znači i upalu mokraćnih putova nego uzrok može biti posve drukčiji, o čemu ćemo kasnije.

Čuvajte intimno zdravlje pravilnom prehranom

Upala mokraćnih putova

Upala mokraćnih putova kod žena je najučestalija i najmanje zabrinjavajuća jer se javlja uglavnom izolirana bez drugih popratnih simptoma i bolesti. Bol pri mokrenju i pečenje mogu biti različitog intenziteta, pa i tako jako izraženi da onemogućavaju svakodnevne aktivnosti. Uz bol, javlja se i učestalo mokrenje, također različitog intenziteta, od nešto češćeg pražnjenja mjehura, do potrebe za mokrenjem svakih nekoliko minuta uz vrlo bolno mokrenje samo nekoliko kapi.

Upala mokraćnih putova daleko je češća kod žena reproduktivne dobi. Rijetko je dizurija povezana s povišenom temperaturom što može biti pokazatelj pogoršanja infekcije mokraćnih putova i ulaska bakterija u krv.

Kada su potrebni antibiotici

Kod pojave dizurije potrebno je napraviti kompletnu pretragu urina. U slučaju kada laboratorij ne radi ili se pretpostavlja da se radi o nekompliciranoj upali mokraćnih putova, može se napraviti i pretraga urina na test traci kod liječnika obiteljske medicine ili u hitnoj medicinskoj pomoći.

Stoga se kod pojave dizurije javite svom liječniku i nemojte inzistirati na propisivanju antibiotika samo temeljem vaših simptoma. U slučaju infekcije idealno bi bilo napraviti i urinokulturu prije nego se počnu uzimati antibiotici jer uzimanje antibiotika može dovesti do lažno negativnog nalaza urinokulture. Kad se dobije nalaz urinokulture, onda se odlučuje treba li uzimati i koji antibiotik. U slučaju da se izolira do 104 bakterija, nije potrebna antibiotska terapija nego samo praćenje (ovisno o kliničkoj slici). Ako je broj bakterija 105 i veći, potrebna je upotreba antibiotika.

U slučaju da se ne može napraviti urinokultura, može se dati antibiotik na osnovu ISKRA smjernica, ali u slučaju ponavljanja tegoba neophodno je napraviti urinokulturu. Antibiotike je potrebno uzimati u dozi koju je preporučio liječnik i popiti ga do kraja. U slučaju da ne uzmete antibiotik do kraja, dovodite se u opasnost od ponovne upale mokraćnih putova, ali i stvaranja rezistencije bakterija na antibiotike.

U slučaju da je urinokultura sterilna, a vi i dalje imate tegobe, dobro bi bilo posjetiti ginekologa. Ponekad su uzročnici upale mokraćnih putova klamidija i/ili ureaplazma te se kod žena preporučuje napraviti bris cerviksa, a kod muškaraca bris uretre.

Savjet za uzimanje uzorka za urinokulturu: za analizu se uzima prvi jutarnji urin ili uzorak urina nakon tri sata suzdržavanja od mokrenja. Prije uzimanja uzorka, genitalije treba oprati sterilnom fiziološkom otopinom ili vodom iz vodovoda (dezinficijensi se ne smiju koristiti).

Ostali uzroci dizurije

Kod blažih slučajeva dizurije mogu pomoći i čajevi – uvin te čaj od brusnice. Oba čaja pomažu i u slučajevima kada se koristi antibiotik.

Dizurija kod muškaraca je daleko ozbiljnije stanje te je potrebno detaljnije istraživanje uzroka (osobito kod muške djece) u smislu otkrivanja anomalija, a kod starijih osoba tumora.

Pored infekcije postoje i ostali uzroci dizurije, koji su rjeđi: alergija na sredstvo za održavanje higijene, alergija na higijenske uloške, tampone, toaletni papir, neki lijekovi. Kod žena i gljivična infekcija ili infekcija herpesom može izazivati dizurične tegobe, a kod muškaraca uvećana prostata.

Vrlo često dizurične tegobe imaju žene u menopauzi. Dva su uzroka tomu: suhoća vaginalne sluznice i/ili pretjerana upotreba sredstava za održavanje higijene. U tom slučaju bilo bi dobro javiti se ginekologu koji može propisati estrogensku kremu koja umanjuje tegobe tako što smanjuje suhoću sluznice.

Higijenske navike su temelj prevencije

U izbjegavanju upala mokraćnih putova od velike pomoći mogu biti određene higijenske navike. Redovito tuširanje spolovila je prvo i osnovno pravilo održavanja higijene. Dovoljno je tuširanje toplom vodom, a ako želite koristiti sapune ili pjene, onda to moraju biti preparati namijenjeni njezi spolovila. Naime, gelovi za tuširanje nisu pH neutralni te njihovo prekomjerno korištenje može dovesti do uništavanja bakterija koje su „normalni stanovnici“ genitourinarnog trakta i koje nas štite od infekcija.

klamidija simptomi klamidije lijecenje klamidije

Klamidija: tiha infekcija koja može izazvati neplodnost, posebice kod žena

Klamidija u čak 70% žena nema nikakve simptome, a posljedice neliječene upale mogu biti iznimno teške, stoga valja poduzeti...

SAZNAJTE VIŠE

Preporučuje se i pravilno brisanje nakon velike nužde od naprijed prema straga, a upotreba bidea (tko ga ima) je idealno rješenje. Kod spolno aktivnih žena preporučuje se tuširanje genitourinarnog trakta i oba partnera prije i poslije seksualnog odnosa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button