Koronavirus - 22. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Preporuka Prof.dr.sc. Markotić: slana otopina može vam pomoći u borbi protiv koronavirusa

Dok cjepivo ne krene u opticaj, u borbi protiv koronavirusa mogli bi nam pomoći i neki jednostavni postupci kao primjerice higijena nosa

slana otopina protiv koronavirusa

Redovito ispiranje nosa slanom vodom itekako može pomoći protiv infekcija dišnog sustava, preporuka je ravnateljice Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemke Markotić. Ovo je zapažanje donoseno na osnovu pokrenute kontrolirane studije, o čemu više informacija donosi news portal tportal.hr s kojega prenosimo i postupak pripreme slane otopine kod kuće.

Epidemiji se ne nazire kraj: Život u čvrstom zagrljaju korone

Iako su zapažanja koja Alemka Markotić navodi još u fazi početne kontrolirane studije, ova metoda koja se koristi stoljećima unazad sigurno ne može štetiti. Ideja za studiju se, kaže, rodila pokušavajući pomoći zaraženima bez simptoma koji su tjednima bili u izolaciji zbog pozitivnog testa brisa koji više nije bio u skladu s njihovim zdravstvenim stanjem jer su bili dobro.

Virusi pa tako i korona ne vole slane otopine

‘Razmišljala sam da bi možda dobra toaleta nosa, odnosno ispiranje i vlaženje nosa preparatima na bazi morske soli, mogla pomoći u odstranjivanju mrtvog epitela u nosu, a time i virusnih čestica iz toga epitela. Savjetovala sam da 3-4 puta dnevno osvježe i očiste nos uštrcavanjem preparata na bazi morske vode kroz 2-3 dana i da nakon toga naprave kontrolni bris. Na sreću u većine je nakon toga postupka, nalaz brisa bio negativan i mogli su konačno završiti s izolacijom i vratiti se u „novo normalan“ život’, rekla je Markotić.

Slane otopine korona, baš kao ni drugi virusi ‘ne vole’. Kao domaći sprej za nos i sredstvo za grgljanje, slana voda koristi se stoljećima jer učinkovito smiruje upale grla te održava dišne putove vlažnima i bez patogena.

Slana voda izvlači tekućinu iz tkiva i tako smanjuje upalu. Japanska klinička studija pokazala je da grgljanje slane vode može umanjiti rizik od prehlade do 40 posto, dok se ispiranje nosa, poznato kao stara indijska tehnika Jala Neti koristi već nekoliko stoljeća. Indijci je koriste kako bi pročistili nos, smirili um i pripremili se za meditaciju.

U zapadnom društvu ova je tehnika prilično nova. Posude za ispiranje nosa nalik malenom čajniku možete kupiti u ljekarni, a doktor će vam ovu tehniku preporučiti ako imate problema sa sinusima ili alergijom.

Postupak pripreme slane otopine

1. Za ispiranje nosa otopite četvrt žličice soli u šalici tople vode.

2. Nagnite glavu na jednu stranu preko umivaonika (tako da glava bude pod kutem od 90 stupnjeva), bradu podignite čim više gore i lagano ulijte tekućinu kroz jednu nosnicu uz pomoć šprice ili kapaljke.

3. Neka se višak izlije kroz drugu nosnicu. Sva voda iz posude mora proteći kroz nosnicu.

4. Ponovite postupak naginjući glavu na drugu stranu.

5. Za kraj jako ispušite nos nad umivaonikom 20 puta.

Iako mnogi koriste toplu vodu iz slavine, bolje su destilirana, sterilna ili prokuhana voda, a dva sata nakon ove metode preporučuje se ne spavati i ne izlaziti na zrak.

njuh gubitak njuha koronavirus simptomi koronavirusa covid-19 ace-2

Istraživanje otkrilo zašto zaraženi koronom gube njuh

Radi se o studiji koja ne samo da objašnjava gubitak osjeta mirisa kod zaraženih, nego i omogućava nove metode...

SAZNAJTE VIŠE

Prednosti slane vode za dišne puteve

  • Odstranjuje strane čestice iz nosa
  • Nos postaje prohodniji, a disanje dublje i opuštenije
  • Prevencija prehlade (ublažavanje ako je prehlada već prisutna)
  • Ublažavanje ili čak potpuno sprečavanje alergija
  • Mirisi postaju intenzivniji

Izvor: https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/markotic-tvrdi-da-je-slana-otopina-jeftino-rjesenje-koje-ce-vam-pomoci-u-borbi-protiv-koronavirusa-a-evo-kako-je-sami-mozete-napraviti-i-koristiti-20200920

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button