Koronavirus - 10. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Vlaženje i ispiranje nosa: pomoć kod dišnih bolesti

Pravilno održavanje higijene nosa u zimskim mjesecima podrazumijeva vlaženje sluznice, a posebno je značajno u vrijeme pandemije COVID-a

odrzavanje higijene nosa COVID-19 vlaženje ispiranje otopina sprej za nos

Kroz nos udišemo zrak, ali i sve u njemu: prašinu, alergene, mikroorganizme. Nos ima svoj sustav za pročišćavanje kojeg čine fine dlačice i nosni zavoji (školjka, septum i prijelaz u ždrijelo) na kojima se zadržavaju te nečistoće. Istovremeno, prolaskom kroz nos se zrak vlaži i zagrijava kako bi bio pogodan za ulazak u donji dio dišnog sustava i pluća. Nos je obložen sluznicom, koja pak treba biti dovoljno vlažna kako bi producirala dovoljno sluzi na koju se lijepe nečistoće i kako bi se zrak dovoljno navlažio.

Muke po nosu – rinitis ili hunjavica i upala sinusa

Prva linija obrane

Suha sluznica nosa, osim samog osjećaja neugode, onemogućava zaštitnu ulogu nosa. Isušivanje sluznice uzrokuje ponajprije loš zrak koji udišemo. To je presušeni zrak u prostoriji zbog grijanja ili hlađenja te okoliš zagađen prašinom ili nekim drugim česticama i udisanje duhanskog dima (i kod aktivnih i kod pasivnih pušača). Prekomjerna (nerazumna) primjena kapi za nos koje sadrže dekongestive, ali i nuspojava nekih drugih lijekova također mogu uzrokovati sušenje sluznice nosa. Najzad, u starijoj životnoj dobi, zbog fiziološkog procesa starenja, sluznica pomalo atrofira i ne vrši više svoju funkciju.

Ovih dana u vrijeme epidemije COVID-19 također se puno govori o potrebi vlaženja prostorija u kojima boravimo, odnosno vlaženja zraka. Time se vlaži i sluznica nosa, a zdrava i vlažna sluznica nosa prva je prepreka svim mikroorganizmima koje udišemo, pa tako i SARS-CoV-19.

I drevni liječnici preporučivali su ispiranje nosa

Vlaženje i ispiranje nosa od davnina se primjenjuju kao pomoć u dišnim bolestima. Spominje se već u starim zapisima Ayurvedske medicine, a i Hipokrat preporučuje morsku vodu za ispiranje nosa i grla. Starinska metoda parenje nad posudom uz dodatak biljaka nije ništa drugo do ovlaživanje sluznice nosa, iako treba paziti da para nije prevruća jer može opeći sluznicu te izazvati veće probleme od koristi.

Danas imamo u primjeni već pripremljene različite oblike sprejeva za nos, koji mogu sadržavati čistu fiziološku otopinu, što je 0.9% otopina natrijeva klorida (soli) koju zovemo još i izotonična otopina ili pak otopinu morske vode koja sadrži i razne minerale. Ovakvi pripravci mogu, ovisno o namjeni, imati i dodatne ovlaživače ili d-pantenol (iz kojeg nastaje provitamin B5 nužan za oporavak sluznice) ili neka eterična ulja, biljne ekstrakte ili pak propolis.

Osim spreja za nos, kod kuće se može koristiti i posebna posuda za ispiranje nosa, često se naziva neti prema Ayurvedskom nazivu postupka, koja ima nastavak poput nosa čajnika kojim se ulijeva otopina u nos. Postupak se provodi tako da se glava nagne prema naprijed, okrene na jednu stranu i ulijeva tekućina u nosnicu (okrenutu prema gore), pri čemu tekućina prolazi kroz nos i izlazi na drugu nosnicu.

Medicinski inhalatori za nos također djeluju na jednakom principu: fiziološku otopinu raspršuju u vrlo fine čestice koje se preko nastavka za nos udišu i oblažu sluznicu, odnosno prvenstveno je vlaže, a onda se na taj način može unijeti i potreban lijek.

Važna je mjera

Koji god postupak ili sredstvo odabrali, u temelju je učinak vlaženja i ispiranja sluznice kao metoda higijene nosa i kao metoda održavanja zdravlja sluznice nosa te dodatnog ispiranja nečistoća i mikroorganizama. No, može li se pretjerati s ispiranjem nosa i tako si naštetiti? U osnovi, može.

Kao i u svemu ostalome što je dobro za naš organizam, pretjerivanje može naškoditi, pa tako i pretjerano ispiranje nosa. No, ovdje govorimo o pravom ispiranju nosa, irigaciji, a ne vlaženju sluznice s fiziološkom otopinom ili morskom vodom. Kako se navodi u brojnim studijama, pretjerano ispiranje nosa može previše razrijediti sluz nosa, koja upravo svojom gustoćom omogućuje da se na nju lijepe čestice (nečistoća i mikroorganizmi) koje išmrkavanjem izbacujemo. Zabilježene su i sumnje u mogućnost ispiranja prirodne mikroflore nosa prekomjernim ispiranjem nosa, dakle dobrih bakterija koje nas također štite u nosu, no ove sumnje nisu potvrđene ozbiljnim studijama.

slana otopina protiv koronavirusa

Preporuka Prof.dr.sc. Markotić: slana otopina može vam pomoći u borbi protiv koronavirusa

Dok cjepivo ne krene u opticaj, u borbi protiv koronavirusa mogli bi nam pomoći i neki jednostavni postupci kao...

SAZNAJTE VIŠE

Dakle, primjena otopina za nos, najbolje u obliku spreja, bilo da sadrže fiziološku otopinu ili morsku vodu, sigurna je i poželjna metoda zaštite sluznice nosa. Preporučuje se u zimskim mjesecima, odnosno uvjetima suhog i lošeg zraka u okolišu te je korisna pomoć pri različitim infekcijama dišnog sustava (prehladama, upalama sinusa) i alergijama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button