Alergije - 13. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Barbara Stjepanović

Nazdravlje! Pelud je svuda oko nas, doznajte kako ublažiti simptome alergije

Dolaskom proljeća sezona gripe primaknula se svome kraju, a započela je sezona peludne groznice, odnosno alergije na pelud

peludna hunjavica

Sezona je peludne groznice, što su mnoge osobe osjetljive na pelud već osjetile, zbog čega svakodnevno traže način kako ublažiti neugodne simptome poput nadraženih i crvenih očiju, curenja nosa, kihanja i kašljanja.

Izrazito osjetljive osobe razvit će simptome alergijske reakcije već pri niskoj razini peluda, većina osjetljivih osoba pri umjerenoj, a pri visokim i vrlo visokim razinama sve će osobe osjetljive na pelud razviti simptome alergijske reakcije.

Poznavanje prostorne i vremenske dinamike peludnih zrnaca tijekom godine jedan je od glavnih čimbenika za prevenciju i liječenje peludnih alergija. U tom kontekstu, najbolja je preventiva smanjenje izlaganja alergenima, što je u praksi teško izvedivo te je nužno pravodobno informirati javnost o početku sezone cvjetanja alergenih biljaka.

Procjena razine peludi u zraku i elemenata vremenske prognoze (temperatura, vlažnost, vjetrovi) može dati iznimno korisne bioprognostičke podatke koji osobama alergičnim na pelud omogućuju prevenciju simptoma pravodobnim uzimanjem terapije (hiposenzibilizacija), organiziranjem svakodnevnog života s ciljem izbjegavanja određenih peludnih alergena, planiranjem putovanja i godišnjeg odmora u područja s niskim koncentracijama peludi, planiranjem dnevnih aktivnosti te odgovarajućih preventivnih postupaka.

Zeleno, žuto ili crveno

Svakodnevna praćenja dinamike pojavljivanja alergena peludi u zraku od primarne su važnosti ne samo za osobe osjetljive na određenu pelud nego i za liječnike. Podaci o dnevnim kretanjima koncentracija peludi objavljuju se u obliku alergijskog semafora te peludne prognoze za određeno razdoblje.

Alergijski semafor način je dnevnog izvještavanja o količini peludnih zrnaca u zraku određenog područja. Na temelju mjerenja količine peludnih zrnaca po prostornome metru atmosferskog zraka određuju se boje alergijskog semafora: zelena, žuta i crvena.

Peludni kalendar pak predstavlja grafički prikaz peludnog spektra u zraku istraživanog područja tijekom promatranog vremena, a najčešće se izrađuje za razdoblje od godine dana. Zbog različitosti biljnih vrsta i početka njihove cvatnje izrađuje se za svako biogeografsko područje. Peludni kalendar prikazuje informaciju o početku, trajanju i kraju polinacije pojedine biljne vrste na određenom području. Promjenjivost peludnoga kalendara koja se očituje iz godine u godinu ovisi o klimatskim čimbenicima, ali i rezultatima antropogenog utjecaja (primjerice, sadnja novih vrsta u parkovima, različita iskorištenost zemljišta i slično).

Prognoza na mobitelu

Pojavnost simptoma alergijske reakcije ovisi o stupnju alergenosti peludi i njihovoj koncentraciji u zraku. S obzirom na to da izloženost određenim razinama peludi kod osjetljivih osoba ne razvija iste simptome alergijske reakcije, napravljena je tablica raspona koncentracija za pojedine skupine peludi – pelud drveća, korova i trava.

Na mrežnoj stranici Zavoda i na mobilnoj aplikaciji “Peludna prognoza” svakodnevno se objavljuju podaci o prisutnosti alergene peludi u zraku u obliku alergijskog semafora i peludne prognoze. Aplikacija “Peludna prognoza” dostupna je svim korisnicima pametnih telefona i moguće ju je besplatno preuzeti putem Google Playa za uređaje s Android operativnim sustavom i App Storea za uređaje s iOS operativnim sustavom.

A kako izgleda peludni kalendar za 2018. godinu, proučite ovdje. Za kraj vam donosimo nekoliko korisnih savjeta koji bi vam mogli olakšati izbjegavanje alergena.

Kako biste ublažili simptome alergije nosite sunčane naočale i šešire tijekom dana

Savjeti za prevenciju i ublažavanje simptoma alergije na pelud

 • informirajte se o kretanjima peludnih alergena (pratite alergijski semafor i peludnu prognozu) te prema njima organizirajte dnevne aktivnosti
 • izbjegavajte odlazak u prirodu tijekom sunčanog i vjetrovitog vremena
 • za odlazak u prirodu izaberite dan nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže
 • nakon boravka na otvorenome pri povratku kući operite ruke, otuširajte se, operite kosu i presvucite odjeću kako biste spriječili unošenje peludi u prostor u kojem boravite
 • ne sušite rublje na zraku tijekom visokih koncentracija peludi
 • prekrijte krevet i zatvorite prozore u vrijeme najveće polinacije
 • nosite sunčane naočale i šešire tijekom dana
 • četkajte i perite kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud
 • boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima
 • redovito uređujte svoje okućnice i travnjake
 • izbjegavajte šetnju pokraj zakorovljene površine ili kroz nju
 • uzimajte redovito terapiju koju vam je prepisao liječnik

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button