Koža, kosa i nokti - 23. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Kozmetički tretmani za njegu obrva nakon kemoterapije

Gubitak kose i obrva česta je nuspojava kemoterapije. Iako mnogi prihvaćaju da „tako mora biti“, ipak ta pojava nerijetko ostavlja duboke tragove na duši

gubitak kose i obrva kemoterapija kozmetički tretmani iscrtavanje obrva

Poznato je da intenzivni tretmani poput kemoterapije često uzimaju fizički i emocionalni danak na pacijentima, no mnogi se još uvijek bore s neugodnošću ili sramom nakon što imaju vidljive nuspojave, poput gubitka obrva.

Ovisno o vrsti karcinoma, kao i o načinu liječenja, količina gubitka kose, obrva i trepavica (ako postoji) može varirati. Gubitak se možda neće dogoditi odmah, ali može se dogoditi ubrzo nakon početka kemoterapije, a kod jednog od četiri pacijenta postoji mogućnost da se obrve nikada u potpunosti ne oporave.

Posljedice uzrujavanja: Iz karantene izlazimo s potpisom stresa na koži

Kozmetička rješenja

Budući da još ne postoje medicinske mjere za sprječavanje gubitka kose, trepavica i obrva, kozmetička je industrija iznjedrila svoje rješenje. Zahvaljujući tomu, postoje odlični načini kako vratiti prirodan izgled obrva!

Više je fantastičnih mogućnosti za repliciranje izgleda obrva nego ikad prije, uključujući privremeno nanošenje šminke. Olovke, sjenila za obrve i tzv. tatoo gelovi (koji mogu trajati i do 48 sati) idealni su za one koji su privremeno izgubili obrve. Šablone za obrve mogu pomoći u oblikovanju i iscrtavanju kako biste pogodili pravilan oblik i dužinu, a gel za obrve izvrstan je alat za ukrotiti nestašne dlačice kad obrve ponovo počnu rasti. No, imajte na umu da bilo kakvi topički preparati mogu izazvati iritacije jer je koža tijekom liječenja karcinoma znatno osjetljivija.

Salon u kojem se obrve plaćaju osmijehom

Za one kojima svakodnevno šminkanje nije najbolje rješenje, tu je polutrajni permanentni make up, kao što je primjerice microblading popularnijeg naziva japansko iscrtavanje obrva. „To je tretman iscrtavanja dlačica vrlo tankim nano nožićem u smjeru rasta prirodnih dlačica. Rezultat je prirodan izgled obrva i savršeno simetrične obrve“, pojašnjava Ivanec Filda, licencirani majstor kozmetičar i majstor pediker.

Kako bi pomogla onkološkim bolesnicima da se osjećaju i izgledaju bolje, u svom studiju ljepote Refresh u Zagrebu posljednjih pet godina nudi akciju PAY WITH SMILE, odnosno besplatno iscrtava obrve ženama koje su ih izgubile uslijed kemoterapije ili alopecije.

„Prije tretmana“, objašnjava ova stručnjakinja za obrve, kako je nazivaju njezini klijenti, „mjeri se simetrija lica posebnim šestarom koji se temelji na zlatnom rezu. Moglo bi se reći da je iscrtavanje čista matematika i umjetnost.“

Kozmetičarka za tretman koristi isključivo renomirani brend Phibrows. „Njihove su boje čiste, sigurne i prirodne, organizam ih ne prepoznaje kao strano tijelo te ih zato ne odbacuje. Ne sadrže štetne metale, tako da nema bojazni od ispiranja u neželjene crvene, plave ili zelene nijanse“, dodaje kozmetičarka.

Učinak ovakve i slične polutrajne šminke varira od godinu do dvije, što ovisi o unutarnjim i vanjskim faktorima, kao što su npr. tip kože, izlaganje suncu, odabir kozmetike i dermatoloških tretmana. Ali s povremenim godišnjim korekcijama, ističe Ivancec, obrve traju onoliko koliko želite.

maske oci koronavirus sminka

5 savjeta za njegu područja oko očiju u doba korone

Iako nam maske skrivaju pola lica, tim više oči dolaze do izražaja. Prilika je to da sada istaknete njihovu...

SAZNAJTE VIŠE

Po obrve nakon dopuštenja liječnika

Važno je naglasiti da se microblading, microshading, „tetoviranje“ i slični tretmani lažiranja obrva ne preporučuju onima koji trenutno prolaze kroz kemoterapiju. Nakon što dobijete zeleno svjetlo od svog liječnika, a to je najmanje mjesec dana do tri mjeseca nakon završetka liječenja, možete istražiti mogućnosti trajne šminke.

Za koju god se mogućnost odlučili da biste licu povratili obrve, pokušajte istovremeno obnoviti i stimulirati prirodan rast dlačica. Dok ih danju lažirate odabranom kozmetičkom opcijom, noću se odlučite za serume koji potiču rast trepavica i/obrva ili prirodno rješenje za isti problem – ricinusovo ulje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button