Zdrava prehrana - 18. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nangka – voće koje bi milijune moglo spasiti od gladi

Znanstvenici vjeruju da bi voće nangka, koje kada je nedozrelo okusom podsjeća na svinjetinu, moglo rjiešiti problem gladi u svijetu

voće nangka

Nangka će vas na prvi pogled podsjetiti na divovsko jaje dinosaura ili na izvanzemaljca iz filmova znanstvene fantastike, no zapravo je to voće snažne arome koje se uzgaja u tropskim krajevima. Raste u dijelovima južne i jugoistočne Azije i po mišljenju znanstvenika milijune ljudi u svijetu moglo bi spasiti od gladi.

Nacionalno je voće Bangladeša, bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, bez zasićenih masnoća i kolesterola, što ga čini zdravom namirnicom.

Nangka je voće otporno na štetočine i bolesti

Znanstvenici vjeruju da bi upravo ovo voće, koje kada je nedozrelo okusom podsjeća na svinjetinu, moglo rjiešiti problem gladi u svijetu. S obzirom na to da bi klimatske promjene, poput porasta temperature i padalina mogle rezultirati znatnim smanjenjem uzgoja pšenice i kukuruza, nangka bi mogla biti dobra zamjena, piše Business Insider.

Nangka je najveće poznato voće koje raste na drveću. I manji plodovi teže između pet i sedam kilograma, a poljoprivrednici su nailazili i na primjerke teške 45 kg. Može narasti do 90 cm dužine i 50 cm širine. Uzgoj nangki je relativno jednostavan. Voće je otporno na štetočine i bolesti, kao i na visoke temperature i sušu. Stručnjaci kažu da je nangka više od voća, s obzirom na višestruku primjenu.

Egzotični okusi zdravlja u košarici voća koje ćete rado probati

Premda rogač, naranča, mandarina, limun, limunika, rajčica, lubenica, datulja, banana, ananas, kineski ogrozd, mango i papaja ne potječu iz...

SAZNAJTE VIŠE

Odličan izvor vitamina, proteina i kalija

Lišće se koristi kao hrana za domaće životinje, većinom koze. Kora se tradicionalno koristi za bojenje odjeće budističkih redovnika u jugoistočnoj Aziji u smeđu boju. Sok drveta koristi se kao ljepilo, a drvo za izradu namještaja ili glazbenih instrumenata. Jedno drvo nangke ima i do 150 plodova tijekom godine i moglo bi nahraniti milijune pothranjenih stanovnika indijskog subkontienta. Svaki plod ima stotine sjemenki, koje su odličan izvor vitamina, proteina i kalija.

Biotehnolog sa sveučilišta poljoprivrednih znanosti u Bangaloreu, Shyamala Reddy kaže da samo jedna voćka može osigurati obrok za cijelu obitelj, no sa žaljenjem konstatira da se čak 75 posto voća u Indiji baci jer u tropskim uvjetima vrlo brzo istruli.

Okus zrele nangke podsjeća na kombinaciju okusa ananasa, banane i vanilije. Jede se sirova, kuhana, sušena i pečena.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama