Zanimljivosti i savjeti - 14. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Najbolje zimsko voće koje će vam pomoći očuvati zdravlje

U zimskim mjesecima možda rjeđe posegnemo za voćem, no učinimo li to češće nego inače, pomoći ćemo našem imunosnom sustavu te pridonijeti zdravijoj prehrani organizma

zimsko voće i zdravlje

Kada nastupi hladnije razdoblje godine na vašem se popisu obaveznih vege namirnica vjerojatno nađu bundeva, krumpir ili kiseli kupus. No nemojte zaboraviti ni na voće, upozoravaju nutricionisti zdravstvene web stranice Everyday Health. Tako nutricionistkinja Marrie Ruggles poručuje: „I zima je razdoblje koje raspolaže s velikim brojem dostupnih voćnih namirnica”.

Naša tradicionalna blagdanska jela na zdraviji način

Ubacite i voće u vašu zimsku prehranu kako biste pomogli imunosnom sustavu te općenito zdravlju vašeg organizma. Prema brojnim preporukama stručnjaka za imunitet, vitamin C je najsjajnija zvijezda među nutrijentima koja pomaže u borbi protiv sezonske prehlade te drugih bolesti, a brojno citrusno voće je bogato baš ovim vitaminom. Ruggles ističe: „Dokazano je da vitamin C ima snažno antivirusno djelovanje. A kako biste iskoristili najbolje od ovog vitamina, uzimajte ga u prirodnom obliku, tj. u voću, a ne kao dodatak prehrani. Također rasporedite ravnomjerno unos ovog vitamina tijekom cijelog dana jer je topiv u vodi što znači da će ga vaš organizam izbaciti van ako ga previše uzmete u jednoj dozi“.

Blagodati vitamina C

Vitamin C pomaže kod proizvodnje bijelih krvnih stanica koje nutricionistkinja Ruggles opisuje kao „stanice-ratnice našeg imunosnog sustava”. Ove stanice napadaju strane osvajače kao što su virusi i bakterije. I dok vas vitamin C možda neće uvijek zaštititi od prehlade, ipak će smanjiti duljinu ili intenzitet simptoma, napominju mnogobrojni stručnjaci za imunitet. „Vitamin C sprečava eskalaciju simptoma,” upozorava Ruggles. Tako može spriječiti da vaše šmrcanje ne prijeđe u nešto ozbiljnije kao npr. bronhitis ili upala pluća.

Prema Američkom nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) još nije posve jasno može li vitamin C pomoći kod prevencije ili tretmana bolesti COVID-19, pa ipak neki znanstvenici tvrde da vitamin C pomaže ljudima kod respiratornih virusnih infekcija te time može biti od pomoći i kod oporavka od COVID-a.

Citrusno voće svakako treba biti zvijezda vašeg zimskog jelovnika, no nije jedina namirnica koja nudi obilje vitamina C. U nastavku teksta navodimo osam voćnih namirnica koje svakako trebate uvrstiti u svoj svakodnevni jelovnik ako vam je stalo do zdravlja i snažnijeg imuniteta.

Kruške obiluju zdravim nutritivnim vlaknima

Prema Američkoj agenciji za poljoprivredu (USDA) jedna kruška osigurava 5,58 grama nutritivnih vlakana, što je čini dobrim izvorom hranjivih tvari. Ruggles ističe da su vlakna važna za imunosni sustav jer potiču dobre bakterije na razmnožavanje. „Što više nutritivnih vlakana unesete u organizam, povećat ćete populaciju imunosnih stanica”, napominje ona. A što je najbolje od svega, namirnice bogate nutritivnim vlaknima, pa tako i kruške, mogu pomoći kod kontrole tjelesne težine. Vlakna donose bolji osjećaj sitosti organizma, što nas može odvratiti od prejedanja, navode istraživanja poznate Cleveland klinike. Ako ne volite kruške u sirovom stanju, spremite ih u zimskoj varijanti: skuhajte ih te začinite cimetom i uživajte u ukusnoj voćnoj poslastici.

Ananas može biti saveznik u borbi protiv nekih bolesti

Baš poput citrusnog voća, i ananas je bogat izvor vitamina C. Sadrži 78,9 miligrama ovog vitamina u jednoj šalici, napominje USDA. Ovo tropsko voće ima i druga blagotvorna svojstva za vaše zdravlje: zahvaljujući obilju antioksidansa pomaže u borbi protiv infektivnih procesa, a povoljno utječe i na rad živčanog i probavnog  sustava. Napominjemo da ananas ulazi u interakciju s nekim lijekovima, pa budite na oprezu uzimate li amoksicilin, tetraciklin, antikoagulanse, antitrombocitne lijekove ili pak sedative. Svakako potražite savjet liječnika općenito ako uzimate redovito neki lijek.

Brusnice imaju blagotvoran učinak na srce i krvne žile

Jedno je znanstveno istraživanje otkrilo da brusnice pomažu kod snižavanja razine kolesterola u organizmu te smanjuju rizik od nastanka koronarne bolesti srca. I brusnice su bogate vitaminom C. U samo jednoj šalici brusnica nalazi se 14 mg vitamina C, prema navodima USDA. Stoga, poigrajte se vašim zimskim salatama, ubacite u njih malo brusnica i uživajte u dašku voćne svježine.

Azijski dragun bogat je vitaminom A

Ovo voće iz Azije, koje možemo vidjeti i na policama naših supermarketa, odličan je izvor vitamina A. U samo jednom komadu ovog voća ima ga 138 mikrograma. Vitamin A potiče funkciju imuniteta te pomaže u borbi od infektivnih bolesti. Vitamin A „osobito je važan kod obrane mukozne membrane u grlu i plućima,” napominje Ruggles.

Naranče su krcate vitaminom C

Prema podacima agencije USDA, jedna naranča sadrži oko 82 mg vitamina C, što ju čini izvrsnim izvorom ovog nutrijenta. No držite se podalje od kupovnog soka od naranče budući da on najčešće sadrži šećer, dok u isto vrijeme nema dovoljno nutritivnih vlakana. Ali ima ih cjelovita naranča (čak 3,7 grama), pa bi bilo šteta da plod naranče zamijenite sokom iz trgovine. Savjet: ako niste ljubitelj naranči, probajte klementine koje imaju slična nutritivna svojstva.

Grejp je riznica vitamina C i likopena

Još jedan odličan izvor vitamina C je grejp – sadrži oko 43,7 mg ovog nutrijenta. Uz vitamin C, grejp je bogat likopenom koji ima antioksidativna svojstva te može igrati ulogu kod redukcije rizika od nastanka nekih oblika raka kao što je npr. rak prostate. Kod grejpa također treba biti na oprezu ako uzimate lijekove, pa pitajte vašeg liječnika ili ljekarnika o mogućim interakcijama.

Nar obiluje vitaminom K

Jedna šalica očišćenog nara solidan je izvor nutritivnih vlakana (7 grama) te vitamina C (17,8 mg), a obiluje i vitaminom K (28,7 mcg). Ovaj potonji pridonosi zgrušavanju krvi te potiče zdrav razvoj kosti, ističu stručnjaci NIH. Nar ima antioksidativna i antimikrobna svojstva te time pomaže dobrim bakterijama u crijevima, ali i zdravlju naše kože. No, vitamin K smanjuje učinkovitost lijekova za razrjeđivanje krvi (antikoagulansa), pa nar nije dobar izbor za pacijente koji ih uzimaju.

boosteri za imunitet jacanje imuniteta

Boosteri za imunosni sustav: koje zdrave navike i dodaci prehrani mogu ojačati imunitet?

Pandemija bolesti COVID-19 potaknula je znanstvenike na intenzivnija istraživanja dodataka prehrani i namirnica za jačanje imuniteta

SAZNAJTE VIŠE

Kivi – iznenađujuće dobar izvor vitamina C

Znate li da se u jednom kiviju nalazi 56 mg vitamina C, što je pravo malo bogatstvo? Nutricionistkinja Ruggles preporučuje uzimanje ovog voća ujutro za doručak jer time bolje pokrećete dan i dajete pregršt goriva vašem imunosnom sustavu. U kiviju ima i dovoljno vitamina K za dodatno pojačanje obrane organizma. Zanimljivo je da kivi možete jesti i s korom (što je suprotno popularnom mišljenju), no pazite da je vaš kivi iz organskog uzgoja.

Sve u svemu, pobrinite se ove zime za vaš imunitet i zdravlje i svaki dan ubacite u vaš jelovnik neku od navedenih namirnica. 

Izvor: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/best-winter-fruits-to-help-keep-you-healthy/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button