Koža, kosa i nokti - 11. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Dermaplaning: kakav je to tretman i je li siguran?

U posljednje se vrijeme i u Hrvatskoj nudi dermaplaning tretman koji „guli“ oštećenje stanice kože nožićem obećavajući blistav sjaj lica. No je li tretman siguran i što možemo očekivati?

dermaplaning tretman

Proljeće je vrijeme kad se intenzivnije posvećujemo ljepoti i njezi našeg tijela, a posebice dijelova koji su najviše izloženi pogledima – ponajprije govorimo o licu. Traže se različiti tretmani njege, a u posljednje dvije godine u svijetu je sve popularniji dermaplaning, tretman koji obećaje pomlađivanje kože, odnosno svježiji izgled lica.

U Hrvatskoj još uvijek nije jako raširen, u ponudi je tek nekoliko kozmetičkih salona. Naravno, kad ugledate kozmetičara s „kirurškim nožićem“, teško biste se mogli na prvu oduševiti. Pa ipak, oštrica za piling osnovni je alat kod ove metode te se opravdano postavlja pitanje što od njega možete očekivati i je li siguran.

Što je dermaplaning

Krenimo iz početka. Dermaplaning, poznat i pod nazivom Kai Sori u Japanu, siguran je i jednostavan postupak koji koristi kiruršku oštricu za piling epidermisa te za uklanjanje nježnih i tankih velus-dlaka s lica kako bi se otkrilo zaglađeniji, svjetliji ten. Nakupljanje mrtve kože i sićušne dlačice mogu učiniti da vam se ten doima mutnim i „perutavim“, a može i uzrokovati izbijanje prištića zbog začepljenih pora i folikula dlake. Stoga je ovaj oblik mehaničkog pilinga neophodan za održavanje ravnomjernog, zdravog sjaja.

Osim što se ovim tretmanom čisti lice, dermaplaningom se tako uklanjaju i sitne bore te duboki ožiljci od akni, a prikladan je za sve tipove kože. Pa ipak, posebno se preporučuje kada je koža suha i/ili oštećena suncem. U rukama educiranog stručnjaka siguran je i učinkovit tretman bez nuspojava. Njegova najveća mana je kratkotrajnost učinka jer rezultati obično traju samo tri tjedna. Stoga se ovi tretmani najčešće provode prije nekih posebnih prilika kad želite izgledati lijepo i svježe.

Evo što o dermapilingu piše zdravstveni portal Healthline.

Kako tretman djeluje

Temeljni koncept dermaplaning jednak je brijanju. Naginjanjem sterilne oštrice pod kutem od 45˚ te njezinim laganim potezanjem preko kože uklanjaju se mrtve stanice, ožiljkasto tkivo te ostale nečistoće zbog kojih vaša koža može izgledati neujednačena, odnosno „musava“.

Vaša je koža svakodnevno izložena različitim toksinima i iritansima iz okoliša, kao i suncu. To može dovesti do toga da gornji sloj kože djeluje mutno i starije. Dermaplaning čisti oštećene stanice kože te čini vidljivima nove, odnosno „mladu“ kožu.

Također, tijekom postupka ne biste smjeli osjećati bilo kakvu bol, već trnce. Za tretman se mogu koristiti elektroničke ili mehaničke oštrice, a trajanje postupka je uobičajeno 20 do 30 minuta.

prirodna njegujuca etericna bazna ulja za kozu

Pomladite ten uz 4 manje poznata njegujuća eterična ulja

Prirodna njegujuća ulja uz koja će vaš ten zablistati i pomladiti vas, prava su blagodat za suhu, naboranu, umornu...

SAZNAJTE VIŠE

Upitna učinkovitost

Dermaplaning se smatra sigurnim postupkom, a nuspojave mogu uključivati blago crvenilo lica. Nakon dan ili dva mogu se pojaviti i bijele točkice. Infekcije i ožiljci od tretmana su rijetki, no bilo je, pišu, zabilježenih slučajeva.

S druge strane, navodi Healthline, izvještaji o učinkovitosti tretmana su uglavnom anegdotalni, a rezultati nisu kod svih isti. Stoga je teško donijeti objektivno mišljenje je li tretman učinkovit u mjeri u kojoj se tvrdi ili nije. Svakako se preporučuje, prije donošenja konačne odluke o tretmanu, dobro provjeriti kome ćete se prepustiti u ruke te možda potražiti i stručno mišljenje dermatologa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button