Alergije - 8. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Pripremite se pravovremeno za sezonu peludnih alergija

Iako još uvijek povremeno lepršaju snježne pahulje, a peludi nema ni traga, upravo je sada pravo vrijeme da se pripremite za sezonu cvatnje

alergijski rinitis prevencija

Dolazak proljeća većini ljudi podiže raspoloženje, no onima koji pate od alergije u to se doba počinju javljati neugodni simptomi: kihanje, curenje iz nosa, svrbež i suzenje očiju, grebanje u grlu te suhi, nadražajni kašalj. Tipični su to simptomi peludne alergije koji bolesnicima smanjuju koncentraciju i  radnu sposobnost. Posljednjih desetljeća alergije pokazuju trend porasta te se gotovo svatko barem jednom ili više puta susretne s tom ne toliko opasnom, koliko neugodnom bolešću.

Preosjetljivost epidemijskih razmjera: najčešće alergije suvremenog čovjeka

Uobičajeni termin peludna groznica objedinjuje alergijsku hunjavicu i alergijski konjunktivitis. Pojavljuje se u vrijeme kada se u zraku nalaze čestice peludi stabala, trava ili korova. Za nastanak simptoma potrebna je određena koncentracija peludi u zraku, a izraženiji su što je ona veća. Najčešće se javlja u proljeće i ljeto, a velikom oslobađanju poleni pogoduje toplo i suho vrijeme uz visoki tlak zraka. Najveća koncentracija peludi u zraku je ujutro, za sunčanih i vjetrovitih dana, u vrijeme cvjetanja.

Preventivne mjere

Najučinkovitija preventiva je izbjegavanje izloženosti alergenu, u čemu nam može pomoći  bioprognoza koja se objavljuje u medijima. Pomoći će i peludni kalendar, odnosno obavijest o razdobljima prisutnosti peludi određenih biljaka u zraku u određenom klimatskom području. Time će bolesnici koji su informirani o pojavi pojedinih sezonskih alergena moći prilagoditi svoje aktivnosti  tako da što manje s njima dolaze u kontakt.

No, često se ne možemo sasvim izolirati od utjecaja alergena, pa ćemo morati liječiti neugodne simptome.

Kod alergijske bolesti najčešće pribjegavamo samoliječenju, bez posjete liječniku kad već znamo o čemu je riječ. Za to nam stoje na raspolaganju lijekovi koji imaju bezreceptni status, kao i više vrsta medicinskih proizvoda i prirodnih pripravaka, dodataka prehrani.

Antihistaminici i biljni preparati

Najvažnija grupa lijekova u tom području su antihistaminici, antagonisti receptora histamina koji je odgovoran za alergijsku reakciju. Razlikuju se u duljini djelovanja i intenzitetu nuspojava (sedacija, pospanost), a antihistaminici novije generacije imaju znatno manje izražene sedativne nuspojave. Pouzdani su i sigurni lijekovi koji uspješno ublažavaju većinu alergijskih simptoma u blagim oblicima bolesti. Neki predstavnici te skupine lijekova (loratadin, feksofenadin i cetirizin) u prikladnim (manjim) pakiranjima i jačinama mogu se nabaviti bez recepta. Uzimaju se jednom dnevno, a poželjno je početi terapiju i nekoliko tjedana prije očekivane alergijske reakcije.

Za ublažavanje simptoma alergije na tržištu su dostupni i biljni preparati, primjerice onaj koji sadrži ekstrakt biljke kozlinac (Astragalus membranaceus).

Ojačajte imunitet

Kako se terapija alergijske bolesti svodi na ublažavanje simptoma, dobro je preventivno djelovati na jačanje imunološkog sustava zdravom prehranom, a može se preporučiti i med, vitamin C ili, na primjer, ulje crnog kima.

Također se preporučuju i dodaci prehrani s kvercetinom (fitonutrijent, bioflavonoid s antioksidativnim i antialergijskim djelovanjem), astaksantinom ili beta-glukanom. Na tržištu postoji i homeopatski preparat protiv alergije.

Ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa

Rješenje za simptome koji su povezani s alergijskim rinitisom, odnosno kihanje, curenje vodenastog sekreta i otok krvnih žila (kongestija, tj. začepljenost nosa, često i uz gubitak osjeta mirisa), je kapanje u nos.

Nosni dekongestivi su lijekovi koji vazokonstrikcijom krvnih žila nosne sluznice smanjuju njezin otok uzrokovan alergijskom reakcijom te tako olakšavaju disanje. Obično se koriste preparati nafazolina, oksimetazolina i ksilometazolina u obliku kapi ili spreja za nos te se mogu nabaviti bez recepta. Korištenje im je vremenski ograničeno na maksimalno sedam do 10 dana, jer se dužom uporabom iritira i isušuje nosna sluznica. Na tržištu se nalaze i kombinacije koje pomažu u ovlaživanju i zaštiti oštećene nosne sluznice, primjerice s dekspantenolom, ektoinom ili s hijaluronskom kiselinom. U liječenju mogu pomoći i posebne masti/gelovi koji se nanose na sluznicu nosa, obnavljaju ju i vlaže te stvaraju mehaničku barijeru, to jest sprečavaju ulaz alergena. Preporučuje se i što češće ispiranje sterilnom morskom vodom (u kapima, spreju ili sustavu za ispiranje nosa).

alergije pomoc lijecenje pelud lijekovi simptomi kapi za nos oci

Samoliječenje alergije: korisni savjeti za ublažavanje simptoma

Simptomi tzv. „peludne groznice“ mogu narušiti kvalitetu života. Srećom, na raspolaganju nam je više bezreceptnih lijekova i pripravaka

SAZNAJTE VIŠE

Pomoć za oči

Simptomi alergijske reakcije mogu se javiti i u očima, u vidu svrbeža, suzenja, crvenila i otečenih kapaka. Za ublažavanje blažeg alergijskog konjunktivitisa mogu se bez recepta nabaviti kapi (umjetne suze), a korisne su i kapi na biljnoj bazi, na primjer s biljkom vidac ili s nevenom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button