Alergije - 20. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Ublažite potpis „jesenskih“ alergija na koži

Skrivate li se zbog „jesenskih“ alergija u svom domu? Nanovo otkrijte užitak boravka na otvorenom uz savjete koji će vam pomoći prevenirati i obuzdati crvenilo, suhoću i ekceme

alergija i koza

Kada su u pitanju sezonske alergije, navikli smo ih povezivati s peludom biljaka u proljeće i s kihanjem. Mnogi ne znaju da peludi trava i korova, a među njima još uvijek aktualna ambrozija, mogu uzrokovati i probleme s kožom.

Iako nije posve uobičajena alergija za ovo doba godine, neki ljudi čak i ovih dana primjećuje crvenilo, svrbež, osip i druge neugodne simptome na koži.

Kad vas svrbi, nemojte se češati nego potražite stručni savjet

Prema nekim podacima, svaki četvrti stanovnik Hrvatske pati od barem jedne vrste alergije, čiji uzročnici mogu biti unutarnji (npr. plijesan i prašina) ili vanjski. Od vanjskih su u ovo doba najnezgodniji jesenski alergeni peludi trava i korova.

Osjećate li simptome alergije, idealno bi bilo ne izlagati se alergenima, odnosno boraviti više u zatvorenim prostorima. Ako to nije opcija, jednostavnim promjenama životnog stila možete ublažiti ili prevenirati simptome kako bi vaša koža tijekom cijele godine bile zdrava i lijepa.

Koji su uobičajeni simptomi sezonskih alergija?

Stručnjaci navode da se simptomi sezonskih alergija mogu razlikovati, ovisno o tome koji je dio tijela izložen, a ovo su neki od uobičajenih.

  • Oči i nos: suze i svrbež očiju; curenje nosa i kihanje
  • Pluća: otežano disanje i astma
  • Usta: neugodan osjećaj u grlu, uznemireni želudac
  • Koža: crvenilo, osip, suhoća, svrbež, ekcem, osip

Naravno, kao i uvijek vrijedi savjet da vezano uz njihovo ublažavanje svakako najprije potražite stručni savjet vašeg liječnika ili ljekarnika, posebice ako se je neki od tih simptoma pojavio po prvi puta te vam nije poznato od ranije jeste li uopće alergični ili niste.

Savjeti za pomoć vašoj koži

Ako se je alergija odrazila na vašoj koži, ne morate patiti u tišini. Postoji nekoliko bazičnih stvari koje možete učiniti odmah kako biste ublažili crvenilo i svrbež.

  • Promijenite odjeću: po potrebi, nosite odjeću dugih nogavica i rukava jer će to otežati prodor peludi do kože. Nakon boravka na otvorenom, posebno u prirodi, presvucite se i operite nošene predmete kako biste spriječili raznošenje alergena po svom domu. Izbjegavajte sušenje odjeće na otvorenom jer je rublje magnet za pelud koji će na kraju, putem odjeće i posteljine, završiti na vama.
  • Kupanje: po dolasku kući, neka vam tuširanje i umivanje postane uobičajeni ritual jer može pomoći smanjiti djelovanje alergena na vašoj koži. Koristite blage, dermatološke proizvode namijenjene suhoj, osjetljivoj i reaktivnoj koži.
  • Hidratizirajte kožu: neka vaša koža uvijek bude vlažna i njegovana kako bi barijerni sloj kože što bolje obavljao svoju funkciju, odnosno štitio vas od prodora neželjenih čestica. To možete učiniti svakodnevnim korištenjem hidratantnog losiona za tijelo, vlažne i umirujuće kreme za lice, gela aloe vere, termalnih sprejeva, ali i pijenjem puno tekućine tijekom dana.
alergije zastitne maske pelud

Stručnjaci o alergijama: zaštitne maske mogu pomoći i protiv alergena

Alergije su u punom jeku i iako smo jedva dočekali izlazak iz karantene, stare tegobe nas spremno dočekuju… no...

SAZNAJTE VIŠE
  • Držite prozore zatvorene: nije idealno živjeti u zatvorenim, klimatiziranim prostorima, ali ovo može spriječiti pelud da uđe u vaš dom i pronađe put do vaše kože.
  • Dezinficirajte: dezinficiranje i redovito čišćenje površina s kojima dolazite u izravan kontakt, može smanjiti alergijske reakcije.
  • Po potrebi posjetite liječnika: odgovarajući test za alergije može vam pomoći da identificirate uzrok vaše patnje i odredite pravilan tretman za njezino zaustavljanje.

Nekoliko malih promjena u vašem životnom stilu ove jeseni doista može učiniti ogromnu razliku. Zato ih isprobajte i uvjerite se koliko se možete osjećati bolje i uz vašu dosadnu alergiju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button