Lijekovi i terapije - 13. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Pravilno korištenje nazalnog spreja povećat će njegovu učinkovitost

Iako djeluje jednostavno, sprejeve za nos treba pravilno koristiti kako bi se osiguralo njihovo djelovanje. Osim što treba slijediti upute proizvođača, svakako se preporučuje tražiti savjet ljekarnika ako je riječ o sprejevima koji su u slobodnoj prodaji

sprej za nos-nazalni sprej

Postoji više vrsta nazalnih sprejeva, već ovisno o tome za koju su namjenu dizajnirani. Jednostavno objašnjenje osnovne funkcije svih sprejeva za nos jest da ciljaju upalu u nosnicama te tako djeluju na smanjenje otečenosti sluznice i uklanjanje neugodne začepljenosti nosa.

Neki su nazalni sprejevi posebno kreirani za liječenje simptoma alergije (steroidni sprejevi za nos i antihistaminici u spreju) te se mogu dugoročno koristiti, a najčešće spominjani dekongestivi imaju zadatak riješiti nas začepljenosti uzrokovane prehladom ili gripom, no mogu se koristiti samo nekoliko dana.

Simptomi prehlade kod djece: Što učiniti kad se mali nosići začepe?

Iako se puno njih može kupiti u ljekarni bez recepta, njihovo korištenje nije uvijek tako jednostavno kao što djeluje. Ispravno pozicioniranje i tehnika su ključ postizanja najboljih rezultata, objasnio je alergolog, dr. Mark Aronica za blog Cleveland klinike.

Kako koristiti nazalni sprej

Sprejevi za nos su lijekovi. Kao i svaki drugi lijek, ako ih pogrešno uzmete, nećete imati punu korist. Kod sprejeva za nos sve se svodi na pravilnu upotrebu.

„Tehnika je vrlo važna kod sprejeva za nos“, kaže dr. Aronica. „Ponekad mi pacijenti kažu da njihov sprej ne djeluje, ali kad poboljšamo njihovu tehniku, to stvarno pomaže“. U koracima je objasnio kako pravilno koristiti sprej za nos.

  • Prije nanošenja nježno ispušite nos. Ovo će pročistiti nosnice i osloboditi put za lijek.
  • Pročitajte upute na proizvodu. Ako je u njima tako navedeno, svakako protresite bočicu ili raspršite u zrak malu količinu, što se naziva „priprema“ nosnog inhalatora.
  • Postavite otvor bočice u nosnicu, ne preduboko. Kako biste pravilno koristili sprej za nos, važno je da ga usmjerite prema stražnjem dijelu nosa kako bi lijek dospio u vaše sinuse.
  • Nježno stisnite ili pumpajte bočicu i, zatvorenih usta, lagano i nježno udahnite kako biste osigurali da vam proizvod ostane u nosu. Obično je potisak iz pumpice dovoljan kako bi sprej dospio u nos i sinuse te nema potrebe da se jače udahne (ušmrka).

Uobičajene greške u korištenju nazalnih sprejeva

Dr. Aronica također razmatra nekoliko uobičajenih pogrešaka pri korištenju, odnosno stvari koje ne biste trebali raditi kada koristite sprej za nos.

#1 Nemojte ciljati prema svom septumu

Sprej se ne usmjerava na nosni septum, odnosno „pregradu“ koja dijeli vaš nos na dvije nosnice. Gurnete li sprej izravno na septum, sila može oštetiti tkivo, može se javiti iritacija ili krvarenje iz nosa.

#2 Ne naginjite glavu unatrag

Većina proizvoda može se nanijeti dok ste u uspravnom položaju, tako da ne morate naginjati glavu unatrag. Ne želite da vam lijek kaplje niz stražnji dio grla.

#3 Nemojte previše ušmrkavati sprej

Ako „ušmrknete“ lijek u stražnji dio grla i progutate ga, on nema priliku učiniti ono što je potrebno, odnosno ući u sinuse. Stoga bi nježno udisanje trebalo biti posve dovoljno.

#4 Ne ispuhujte nos

Mnoge mami zgrabiti maramicu nakon upotrebe nazalnog spreja, no pokušajte se oduprijeti porivu. Da bi lijek djelovao, potrebno je da ga čim više ostane u nosu i sinusima.

#5 Ne dijelite s drugima svoj sprej za nos

Kako biste izbjegli širenje virusa i bakterija, sprej zadržite za sebe. Ne želite da itko drugi gura nešto u svoj nos što je upravo bilo u vašem.

„Održavajte bočicu čistom i neka je koristi samo jedna osoba”, kaže dr. Aronica. „Ne zaboravite obrisati otvor bočice i vratiti čep nakon svake upotrebe.“

Povratni učinak (rebound effect): razvoj tolerancije na sprej

Jeste li ikada čuli da uslijed pretjeranog korištenja spreja za nos, on nakon nekog vremena gubi djelotvornost, odnosno neće vam više donijeti olakšanje? Ta pojava se naziva povratni učinak (rebound effect), no događa se samo s jednom vrstom nazalnih sprejeva – dekongestivima.

Budući da postoji nekoliko različitih vrsta sprejeva za nos, važno je točno znati što koristite, koliko često smijete sprej koristiti i stvara li vam naviku. Samo dekongestivni sprejevi za nos mogu rezultirati povratnim učinkom.

Steroidni sprejevi za nos se koriste jednom dnevno i najbolje učinke postižu ako ih počnete koristiti nekoliko tjedana prije sezone alergija. Ne stvaraju naviku, a za najbolji bi se učinak trebali redovito koristiti, objasnio je dr. Aronica. Potom su tu antihistaminici u spreju koji također ne stvaraju naviku. Koriste se također jednom dnevno, a dostupni su samo na recept.

Spomenuti dekongestivni sprejevi za nos velika su pomoć u sezoni prehlade i gripe, no ne bi se trebali koristiti više od tri do četiri dana zaredom. Duljim korištenjem razvija se tolerancija na lijek. Osjetite li povratni učinak dekongestivnog spreja, može biti popraćen i manjim nuspojavama poput gorkog mirisa ili okusa, kihanja, curenja iz nosa i iritacije, uključujući peckanje. Osjetite li značajne nuspojave, poput promjene brzine otkucaja srca, drhtanja, neuobičajenog znojenja ili dugotrajnog krvarenja iz nosa, odmah se javite liječniku.

prehlada, provjerena rješenja protiv začepljenog nosa i upale grla

Prehlada: Provjerena rješenja protiv začepljenog nosa i upale grla

Približava se zima, a s njome i sezona infekcija gornjih dišnih putova – prehlade. Simptomi su uglavnom začepljenost ili...

SAZNAJTE VIŠE

Smiju li svi koristiti sprejeve za nos?

Dok većina ljudi može sigurno koristiti sprejeve za nos, vaš liječnik ili ljekarnik mogao bi vam dati posebne preporuke ako imate dijabetes, visoki krvni tlak, hipertireozu ili ako uzimate neke druge lijekove. Svakako treba spomenuti zdravstveno stanje ljekarniku prije kupovine spreja koji se nalazi u slobodnoj prodaji.

Također, sprej za nos ne biste trebali koristiti ako vam je unutrašnjost nosnica oštećena. Ovo stanje, poznato kao medikamentozni rinitis, događa se kad koristite dekongestivni sprej za nos dulje od nekoliko dana. „Kada se to dogodi, možda će vam trebati više lijekova kako biste osigurali prohodnost nosnica ili bi se začepljenje moglo pogoršati ako prestanete koristiti sprej“, upozorava dr. Aronica. U svakom slučaju, svakako se javite liječniku kako bi vam ponudio odgovarajuće rješenje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button