ADIVA Plus sadržaj - 10. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Boosteri za imunosni sustav: koje zdrave navike i dodaci prehrani mogu ojačati imunitet?

Pandemija bolesti COVID-19 potaknula je znanstvenike na intenzivnija istraživanja na području dodataka prehrani i namirnica koje mogu ojačati imunitet. Pritom osnovne preporuke ostaju iste

boosteri za imunitet jacanje imuniteta

Dodaci prehrani za jačanje imuniteta uvijek su u središtu pažnje u zimsko vrijeme, a od početka pandemije COVID-19 posebno su traženi tijekom cijele godine. Do pojave COVID-19 malo je bilo znanstvenih studija koje su sustavno ispitivale primjenu različitih dodataka prehrani, no nedostatak lijekova za liječenje i težina bolesti kod rizičnih skupina, potaknuli su znanstvenike na više istraživanja.

Osnovne preporuke za snažan imunitet

Istraživanja nisu uključivala samo dodatke prehrani za jačanje imuniteta koji se na tržištu često nalaze prema engleskom izrazu „immune-booster“, već i način života. Nažalost, ili na sreću, spektakularnih novosti nema, no dosadašnje preporuke su potvrđene.

Prepoznajte uzroke i znakove pada imuniteta: Evo kako si možete pomoći

Pa koliko god neki tražili čudotvorna spasenja, upute za održavanje snažnog imuniteta u vrijeme COVID-19, gripe i zimskih prehlada su sljedeće:

  • redovita tjelesna aktivnost koja podrazumijeva umjerenu vježbu 2 do 2,5 sata tjedno,
  • konzumacija uravnotežene i raznovrsne prehrane. Inače je to preporuka koju je doista najteže slijediti, pogotovo u zimskim mjesecima kad nema mnoštvo svježeg povrća i voća, a mnogima je i skupo,
  • održavanje poželjne tjelesne mase, odnosno ITM (indeks tjelesne mase) 25 ili nešto niži,
  • osiguravanje dostatnog odmora i kvalitetnog spavanja,
  • izbjegavanje stresa uz tehnike njegova ublažavanja: šetnje na zraku, prakticiranje meditacije ili vjere, bavljenje hobijima, (odgovorni) život s kućnim ljubimcem, čitanje,
  • nepušenje, odnosno prestanak pušenja,
  • izbjegavanje pijenja alkohola,
  • provođenje osobnih zaštitnih mjera: redovito pranje ruku, prozračivanje i čišćenje prostora u kojima se boravi te održavanje u javnosti udaljenosti od drugih osoba i nošenje zaštitne maske.

Koje dodatke prehrani koristiti i kako?

Dodaci prehrani se preporučuju, no uvijek uz napomenu da oni nisu zamjena za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu. Doze koje se preporučuju u pravilu iznose 100% preporučene dnevne doze pojedinog vitamina i minerala.

Vitamin C

Vitamin C na prvom je mjestu kao pomoć protiv infekcija i dokazano je da smanjuje trajanje prehlade. I dalje se vode polemike o potrebnim dozama, no sve je više stručnjaka koji ne preporučuju ekstremno visoke doze, jer ih naš organizam ne može apsorbirati. Preporučuje se unošenje nižih doza (do 500 mg), dva do tri puta dnevno.

Vitamin D

O vitaminu D se dosta govorilo upravo kao o vitaminu važnom u zaštiti od COVID-19 te je potvrđena njegova uloga u ljudskom imunosnom sustavu. No, također su novije studije pokazale da nije potrebno unositi veću dozu od 400 IU, osim kod osoba koje zaista imaju deficit ovog vitamina.

Vitamin A

Vitamin A svakako ima svoju ulogu, ali kako se on može kumulirati u organizmu njegovu primjenu treba ograničiti na kratko vrijeme.

Cink

Cink kao mineral već je godinama predmet rasprave među stručnjacima. On zasigurno nosi dobrobiti u skraćenju vremena trajanja prehlade ako je uzet unutar 24 sata od pojave simptoma, no s njegovom primjenom treba biti oprezan. Veće doze mogu izazvati nuspojave sa simptomima proljeva, mučnine, povraćanja i glavobolje, a dugotrajna primjena cinka u većim dozama može uzrokovati nedostatak bakra u organizmu.

Selen

Selen je također jedan od minerala koji se dosta spominje u kontekstu osnaživanja imuniteta, često u kombinaciji s cinkom. Selen je dosta istraživan i kod oboljelih od karcinoma te bolesnicima s HIV/ SIDA. Ne preporučuju se veće doze od dnevnih preporučenih, a prekoračenja doza i, posljedično, toksičnost selena, dobro su dokumentirane. Simptomi su proljev, povraćanje, neobjašnjiv umor, bol u zglobovima, gubitak kose.

znate li što je imunitet, imunost, imunosni sustav?

Što je zapravo imunitet?Upoznajte obranu svog tijela

Što je zapravo imunitet, imunost, odnosno imunosni sustav? Jeste li se ikada pitali kako zapravo radi vaš imunosni sustav...

SAZNAJTE VIŠE

Med

Prirodni med i proizvodi od meda zadržali su svoje važno mjesto u obrani organizma, posebno kod prehlada, grlobolje i kašlja.

Probiotici

Probiotici su također proizvodi koji se preporučuju, no kod njihova izbora doista treba biti pažljiv jer, ako u proizvodu nema sačuvanih (živih) mikroorganizama, neće imati nikakav učinak. Također, treba znati da neki bolesnici s crijevnim bolestima ne bi trebali uzimati probiotike.

Beta-glukani

Beta-glukani se i nadalje preporučuju, no slično kao i kod probiotika nužno je izabrati proizvod koji zaista i sadrži beta-glukane. Također, pri tome se preporučuju beta-glukani dobiveni iz gljiva, no sustavnih studija o njima nema.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button