Zdrava prehrana - 25. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

6 savjeta da se napokon i na poslu počnete kvalitetno hraniti

Žestok poslovni ritam često ne ostavlja prostor da se posvetimo sebi, pa tako mnogi nisu skloni niti razmišljati o zdravoj prehrani, uvjereni da za nju nemaju vremena. No, je li tome doista tako?

hrana, voće, povrće, ručak

Odlučili ste živjeti zdravo, puni ste volje i spremni donijeti odluke o promjeni životnih navika koje uključuju i one prehrambene. Pa čak i ako je vaša volja snažna te doista kod kuće uspijevate odoljeti raznim nezdravim iskušenjima, čest kamen spoticanja u planovima je – posao.

Kako uskladiti zdravu prehranu i kronični manjak slobodnog vremena? K tome možemo dodati poslovne ručkove te razna druženja s poslovnim partnerima na kojima je lako preći granicu koju smo si sami postavili. Uostalom, u tom trenu nam je jelo vjerojatno posljednja stvar o kojoj razmišljamo.

Osjetite li glad na sastanku, popijte čašu vode, pa ćete odmah osjetiti olakšanje

Donosimo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da se ipak hranite zdravije.

1.Doručkujte kod kuće

Doručak je, kažu, najvažniji obrok u danu te ga ne biste smjeli preskakati. On nam daje energiju koja je tijelu potrebna da se pokrene i zagrije za novi dan. Također će vam pomoći da osjećate sitost, pa nećete kasnije odjuriti velikih očiju i praznog želuca u pekaru blizu vašeg ureda. Najbolje je planirati doručak za cijeli tjedan te posebno paziti da bude hranjiv i zdrav. Ako niste skloni jesti rano ujutro, ponesite doručak u ured, zajedno sa zdravim grickalicama koje će vam pomoći u trenucima gladi – orašasto i suho voće, banane, možete ponijeti i pecivo od cjelovitih žitarica i slično.

2. Smanjite unos kave

Mnogima je teško zamisliti rad za računalom, a bez šalice kave. Međutim, ne zaboravite da kava sadrži kofein, a stavljate li šećer i vrhnje, mogli biste lako prekoračiti preporučeni dnevni kalorijski unos. Treba znati i da kava može izazvati ovisnost te biste kasnije mogli imati problema s odvikavanjem. Pokušajte dnevni unos zadržati na jednoj maloj šalici u koju nećete dodati ni šećer ni vrhnje.

3. Pijte više vode

Pijete li veće količine vode, odnosno preporučenu litru i pol do dvije i pol na dan, učinit ćete uslugu svom zdravlju, a istovremeno ćete ublažiti “napadaje” gladi. Osjetite li glad na sastanku, popijte čašu vode, pa ćete odmah osjetiti olakšanje. Također zaboravite na gazirana pića; neka vam je na stolu uvijek čaša vode.

4. Rasporedite obroke

Je li vas ikada glad natjerala da se osvrćete po stolovima kolega u potrazi za nečim slatkim ili slanim? Naravno, zbog osjećaja srama je malo onih koji bi priznali da su povremeno “snimali stanje” i “žicali”. Kako biste izbjegli bilo kakav osjećaj gladi, rasporedite velike obroke na manje. Ako doručkujete na poslu, dio pojedite odmah, a dio ostavite za kasnije. Isto napravite i s ručkom, a između pojedite koji badem, orah, suho voće… Nešto što je zdravo, a što će vas zasititi. A svijet neće propasti ako si povremeno priuštite slatki grijeh u vidu čokoladice od 15 g kakva postoji na našem tržištu.

5. Ručajte zdravo

E, taj je zahtjev najteže zadovoljiti. No uz malo samodiscipline svaki dan možete donijeti od kuće ukusan i zdrav ručak, juhu u staklenci, sezonsku salatu s mesom ili jajima, nešto što možete lako i brzo pripremiti ujutro ili vam je ostalo od jučer. Svaki kuhani obrok posve je sigurno zdraviji od fast fooda. Srećom, u današnje vrijeme zdrav obrok može se naručiti i putem interneta, a cijena najčešće nije veća od cijene pizze.

6. Ponesite zdrave grickalice

Iako smo ih već spomenuli, nije na odmet ponoviti – orašasti plodovi, suho i svježe voće, suncokretove ili sjemenke bundeve, zdrave energetske pločice koje možete pripremiti i sami… Uvijek imajte nešto za grickanje pri ruci. Suho voće, posebno smokve, odličan je izbor za smirivanje žudnje za slatkim, a pritom će učiniti uslugu vašoj probavi. Već male količine orašastog voća mogu vas uspješno zasititi. S druge strane, ono o čemu morate voditi računa su kalorijske vrijednosti koje su u ovom slučaju vrlo visoke – primjerice, 100 g badema sadrži otprilike 575 kcal što je vrijednost solidnog ručka. Oni niskokalorični obroci poput 150 g pilećih prsa i 50 g riže zajedno sa salatom ne prelaze vrijednost od 250 kcal.  Pri odabiru zdravih grickalica vodite računa i o tome da nije sve što se nalazi na policama zdrave hrane doista i zdravo. Primjerice, za popularne rižine krekere (“stiropor”) nutricionisti-kritičari ističu da imaju vrlo visok glikemijski indeks zbog čega nam razina šećera u krvi brzo skoči, ali brzo i padne, pa ubrzo ponovno osjećamo glad.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button