Obiteljsko zdravlje - 4. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Ne izaziva svaki sprej za nos „ovisnost“

Za nazalnim sprejom ćemo uglavnom posegnuti kad nam je nos začepljen što je, uz simptome poput kihanja ili curenja nosa, čest simptom alergije. Sigurno ste već naišli na upozorenje vezano uz mogući razvoj „ovisnosti“ o spreju, no ono se ipak ne odnosi na sve nazalne sprejeve

sprej za nos i ovisnost

Proljeće je razdoblje alergija, ali i novog vala prehlada. Neovisno o tome što nas opterećuje, začepljen nos je čest problem, a u poboljšanju njegove prohodnosti nam pomažu razni sprejevi. Iako se najčešće spominju dekongestivi, više je raznih vrsta.

Već na samo spominjanje riječi „sprej za nos“ mogli bismo pomisliti na mjere opreza o kojima se nerijetko piše zbog mogućnosti razvoja „ovisnosti“ te oštećenja nosne sluznice. Pa ipak, neće se o svakom spreju razviti ovisnost, iako svakako vrijedi pravilo (kao i za svaki lijek i medicinski proizvod, bilo da se izdaje na recept, a posebno ako ga kupujemo) da slijedimo upute proizvođača kako bi njegovo korištenje bilo sigurno, a učinak zadovoljavajući. Neki sprejevi za nos sigurni su za svakodnevno korištenje čak i tijekom nekoliko mjeseci, ali drugi mogu uzrokovati već spomenutu ovisnost ako se koriste dulje od nekoliko dana. A prekomjerna uporaba je česta, o čemu piše i zdravstveni portal Medical News Today. Tako se navode i rezultati studije iz 2014. godine u kojoj je otkriveno da od 895 ispitanika s nosnom kongestijom, odnosno začepljenim nosom, polovica njih pretjerano koristi sprejeve.

Pripremite se pravovremeno za sezonu peludnih alergija

Za početak ipak istaknimo da „ovisnost“ o spreju za nos nije prava ovisnost. Govorimo o situacijama gdje je zbog neadekvatnog korištenja spreja za nos došlo do oštećenja sluznice nosa, njezina oticanja, pa time i dugotrajne začepljenosti koja navodi pacijente na daljnju i prekomjernu uporabu proizvoda.

Poznavanje različitih vrsta sprejeva za nos i njihova sigurnog korištenja može pomoći u sprječavanju ovog problema.

Sprejevi slane otopine – fiziološka otopina za nos

Sprejevi za nos koji raspršuju fiziološku otopinu u nosnice obično su sigurni za sve korisnike, neovisno o dobi te nemaju nuspojava. Mogu pomoći u razrjeđivanju i otpuštanju sluzi te omogućavaju lakše disanje u slučaju alergije ili prehlade.

Sve što sadrže jest mala količina soli i sterilizirana voda. U nekima se također nalaze konzervansi koji sprječavaju rast plijesni ili bakterija. Među sastojcima bi na proizvodu trebali biti navedeni natrijev klorid (sol) i voda kao glavni sastojci, bez „aktivnih“ tvari. Ako niste sigurni u izbor, svakako provjerite s ljekarnikom.

Slani sprejevi, kao što je već navedeno, nemaju nuspojava pa njihova uporaba nije vremenski ograničena.

Steroidni sprejevi za nos (intranazalni kortikosteroidi)

Steroidni sprejevi za nos sadrže kortikosteroid. Tu nije riječ o anaboličkim steroidima koji su popularni među bodybuilderima za povećanje mišićne mase.

Kortikosteroidi su općenito korisni za smirivanje upale koja se događa zbog preaktivnog odgovora imunološkog sustava (kao što je to slučaj kod alergija). Koriste se u liječenju raznih stanja poput alergijskog dermatitisa, kožne reakcije nakon ugriza kukca, astme ili alergijskog rinitisa. Tako se i steroidni sprejevi za nos koriste za ublažavanje simptoma alergije poput kihanja i curenja nosa.

Obično počinju djelovati nakon nekoliko dana korištenja. Tijekom sezone alergija pacijenti ih koriste svakodnevno. No dugotrajna uporaba bilo koje vrste steroida može dovesti do nuspojava kao što su:

  • krvarenja iz nosa,
  • očne tegobe poput katarakte,
  • glavobolja.

Neke vrste kortikosteroida mogu usporiti rast djece, piše Medical News Today, osobito ako se koriste dulje vrijeme. Navode studiju objavljenu u časopisu The Journal of Allergy and Clinical Immunology koja je otkrila malo smanjenje rasta kod djece koja su koristila određenu vrstu spreja za nos koji je sadržavao vrstu kortikosteroida poznatu kao flutikazonfuroat. Zato djeca smiju koristiti steroidne sprejeve za nos samo pod kontrolom liječnika. Općenito se ovi sprejevi za nos propisuju od strane liječnika kako temeljni dio liječenja alergije, odnosno ublažavanja simptoma.

U sastavu lijeka biste mogli pročitati flutikazonpropionat ili triamcinolon acetonid. Ipak, ni steroidni sprejevi za nos ne izazivaju „ovisnost“ te su većinom sigurni za svakodnevnu upotrebu prema uputama liječnika.

Antihistaminski sprejevi za nos (intranazalni antihistaminici)

Začepljenost nosa je čest problem kod sezonske alergije u čijem liječenju se koristi skupina lijekova poznatih kao antihistaminici. Oni blokiraju histamin odgovoran za simptome alergije poput kihanja, svrbeža i curenja iz nosa.

Antihistaminici u obliku spreja za nos pomažu u liječenju simptoma alergijskog rinitisa. Kod pacijenata se javlja manje nuspojava u odnosu na tablete. Ni oni ne izazivaju ovisnost, mogu se koristiti sigurno i do 12 tjedana, no svakako tražite savjet liječnika i ljekarnika.

Dekongestivni sprejevi za nos

Dekongestivni sprejevi dostupni su u slobodnoj prodaji. Oni privremeno sužavaju krvne žile u nosu što je poznato kao vazokonstrikcija. To pruža kratkotrajno olakšanje od začepljenosti, odnosno olakšava disanje, ali ne liječi prehladu ili alergije.

Ovi sprejevi imaju različite nazive robnih marki, ali dva glavna aktivna sastojka su oksimetazolin i pseudoefedrin. U ovom slučaju govorimo o sprejevima koji mogu dovesti do takozvane ovisnosti o spreju za nos i to kod osoba koje ih prečesto ili predugo koriste. Točnije, govorimo o povratnoj kongestiji nosa, a ne ovisnosti.

Kod povratne kongestije, osoba može s vremenom uočiti da sprej treba koristiti češće kako bi se postigao željeni učinak, ponekad i nekoliko puta dnevno. Svaki puta kada se koristi sprej, krvne žilice u nosu se sužavaju, uzrokujući smanjenje tkiva koje, po prestanku djelovanja, ponovno otekne. Ponekad otekne čak i više nego što je već bilo otečeno. Nastavi li se s korištenjem dekongestiva, posljedica može biti trajna otečenost. Dugotrajna uporaba ovih sprejeva također može oštetiti sluznicu, uzrokujući infekciju i bol.

Simptomi povratne kongestije ili „ovisnosti“ o spreju za nos mogu uključivati:

  • ubrzo nakon korištenja dekongestiva ponovno osjećate začepljenost,
  • redovito koristite dekongestiv, ali primjećujete da više ne djeluje,
  • osjećate snažnu potrebu za korištenjem spreja češće nego što je navedeno u uputama,
  • sprej vam je neophodan želite li svakodnevno normalno disati.
nuspojave lijekova-nuspojave

Što učiniti i kome se javiti u slučaju nuspojava lijekova

Svi lijekovi mogu izazvati nuspojave, uključujući lijekove na recept, bez recepta i komplementarne lijekove. Koliko teške nuspojave mogu biti?

SAZNAJTE VIŠE

Prema preporukama u Hrvatskoj, nazalni dekongestivi se ne bi smjeli koristiti duže od tjedan dana, a Američka akademija za astmu, alergiju i imunologiju preporučuje još kraće korištenje, ne dulje od tri dana i najviše dvaput dnevno.

Prije korištenja nazalnog dekongestiva svakako tražite savjet ljekarnika, slijedite upute proizvođača, a ne uspijete li riješiti problem začepljenosti nosa, javite se svom liječniku. Njemu se trebate javiti i ako ste sprej koristili duže od navedenog kako bi se utvrdilo stanje nosne sluznice, a posebno ako već imate simptome povratne kongestije.

Korišteni izvori: MedicalNewsToday.com, MSD priručnik dijagnostike i terapije

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button