Zdrava prehrana - 21. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Pun ceker zdravlja: naberite samonikle zeljaste biljke

Dok se moderan čovjek oslanja na kultivirano povrće, dotle znanstvena istraživanja govore o iznimnom nutritivnom bogatstvu samoniklih zeljastih biljaka, uvelike zanemarenih

samonikle zeljaste biljke maslacak cikorija tust

Bilo da je riječ o vrganjima, lisičarkama, lješnjacima, kestenima, šparogama, šipurku, bazgi ili anisu, malo kad se s izleta u prirodu kući vratimo praznih ruku. Priroda nam uvijek ima što za dati. Na nama je prepoznati jestive plodove te iskoristiti njihove nutritivne blagodati. Danas govorimo o maslačku, tuštu i cikoriji.

Biljke u borbi protiv celulita

Maslačak

Jedna od lako prepoznatljivih biljaka svakako je maslačak. Njegov žuti cvijet putokaz je gdje se nalaze listovi izuzetnih nutritivnih vrijednost. Šteta je izostaviti ga iz svoje prehrane jer s vitaminom C, folatom i željezom jača imunitet te djeluje protiv anemije.

Bogat je antioksidansima (npr. karotenoidima), a zahvaljujući prisutnosti kalija, pomaže normalizaciju povišenog krvnog tlaka. Maslačak je poput drugih zeljastih biljaka izvor kalcija, što ga čini alternativnim izvorom ovog minerala ljudima koji ne konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode.

Potpomaže mokrenje i rad crijeva, pa je koristan čimbenik detoksikacije organizma. Također, aktivne tvari maslačka poput cikorijske kiseline ispoljavaju antioksidativno djelovanje čime doprinose zdravlju jetre te ublažavanju upalnih i reumatskih tegoba.

Osim mladih listova, jestiv je i korijen maslačka. Može se konzumirati sirov i kuhan. Štoviše, obiluje inulinom, topljivim vlaknom koje pomaže normalizaciju povišene koncentracije šećera u krvi.

Maslačak je izvrstan dodatak salatama. Osobno mi je draga kombinacija tvrdo kuhanog jaja, krumpira, rajčice, zelene salate, radiča i maslačka, začinjena maslinovim uljem i domaćim vinskim octom.

Ova se biljka može i kuhati. Njezin gorkasti okus potiče apetit i fino upotpunjuje kuhano povrće.

cikorija zeljaste biljke

Cikorija

Prekrasni plavi cvjetovi cikorije rese kitice poljskog cvijeća, dok mladi listovi i korijen bude znatiželju nutricionista i gastro znalaca.

Cikorija prati čovjeka još od vremena starog Egipta gdje se uvelike koristila u narodnoj medicini, za ishranu životinja, kao povrće te zamjena za kavu.

Ova biljka pozitivno djeluje na jetru i probavni sustav (potiče apetit i pomaže probavu). U Turskoj se pripravak listova cikorije primjenjuje kao pomoć u zarastanju rana, dok čaj od korijena cikorije pomaže u liječenju žutice, povećane jetre, gihta i reumatskih tegoba. Osim toga, u narodnoj se medicini korijen cikorije primjenjuje protiv nadutosti, usporene probave i gubitka apetita.

Učinkovit je i kao pomoć u normalizaciji povišene koncentracije kolesterola u krvi te liječenju šećerne bolesti. Za to je uvelike zaslužna prisutnost inulina – vlakna kojeg naš organizam ne može iskoristiti za dobivanje energije. Međutim, prisutnost inulina u crijevima povećava viskoznost hrane koja kroz njih prolazi.  To usporava apsorpciju ugljikohidrata iz crijeva u krv, a time i dopremu glukoze u stanice. Rezultat tog procesa je kontinuirani dotok glukoze u stanice tijekom duljeg vremena, odnosno sprječavanje naglog skoka koncentracije šećera u krvi nakon obroka.

Imajući u vidu sve rečeno, uistinu je šteta diviti se samo cikorijinu cvijetu. Dodajmo njezine mlade listove lešo kuhanom povrću, a korijen ljetnim varivima.

Tušt

Kuhanu blitvu i krumpir vrijedi kombinirati s tuštom koji im daje vrlo zanimljiv kiselkasti okus. Štoviše, zanimljiv je i njegov nutritivni sastav. Sadrži više alfa-linolenske kiseline od bilo kojeg lisnatog zelenog povrća. To je omega-3 masna kiselina koja doprinosi rastu i razvoju djece te sprječava pojavu različitih bolesti.

Uz to, tušt je izvor beta-karotena, vitamina C i E te brojnih drugih antioksidanasa. Zahvaljujući svemu tome, uspješno neutralizira slobodne radikale štiteći nas od bolesti srca i krvnih žila, nekih vrsta raka i infekcija.

Kuhan se odlično uklapa uz mrkvu, krumpir, blitvu, špinat, korabu i zelene mahune. Želite li ga jesti sirovog, pripremite salatu od krumpira, paprike, tušta, matovilca i pečene tune, začinjenu sokom limete i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

ljekovito bilje

Ljekovito bilje: Tko su travari 21. stoljeća i koja je njihova uloga

Travari, odnosno prvi liječnici, prvi farmaceuti, ljudi koji su generacijama čuvali znanja o ljekovitim i otrovnim biljkama te dozama...

SAZNAJTE VIŠE

Gdje ga pronaći? Ima ga uistinu posvuda. Stanovnik je naših vrtova i okućnica pa je potrebno samo nekoliko minuta da ga se nabere puna vrećica i uživa u divnom ručku ili večeri. Neka vam je uslast.

Vesna Bosanac je autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“. Savjete o prehrani sportaša možete pronaći na njezinom instagram profilu te na stranici www.prehranasportasa.com.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button