Zdrava prehrana - 2. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Kaki: voće bajkovito dobrog okusa, no koje treba jesti u pravo vrijeme

Možda je vaša novogodišnja odluka bila da više nikada nećete okusiti slatko. No, nakon ručka vam je pao šećer i gledajući u smjeru slatkiša, obećanje samo što niste pogazili. Što učiniti? Pojedite kaki! 

Kaki - rajsko voće

Sezona je kakija, no kod nas se ne jede često. Vjerojatno je razlog tome nepoznavanje njegovih vrijednosti i ispravnog načina konzumacije. Šteta, jer je ovo voće Rajska poslastica koja doprinosi našem zdravlju. Upoznajmo ga bolje.

Kaki se uzgaja u Japanu, Brazilu, Italiji i dr. Pomaže u borbi protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala, povišenog kolesterola u krvi, šećerne bolesti, raka, kožnih bolesti, visokog krvnog tlaka i dr.   

Zaštitnik srca, krvnih žila, pamćenja…

Kaki je bogat vitaminom C. Samo 100 g ovog voća zadovoljava našu dnevnu potrebu za vitaminom C. Zavidna je prisutnost i drugih antioksidanasa poput polifenola, karotenoida i tokoferola. Od mineralnih se tvari svojom prisutnošću ističe kalij važan za zdravlje srca.

Tanini imaju i antibakterijsko djelovanje, ublažavaju alergijski odgovor organizma, snižavaju krvni tlak, te smanjuju rizik za pojavu moždanog udara

Aktivne tvari kakija (npr. karotenoidi i tanini) sudjeluju u neutraliziranju slobodnih radikala koji se neprestano stvaraju u našem organizmu. Na taj se način smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvožilnog sustava, šećerne bolesti i raka.

Tanini k tome imaju još antibakterijsko djelovanje, ublažavaju alergijski odgovor organizma, snižavaju krvni tlak, te smanjuju rizik za pojavu moždanog udara. Tu su i proantocijanidini koji pokazuju zaštitno djelovanje i na kaki i na naše tijelo. Razvijaju u ranoj fazi zrenja ploda kao odgovor na različite nepoželjne utjecaje iz okoline. Oni sprječavaju prerano starenje i gubitak pamćenja, a iz njih nastaju antocijanidini jakog antimutagenog i antioksidativnog djelovanja. 

Također, aktivne komponente ovog voća smanjuju koncentraciju kolesterola i masnoća u krvi, prekomjerno zgrušavanje krvi i pojavu tromboze. Ne čude zato rezultati jednog znanstvenog istraživanja provedenog u SAD kako konzumiranje kakija smanjenje rizik za pojavu bolesti srca i krvnih žila. Nije zanemariva ni činjenica da konzumacija kakija ublažava upalne procese u organizmu, te poboljšava tonus kože. S razlogom se kaki naziva funkcionalnom namirnicom.

>>Kasnovečernji obroci optužuju se za mnoge tegobe, od nesanice do debljanja. Međutim, pravi odabir bi mogao učiniti upravo suprotno i olakšati vam da lakše usnete, a pritom i kvalitetno odspavate.<<

Kako prepoznati zreli kaki?

Kaki mi je jedno od najdražih vrsta voća i mogla bih ga jesti na kile. Kod nas se uvozi onaj sorte Hachiya, a jede se isključivo potpuno zreo. U svojoj kuhinji i sada imam nekoliko voćki, pa jedva čekam da dozru.

S druge strane, kušate li nedozreo kaki, bit ćete duboko razočarani. Zbog prisutnih tanina koji se vežu za bjelančevine sline, skupljat će vam se usta. Uistinu je šteta zamrziti ovo voće samo iz razloga jer ga se probalo u krivo vrijeme.

Kod nas se uvozi kaki sorte Hachiya, a jede se isključivo potpuno zreo

Kaki spreman za konzumaciju je crvene, blago zagasite boje. Tanka kožica mu je nekako prozirna i na mjestima izgleda kao da je prekrivena sivkastom patinom. Potpuno zreo kaki je mekan, no ja ga ne trebam taknuti da bih se u to uvjerila. Po izgledu već znam da je to – to. Izuzetno je raskošnog okusa i slađi od meda. Jednostavno ga morate probati.

Kako jesti kaki?

Od kakija se rade umaci, štrudel, sladoled, a jednostavno je napraviti i smoothie od mlijeka, kakija i banane. Meni je izvrstan sam za sebe i ne želim mu kvariti okus s ičim drugim. Nježno ga operem, stavim u zdjelicu i razrežem uzdužno na pola. Žličicom jedem njegovu sredinu i zatvorenih očiju uživam. Neki ga ljudi malo posole.

Vjerujem da ćete i vi ove sezone postati njegov ljubitelj. Neka vam je uslast.  

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button