Zdrava prehrana - 17. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović, dipl. ing. nutricionist

Jeseni i zime još su bolje uz slatke mandarine

Mandarine su citrusno voće koje sadrži korisne fitonutrijente, vitamin C, dijetalna vlakna, a saznajte zašto ne biste trebali guliti njihovu bijelu pulpu

Vrhunac sezone sočnih mandarina traje od jeseni pa sve do proljeća, što ih čini idealnim i lako dostupnim izvorom vitamina tijekom hladnih mjeseci.

Mandarine su citrusno voće vrlo slično narančama, a najvjerojatnije potječu iz Kine. Manje su, nepravilnijeg oblika od naranče i tanje kore. Intenzivnijeg su i slađeg okusa te su manje kisele od naranči.

Zrela mandarina je mekana, teška s obzirom na veličinu i glatke narančaste kore koja sadrži malo bijelog, gorkog mezokarpa. Lako se guli i dijeli u kriške. Vrhunac sezone mandarina je od jeseni do proljeća, dakle počela je njihova sezona. Danas su najveći proizvođači mandarina Kina, Španjolska i Brazil.

Poput svog citrusnog voća, mandarine su bogate fitonutrijentima izraženih antioksidativnih svojstava. Najzastupljeniji fitonutrijenti su citrusni flavonoidi, antocijanini i razni polifenoli. Međutim, hesperidin je flavonoid prisutan u mandarinama koji privlači najveću pažnju znanstvenika. Prema istraživanjima, hesperidin može sniziti visoki krvni tlak, razinu kolesterola u krvi i posjeduje izražena antiupalna svojstva. Uglavnom se nalazi u kori i bijeloj pulpi mandarine te za potvrdu njegova djelovanja treba pričekati daljnja i opsežnija istraživanja.

Prehrana tijekom hladnijih dana: Temeljci od kostiju i krepke juhe

Vitamin C

Mandarine su voće vrlo bogato vitaminom C, glavnim antioksidansom koji je topiv u vodi. Štiti nas od štetnog djelovanja slobodnih radikala u vodenim medijima u stanicama i izvan njih. Slobodni radikali unutar stanice mogu prouzročiti oštećenja DNK, što može dovesti do razvoja karcinoma. Rezultat djelovanja slobodnih radikala izvan stanica su upalni procesi.

Vitamin C pomaže nam u eliminaciji slobodnih radikala i tako nas stavlja pod svoju zaštitu. Slobodni radikali odgovorni su i za oksidaciju kolesterola, što dovodi do stvaranja plaka na stijenkama krvnih žila i do njihova začepljenja. Vitamin C je također vrlo važan za pravilno funkcioniranje imunosnog sustava te pomaže u sprečavanju bolesti poput prehlade i upale uha. Ipak, studije su dokazale kako je takvo djelovanje vitamina C mnogo izraženije ako konzumiramo sok citrusa ili cjelovitu voćku nego ako koristimo suplemente vitamina C.

No vitamin C nije jedini nutrijent u mandarinama koji posjeduje antioksidativna svojstva. Kombinacija fitotvari s oksidativnim svojstvima i vitamina C pruža nam zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i slobodnih radikala. Znanstvenici su počeli intenzivnije proučavati i limonoide u citrusima, još jedan fitonutrijent izraženih antioksidativnih i potencijalnih antikancerogenih svojstava te sa sposobnošću snižavanja razine kolesterola u krvi.

Mandarine za žile i kosti

Mandarine su i vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana koja pomažu regulaciji razine šećera u krvi, povoljno djeluju na rad probavnog sustava i peristaltiku crijeva i pomažu eliminaciji štetnih kemikalija iz debelog crijeva. Osim što ovo citrusno voće sadrži navedene antioksidativne fitonutrijente, vitamin C i dijetalna vlakana, mandarine su dobar izvor folata i vitamina B1. Oni su važni za pravilan razvoj živčanog sustava fetusa i djece te za pravilan rad živčanog sustava kod odraslih.

Mandarine su i dobar izvor vitamina A, u obliku prekursora – karotenoida. Od minerala spomenimo kalij koji je važan za kontrolu krvnog tlaka, elastičnost krvnih žila te metabolizam glukoze i inzulina, bakar važan za transport elektrona i kalcij koji je ključan za zdravlje i čvrstoću kostiju.

Hranom protiv raka

Hrana kao lijek: postoje li namirnice koje će smanjiti rizik pojave raka?

Često me ljudi pitaju što je najbolje jesti, na što odgovaram da u jelovnik treba uključiti čim više neprerađene...

SAZNAJTE VIŠE

mandarine, citrusno voće, vitamin C, dijetalna vlakna

Mandarine su, poput svog citrusnog voća, nutritivno vrlo bogate namirnice s izraženim antioksidativnim i antiupalnim svojstvima. Međutim, većina fitonutrijenata mandarina nalazi se u bijeloj pulpi voća i kori zbog čega je važno konzumirati cijelu voćku (osim kore) te pokušati ukloniti što je moguće manje bijele pulpe pri guljenju.

Mandarine se uglavnom konzumiraju svježe i kao sastavni dio voćnih salata. Lako se gule, osvježavajućeg su okusa i vrlo sočne, što ih čini odličnim izborom za međuobrok ili zamjenom za grickalice na putovanjima. Zbog navedenih svojstava i praktičnosti konzumacije mandarine bi trebale pronaći mjesto u svačijem jelovniku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button