Obiteljsko zdravlje - 10. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Interakcije s lijekovima: kada sa zdravim voćem i povrćem moramo biti na oprezu

Prehrana i način života ponekad mogu imati značajan utjecaj na lijekove, a taj je problem osobito prisutan kod pacijenata koji uzimaju lijekove za kronične bolesti

interakcije hrane s lijekovima

Rijetko kad prođe dan, a da na „zdravim stranicama“ raznih portala ne pročitate savjete o tome da dnevno morate uzeti točno određenu količinu voća ili povrća koje će sasvim sigurno očuvati vaše zdravlje i produžiti vam život. Ali vrlo rijetko se u takvim tekstovima navode upozorenja da prekomjerno uzimanje nekog voća ili povrća može biti opasno po zdravlje, osobito ako se uzimaju lijekovi za kronične bolesti.

Mnogi lijekovi imaju snažne sastojke koji stupaju u interakciju s ljudskim tijelom na različite načine. Prehrana i način života ponekad mogu imati značajan utjecaj na lijekove.

Što su interakcije i kakve mogu biti?

Interakcija lijekova je situacija u kojoj neka tvar utječe na djelovanje lijeka, bilo da je povećava ili smanjuje. A može se odnositi i na pojavu novog učinka kojeg samostalno nemaju niti lijek, niti tvar. Obično dolazi do interakcija između lijekova (interakcija lijek-lijek). Međutim, interakcije također mogu postojati između lijekova i hrane (interakcije lijek-hrana), kao i lijekova i biljke (interakcije lijek-biljka).

Za one koji žele znati više, interakcije hrane i lijekova mogu se klasificirati na temelju tri glavna mehanizma.

  • Farmaceutske interakcije – javljaju se unutar probavnog sustava.
  • Farmakokinetičke interakcije – nastaju kada hrana mijenja procese vezane uz apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje lijekova.
  • Farmakodinamičke interakcije – nastaju kada se mijenja kliničko djelovanje lijeka u tijelu.

Općenito o hrani i lijekovima

Neke hranjive tvari mogu utjecati na obrađivanje određenih lijekova u organizmu. Čine to tako što se vežu za sastojke lijeka u crijevu ili u krvotoku. To smanjuje apsorpciju sastojaka ili ubrzava njihovu eliminaciju (izbacivanje iz organizma).

I dok je dobro proučeno međudjelovanje lijekova pri njihovom istovremenom uzimanju, još uvijek postoji prostor za istraživanje djelovanja hrane na učinkovitost lijekova.

Odrecite se soka od grejpa, a ne lijekova

Među svim voćnim sokovima, sok od grejpa ima visoku interakciju s gotovo svim vrstama lijekova. Sok mijenja način na koji tijelo metabolizira lijekove. Utječe na jetreni enzim koji sudjeluje u metabolizmu velikog broja lijekova u jetri. Tako grejp djeluje na lijekove za snižavanje kolesterola kao što su atorvastatin i simvastatin te ciklosporin. A djeluje i na neke psihijatrijske lijekove te kortikosteroid budezonid u tabletama, na amiodaron (lijek za aritmije) te antialergijski lijek feksofenadin (Telfast). Ovo ne znači da se trebate odreći tih lijekova, nego radije grejpa, jer ta voćka nije jedini izvor vitamina.

Primjeri interakcija lijekova i hrane

Varfarin je lijek koji se koristi desetljećima za sprečavanje nastanka tromba u krvnoj žili ili, što bi laici rekli, za razrjeđivanje krvi. Vrlo je pouzdan lijek ako se uzima kako treba (prema nalazima krvi) i ako se pacijent pridržava odgovarajuće prehrane. Naime, varfarin je primjer lijeka gdje se morate pridržavati određenih prehrambenih navika te izbjegavati brokulu, kupus, špinat, prokulicu, salatu (ili, skraćeno, zeleno povrće).

No, treba paziti i ako uzimate:

  • lijekove za tuberkulozu – srećom, ovi se lijekovi rijetko koriste, ali oni koji ih uzimaju trebaju izbjegavati sireve poput trapista, suhomesnate proizvode te vino i pivo.
  • antidepresive – sirevi, suhomesnati proizvodi, vino i pivo djeluju i na stare antidepresive, inhibitore monoaminooksidaze.
  • antibiotike – mlijeko i mliječni proizvodi poput jogurta i sira smanjuju apsorpciju antibiotika. Pokušajte jesti obroke jedan do dva sata prije nego što ih uzmete kako biste izbjegli ovu interakciju.
  • inzulin i lijekove za dijabetes – oprezno s alkoholom jer produljuje djelovanje ovih lijekova, što dovodi do niske razine šećera u krvi.
  • antireumatike – pojedini lijekovi za ublažavanje bolova s paracetamolom ne smiju se uzimati s alkoholom jer postoji veća vjerojatnost da će izazvati ozbiljno oštećenje jetre.
  • hormone štitnjače – pacijenti koji piju hormone štitnjače već otprije znaju da taj lijek moraju uzeti odmah ujutro i čekati 30 minuta do prvog obroka.

Kantarion djeluje na cijeli niz lijekova, od psihijatrijskih do onih koji se koriste za liječenje povišenog tlaka, aritmija te snižavanja masnoća.

Ipak, imamo i dobru vijest za one koji vole popiti decilitar vina dnevno. Možete popiti slobodno ako pijete bilo koji antibiotik, osim metronidazola i lijekova za tuberkulozu. Ako pijete lijekove za psihijatrijske bolesti bilo bi dobro da zaboravite na alkohol.

grejp ulazi u brojne interakcije s lijekovima

Uzimate li lijekove, sok i pripravci od grejpa nisu za vas

Grejp (lat. Citrus paradisi) je agrum podrijetlom s Barbadosa. Pretpostavlja se da je nastao prirodnim križanjem naranče i pomela....

SAZNAJTE VIŠE

Uvijek se informirajte o interakcijama

Postoji čitav niz interakcija između lijekova i hrane te ih je nemoguće sve upamtiti. Na internetu se čak mogu naći i stranice gdje se provjerava interakcija lijekova i hrane, a Europska agencija za lijekove ima posebne upute o načinu proučavanja interakcije lijekova i hrane.

Stoga, prije uzimanja novog lijeka (bez obzira jeste li ga dobili na recept ili kupili u ljekarni bez recepta) provjerite u uputama o lijeku ima li taj lijek značajnu interakciju s hranom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button