Koronavirus - 27. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Gordan Crvenković, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije, ordinacija GynNova

Trudnoća u doba pandemije: Što buduće mame trebaju znati o koronavirusu

Trudnice su posebno osjetljiva skupina, ugrožena zbog svog stanja u vrijeme epidemije novog koronavirusa, a briga o njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju iznimno je važna

trudnoca porod epidemija koronavirusa zdravlje trudnice

U ovim teškim vremenima, opsjednuti smo informacijama i zatrpani velikim količinama stresa. Epidemija koronavirusa i potres koji je zahvatio grad Zagreb dodatno su pojačali ionako stresan stil života.

Pritom, u moru savjeta koje nam nude brojni stručnjaci, ali i laici, najugroženije skupine ljudi poput trudnica, često se moraju same snalaziti. Trudničke kontrole bitan su i neizostavni dio praćenja trudnoće, a pregledi se provode u zdravstvenim ustanovama. Obavljaju li se u trudničkim ambulantama bolničkih centara ili domova zdravlja, rizik infekcije novim koronavirusom još je i veći.

Pratite trudnoću iz tjedna u tjedan i s radošću dočekajte novi život

Ublažavanje mjera kojima se obuzdava pandemija još uvijek ne znači sigurno okruženje te je svakako potrebno misliti o zaštiti od infekcije i očuvanju dobrog zdravlja.
Stoga vam ovom prilikom nudimo nekoliko korisnih savjeta i preporuka struke za trudnice tijekom epidemije koronavirusa.

Povećajte unos vrijednih nutrijenata

U doba kada je većina zelenih tržnica zatvorena ili radi po prilagođenom radnom vremenu, brojni OPG-ovi nude dostavu. Domaći proizvodi poput voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina izuzetno su bogati u nutrijentima, te vam je njihova svježina garantirana. Obroci koje konzumirate neka budu manji, a učestali.

Patite li od mučnina, savjetujemo vam konzumaciju blagih za probavu namirnica, poput svježeg voća i povrća. Ukoliko patite od trudničkog dijabetesa, kontrolirajte razinu krvnog šećera te se držite preporuka koje Vam je izdao Vaš ginekolog.

Ne zaboravite na kretanje

Ako vam je kretanje po otvorenom prostoru ograničeno i ne možete izbjeći gužvu, postoje brojni trudnički kanali koji putem videozapisa podučavaju i prikazuju primjere trudničkih vježbi koje možete provoditi u udobnosti svog doma. Vježbe neka budu lagane, pratite ritam svojeg tijela te izvodite samo ono što vam je ugodno.

Meditirajte

U ovim zahtjevnim, stresnim vremenima, normalno je osjetiti dozu straha i anksioznosti, kako za sebe, tako i za svoje nerođeno dijete. Posvetite pola sata samo sebi svakog dana. Isključite elektroničke uređaje, sjednite na terasu, balkon, blizu prozora, opustite se i pokušajte raščistiti svoj um i misli. Sjetite se stvari i osoba na kojima ste zahvalni.

Izbjegavajte socijalne kontakte

S obzirom na to da su kod velikog broja zaraženih simptomi blagi, nužno je u potpunosti izbjegavati socijalne kontakte izuzev onih unutar vašeg kućanstva, kako bi se maksimalno smanjila mogućnost zaraze.
Pridržavajte se higijenskih mjera

Redovito perite i dezinficirajte ruke. Kako biste smanjili oštećenja kože, preporučujemo korištenje bogato hidratantnih krema. Nosite masku u javnosti te, ako je moguće, delegirajte odlaske u dućan ili obavljanje drugih obaveza ostalim članovima kućanstva.

Podijelite svoje aktivnosti s djecom

Imate li djecu, uključite ih u svakodnevne poslove unutar kućanstva. Kuhajte s njima, čistite, radite slastice. I djeca pate u ovakvim izvanrednim uvjetima, te će vam biti zahvalna na ovakvom obliku povezivanja i zabave.

Pratite svoje zdravstveno stanje

Osjetite li neke od simptoma koronavirusa, odmah kontaktirajte svog liječnika, kao i liniju Stožera, kako bi vas ispravno uputili na daljnje akcije vezano uz dijagnostiku.

Trudnički pregledi

Kada obavljate trudničke preglede, obavezno sa sobom ponesite dezinficijens, rukavice i masku. Izbjegavajte doticanje površina poput kvaka, zidova, pultova, koliko god je moguće. Kada se vratite s trudničkog pregleda, obavezno presvucite odjeću u kojoj ste bili te dezinficirajte svoj mobitel i ključeve.

Telefonski kontaktirajte svog ginekologa kako biste provjerili nužnost idućeg pregleda te kako biste se znali pripremiti na provođenje standardnih pretraga poput vađenja krvi, 4D ultrazvuka itd.

trudnica, prehrana

Folna kiselina, jod, željezo, vitamin D: Čuvari zdravlja trudnica i beba

Tijekom trudnoće i dojenja povećavaju se potrebe za  mikronutrijentima zbog izgradnje i hranjenja djeteta, ali i zbog metaboličkog procesa...

SAZNAJTE VIŠE

Ograničite svoje vrijeme na virtualnim mrežama i informativnim portalima

Vijesti poput razine smrtnosti u drugim zemljama svijeta mogu vam stvoriti nepotreban stres. Pratite centralne vijesti domaćih kanala i upute Stožera jer se one tiču nas i naših života.

Budite pozitivni

Republika Hrvatska pokazala je izvrstan odgovor na epidemiju koronavirusa. Određena doza straha i anksioznosti je u potpunosti normalna, ali nemojte se prepustiti teškim mislima. U sebi nosite radost budućeg života, dopustite si da to bude Vaša misao vodilja u ovim teškim danima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button