Koronavirus - 24. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Istraživanje otkrilo zašto zaraženi koronom gube njuh

Radi se o studiji koja ne samo da objašnjava gubitak osjeta mirisa kod zaraženih, nego i omogućava nove metode liječenja

njuh gubitak njuha koronavirus simptomi koronavirusa covid-19 ace-2

Vijest o istraživanju prenosimo s news portala jutarnji.hr.

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost, to su najčešći simptomi oboljelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi također, na neko vrijeme, izgube i čula mirisa i okusa.

Za to bi mogao biti odgovoran jedan enzim: znanstvenicima Johns Hopkins sveučilišta u Baltimoreu je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to točno u predjelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa, javlja Deutsche Welle.

Simptomi koronavirusa: kako razlikovati COVID-19 od prehlade i gripe?

Put ka novom načinu da se pobijedi zaraza

Ovaj enzim bi navodno trebao imati ulogu ulaza kroz koju korona virus ulazi u stanice organizma. Na to upućuju i druge studije. Znanstvenici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ista odstranjena tijekom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom bili su operirani zbog tumora ili upale sinusa.

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli poslužiti za novi pristup liječenju zaraženih, napisali su stručnjaci u znanstvenom časopisu “European Respiratory Journal“.

Rezultati bi, doduše, morali biti potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Andrew Lane s Johns Hopkins sveučilišta: “Ako bi se to pokazalo točnim, onda bismo mogli pobijediti zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos.”

Koronavirus

Koronavirus: psihološki efekti njegove pojave

Pretjerani strah i panika koje je donio novi koronavirus potiču nas da se zapitamo o razlozima zašto ljudi općenito...

SAZNAJTE VIŠE

Thobias Welte, s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hannoveru, nije bio uključen u istraživanje ali govori kako se radi o “pametnoj studiji” koja ne samo da objašnjava gubitak čula mirisa kod mnogih pacijenata, nego omogućava i nove terapije. No, i on smatra da su nužna daljnja istraživanja, zaključuje DW.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/life/zdravlje/sad-se-zna-zasto-zapravo-zarazeni-koronom-gube-njuh-ovo-bi-nas-moglo-dovesti-i-do-lijeka-15014998

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button