Zdrava prehrana - 10. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka

Jaje koje snagu daje: Simbol života i izvor dobrog zdravlja

Stajališta o ulozi jaja u prehrani te njihova utjecaja na naše zdravlje drastično su se mijenjala posljednjih desetljeća. Iako su u jednom razdoblju bila čak na „crnoj listi“ zbog kolesterola, posljednjih godina vraćaju se na vrh liste vrijednih namirnica

Jaja zdravlje 1

Tradicionalno, jaja su se smatrala izvanrednim, a ipak vrlo jeftinim izvorom esencijalih nutrijenata dobrih za zdravlje. Ljude se poticalo na svakodnevnu konzumaciju jaja. Otuda, i svima nam poznat slogan: “Svako jutro jedno jaje organizmu snage daje.”

Međutim, već sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, preporuke se mijenjaju. Više se ne preporučuje svakodnevno konzumiranje jaja, nego se čak sugerira njihov što manji unos. Posljedica je to činjenice da je jaje, točnije žumanjak jajeta bogat izvor kolesterola, a kolesterol u tom razdoblju dobiva epitet “prehrambeni neprijatelj broj jedan”. Ljudi, kadri sve banalizirati, počinju na jaje gledati doslovno kao na kolesterol u ljusci.

Kakav preokret! Jedno jaje dnevno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Prije nekoliko godina, jaja su se, iako sramežljivo, ipak počela vraćati prema vrhu top ljestvice nutritivno vrijednih namirnica.

Nutritivna vrijednost jaja

Jaja su izvanredan izvor nutrijenata. Jedno jaje (ovisno o veličini) osigurava između0 4,5 – 6 g proteina, polovica te količine nalazi se u bjelanjku. Bjeljanjak se smatra idealnim izvorom proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima. Od ukupnih masti u jajetu, više od polovice otpada na nezasićene masne kiseline. Jaja su nadalje dobar izvor kolina, luteina, željeza, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Željezo u žumanjku jajeta, poput željeza u mesu, ima visoku bioraspoloživost; stoga se jaje preporuča skupinama koje su rizične na deficit željeza.

Jaje je jedan od najboljih prehrambenih izvora kolina. Iako ljudski organizam ima sposobnost sintetiziranja kolina, nerijetko mu je potrebna pomoć hrane za zadovoljavanje potreba. Jedno jaje, opet ovisno o veličini ima 65 – 75 kcal, te 185 – 215 mg kolesterola. Zbog toga vrijedi preporuka o smanjenju unosa jaja kod osoba sa povišenim kolesterolom. Te osobe ne bi smjele konzumirati proizvode kao što su majoneza, deserte sa dodatkom jaja, tjestenine koje se pripremaju sa jajima i dr.

Utjecaj na zdravlje

Zahvaljujući nutrijentima, jaja imaju višestruke blagodati za naše zdravlje.

Jaja zdravlje 2

Moždana funkcija

Kolin je svakako nutijent koji je potreban za održavanje dobroga zdravlja. On je ključna komponenta mnogih struktura u staničnim membranama, čija fleksibilnosti i integritet ovisi o adekvatnoj opskrbi kolinom. S obzirom da fosfatidilkolin i sfingomijelin, predstavljaju značajan postotak ukupne mase mozga, jasna je važnost kolina u održavanju funkcije i zdravlja mozga. Kolin je također sastavni dio acetilkolina, neurotransmitera koji prenosi impulse od jedne živčane stanice do druge. Jedno veće jaje sadrži oko 300 mikrograma kolina, i 315 miligrama fosfatidilkolina.

bojanje jaja

POGLEDAJTE VIDEO: kako kreativno obojati jaja uz pomoć šlaga i jestivih boja

Uskrs je pred vratima, a još niste obojali jaja? Ako kod kuće imate šlag, jestive boje i malo octa,...

SAZNAJTE VIŠE

Jaja i kardiovaskularno zdravlje

Prema studiji objavljenoj u listopadu 2003. godine u Biological and Pharmaceutical Bulletin, proteini u žumanjku jaja ne samo da su snažni inhibitori agregacije platela (čimbenika nastanka ugrušaka), nego produžuju i vrijeme potrebno fibrinogenu, proteinu koji se nalazi u krvi, da se prevede u fibrin. Fibrin omogućava nagomilavanje platela i formiranje ugruška. Ovakvi rezultati, kao i oni prema kojima lecitin i kolin mogu igrati ulogu u tretmanu povišenog kolesterola, a kolin i neki vitamini B skupine (također prisutni u jajima) utjecati na smanjenje razine homocisteina, sugeriraju da konzumiranje jaja može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Zdravlje očiju

Prema rezultatima nekih studija, karotenoidi lutein i zeaksantin, mogu preventivno djelovati na razvoj makularne degeneracije i katarakte koje se často javljaju kao posljedica starenja. Jaja, se u tom kontekstu, s obzirom da su izvanredan izvor luteina i zeaksantina, mogu promatrati kao namirnice u službi zaštite zdravlja očiju.

Zdravlje kože, kose i noktiju

Jaja su dobar izvor biotina, vitamina koji sudjeluje u metabolizmu i masti i ugljikohidrata te stoga konzumiranje jaja može potaknuti stvaranje energije. Ovaj vitamin također izravno sudjeluje u održavanju zdrave kože kose i noktiju. Ne treba se onda čuditi osobama koje na kosu, kako bi im bila bujnija, sjajnija i općenito zdravija, stavljaju različite maske koje sadrže sirova jaja.

Pročitajte još mnoštvo zanimljivosti i vrijednih informacija o jajima na stranici Vitamini.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button