Koža, kosa i nokti - 15. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Biljke u borbi protiv celulita

Celulit uglavnom nastaje zbog viška masnoće, poremećaja u crikulaciji i izmjeni tvari i zadržavanja vode u tkivima. Preparati u borbi protiv celulita oslanjaju se na djelovanje sljedećih biljaka

Rješenja iz prirode za celulit

Na tržištu se nalazi veliki broj preparata u borbi protiv celulita. U svakom se nalazi barem jedna biljka koja pomaže u problemu rješavanja celulita. Biljke koje se najčešće koriste za tu namjenu su: maslačak, bršljan, kopriva, morske alge…

Celulit nije samo estetski problem. Zanemarivanjem i odlaganjem rješavanja tog problema može doći do ozbiljnih poremećaja u cirkulaciji. Celulit kao pojam u medicini pojavio se početkom tridesetih godina prošlog stoljeća. On podrazumijeva promjene staničnog tkiva kože i potkožnog tkiva, vezivnog i masnog tkiva s krvnim i limfnim žlijezdama koje se u njima nalaze.

Celulit nije samo estetski problem. Zanemarivanjem i odlaganjem rješavanja tog problema može doći do ozbiljnih poremećaja u cirkulaciji

Celulit je neravna, kvrgava tekstura kože koja se najčešće nalazi u predjelu bedara, stražnjice, nadlaktice i trbuha. Jastučići nastaju uglavnom zbog viška masnoće, poremećaja u crikulaciji i izmjeni tvari, a prije svega zbog zadržavanja vode u tkivima. Predstavljamo vam biljke koje se najčešće koriste kao pomoć kod ublažavanja celulita.

Bršljan (Hedera helix)

Iako je bršljan poznat kao biljka koja pomaže pri iskašljavanju, danas se sve više koristi i u saniranju celulita. Kao aktivnu supstancu sadrži hederasaponine. Oni djeluju povoljno na vene, inhibiraju enzime elastazu i hijalurinidazu, čime se omogućava stvaranje elastina koji pospješuje bolju izgradnju potkožnog tkiva. Hederin je odgovoran za zaštitu krvnih žila i smanjenje njihove propusnosti. Pomaže apsorpciju celulitnih edema koji se javljaju u početnim fazama razvoja celulita.To je vrlo važno svojstvo kod tretiranja celulita. Postoji veliki broj reklama za kreme protiv celulita s različitim mehanizmima djelovanja na masno tkivo i mikrocirkulaciju. Važno je istaknuti da su preparati na bazi bršljana znanstveno dokazani te da opravdavaju svoju primjenu. Pogodni su za korištenja kod osoba koje imaju problema s venama.

Važno je istaknuti da su preparati na bazi bršljana znanstveno dokazani te da opravdavaju svoju primjenu

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak je biljka koja se koristi za pomoć kod mršavljenja i detoksikacije organizma. Zbog svog diuretskog djelovanja, čest je sastojak mješavine čajeva za mršavljenje. Potiče mokrenje i rad bubrega.

Kopriva (Urtica dionica)

Korijen i listovi koprive su neizostavan sastojak čajeva za mršavljenje, čišćenje organizma i pojačavanje cirkulacije. Tim postupkom dolazi do izlučivanja viška tekućine iz organizma koja se nalazi ”zarobljena” u masnima naslagama – celulitu.

Bazga (Sambucus sp.)

Cvjetovi bazge su diuretici i imunostimulatori. Svojim djelovanjem odlično se uklapaju u čajne mješavine koje nam pomažu u detoksikaciji i mršavljenju, ali tako da uz gubitak kilograma čuvamo i jačamo, a ne slabimo naš imunitet. Kroz pojačano znojenje dodatno čisti organizam.

Borovica (Juniperus communis)

Plodovi borovice pojačavaju cirkulaciju (izazivaju crvenilo kože). Eterično ulje ploda borovice je gotovo neizostavan sastojak ulja i krema za masažu protiv celulita.

Alge

Morske alge su se pokazale kao vrlo uspješne u liječenju i prevenciji celulita. Često se koriste u kombinaciji s glinom. Djeluju na način da pospješuju cirkulaciju, potkožnu prokrvljenost, potiču razgradnju masnoća i izlučivanje nakupljene vode u tkivima.

Alge sadrže sastojke koji djeluju kao antioksidansi koji sprečavaju starenje kože i štite je od slobodnih radikala

Također, alge sadrže sastojke koji djeluju kao antioksidansi koji sprečavaju starenje kože i štite je od slobodnih radikala. Alge sadrže minerale, nazasićene masne kiseline, polisaharide, proteine, aminokiseline, betakaroten, vitamine E, B1,B2 i B12.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button